Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Dell Inspiron 15-7559 notebook

Egy újabb gamer noteszgép járt nálunk teszten.

2016.10.18. 09:14 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

Míg augusztusban egy ASUS ZenBook noteszgép vendégeskedett nálunk, október során pár napra a Delltől érkezett egy notebook tesztre, mégpedig az Inspiron 15-7559. Azt hinné az ember, hogy ha már az amerikai gyártó megvette évekkel ezelőtt az Alienware márkát, akkor az összes gamer termékéhez azt használja, de nem: a most bemutatásra kerülő gép egy gamereknek szánt modell.

Dell Inspiron 15-7559 notebook

Sok játékosoknak szánt termékhez hasonlóan a Dell Inspironja is fekete-piros színekben pompázik: az alap a fekete (gumis tapintású borítást kapott a gép), amelyen piros betéteket találunk díszítésként, például a logónál, a touchpad körül és a monitor előtti hangszórórácsnál. A borítás meglehetősen gyűjti az ujjlenyomatokat, emellett pedig valahogy az egész gép nem tűnt annyira masszívnak, mint például az említett ZenBook fém háza, a kijelző felhajtáskor például érezhetően hajlott egy kicsit.

A gép belsejét igyekeztek úgy összerakni, hogy tényleg egy gamer álma legyen – legalábbis egy olyan gameré, aki szeretné magával vinni játékait. A tesztre érkezett gépben egy 2,6 GHz-en futó Intel Core i7-6700HQ processzor volt a rendszer lelke, 8 GB RAM társaságában, a grafikát pedig egy NVIDIA GTX 960M küldi a képernyőre, 4 GB saját memóriával. És nem is akármilyen képernyőre! Ebben a notebookban is egy 4K-s, azaz 3840*2160 pixel felbontású, 15,6 hüvelyk képátlójú panelt találunk. Fényes borítása természetesen tele lesz ujjlenyomatokkal, ha a tízujjas érintési funkciókat is használjuk, de ez itt azt hiszem, természetes. Háttértárnak egy 1 TB-os Seagate SSHD-t pakoltak bele, ami azt jelenti, hogy a 64 MB hagyományos gyorsítótár mellett egy 8 GB-os, flash alapú cache is található benne, ami az 5400-as fordulatszámon működő winchesteren gyorsít valamelyest. A csatlakozók alapvetően a szokásosak: SD-olvasó, 3 USB 3.0 port, HDMI és Ethernet csatlakozás, valamint egy audio combo jack. Mindez kb. 2,7 kg-ot nyom összesen, plusz kb. fél kilogramm a géphez tartozó tápegység.

Dell Inspiron 15-7559 notebook

Használat közben kicsit vegyes képet mutatott számomra a Dell Inspiron 15-7559. A kijelző csodás képet adott, és az érintőképernyő funkció is sok esetben volt hasznos (ahogy már a ZenBooknál is írtam, erre nem számítottam, hogy tableten/okostelefonon kívül máshol is lenne értelme az érintőképernyőnek, aztán kiderült, hogy de, sőt, azóta néha a saját gépemen is majdnem elkezdek ujjal érintgetni egy-egy gombot a monitoron). A 4K-t nem támogató programok viselkedése itt is hasonló volt: a kezelőszervek, a felhasználói felület egyes elemei nagyon aprók voltak némelyik programnál. Teljes kiosztású, numerikus részt is tartalmazó klaviatúra került a gépbe, ami jó hír lehet azoknak, akik szeretik a számbillentyűket külön használni (tapasztalatom szerint például könyvelők :-) ), „cserébe” persze valamivel talán sűrűbben vannak vagy kisebbek a gombok, mint a numerikus területet elhagyó gépek esetén. A touchpad elhelyezése is furcsa lett kicsit emiatt: nem a gép széleihez, hanem a szóköz billentyűhöz képest került középre, ami persze használat közben már érthetővé válik. A tapipad működése hagyott némi kívánnivalót maga után, volt egy kis holtjátéka, ami miatt nem mindig azt érzékelte, amit elvártam volna.

Általános, valamint multimédiás felhasználás során (azaz netezés, szövegszerkesztés, videolejátszás, kép- és videoszerkesztés) elég jól tette a gép a dolgát, gamer szériáról lévén szó azonban természetesen nem hagyhattuk ki, hogy néhány játékot is futtassunk rajta, mint például a BioShock Infinite-et vagy a DOOM-ot. Amit tapasztaltunk, az hasonló volt, mint a már sokat emlegetett ASUS ZenBookkal: a 4K-s kijelzőt játékokban nem képes meghajtani egy ilyen konfiguráció, 10 fps körül futott például a DOOM is, míg ha simán Full HD-re, 1920*1080-as felbontásra váltottunk, már hozta a 30-50 fps körüli értékeket is.

Sok minden szól a Windows 10-zel 360-380 ezer forint körül kapható Dell Inspiron 15-7559 mellett és ellen is. Igazából az igények és elvárások tükrében lehet eldönteni, hogy valakinek ez lenne-e a megfelelő választás, ha gamer notebookot keres. ■

hozzászólások (1)

Bomc.
Bomc. 2016.10.18. 11:41
B+ 15"-ba még a FHD is kicsi, nemhogy a 4K...főleg vindózzal
cikkajánló

Speedlink Regger gamer szék

Miért jó nekem, hogy nem az étkezőből hozott széken ülve osztom a headshotokat?

Logitech G933 Artemis Spectrum Snow headset videobemutató

Egy vezeték nélküli gamer headset járt nálunk teszten.

Samsung C24FG70FQU ívelt gaming monitor

Az ideális gamer monitor?

Logitech G900 Chaos Spectrum

Nagyszerű gamer egér brutális áron.

Oculus Rift játékok a gamescomon

Három Oculus Touch-vezérlésű VR-játékot mutatunk be.