Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

What Remains of Edith Finch

What Remains of Edith Finch

Egy újabb gyöngyszem érkezett a sétaszimulátorok műfajába.

2017.05.15. 17:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A first-person nézetes játékok közül az elmúlt évtizedben nőtte ki magát önálló műfajjá a sétaszimulátornak csúfolt kategória, azaz a történetmesélős, általában minimális, leginkább a mászkálásban kimerülő interakciót igénylő alkotások csoportja. Ilyen volt például a Dear Esther, a The Stanley Parable, a Gone Home vagy az Everybody's Gone to the Rapture, amelyek általában valamiféle egyedi vizuális körítés vagy remekül megteremtett hangulat segítségével igyekeztek megragadni a játékost. Ezek közé érkezett meg nemrég a What Remains of Edith Finch is, a The Unfinished Swannal öt évvel ezelőtt debütált Giant Sparrow második játéka.

What Remains of Edith Finch

A mintegy kétórás kaland csodásan és igen aprólékosan megalkotott környezetben játszódik. Egy elhagyatott házat bejárva ismerhetjük meg a Finch család tagjait, pontosabban életük utolsó óráit-perceit, sok esetben meglehetősen kiszínezett történetek formájában. Főhősünkkel lépésről lépésre ismerjük meg a meglehetősen különc família generációit, sok esetben igen rövid életű fiait-lányait, miközben narrátorunk meséli a történeteket, amelyek feliratként is megjelennek előttünk a levegőben, falakon vagy tárgyakon. A sétáláson – amelynek tempóját a mesélés sebességéhez illesztették – kívül legtöbbször néha egy-egy ajtó vagy ablak, esetleg könyv kinyitása a feladatunk, a Quantic Dreams játékaiból ismert módon, azaz a tényleges mozdulatot imitálva egerünkkel. Puzzle-k megoldására vagy más bonyolult feladatra ne is számítsunk, ez nem az a játék.

What Remains of Edith Finch

A kis történetekhez változatos körítést kapunk: van, ahol egy képregény lapjain keresztül ismerhetjük meg a sztorit – egy-egy megelevenedő kockában meg is kapva az irányítást –, máshol egy papírsárkányt kell irányítanunk, megfordítva vele a betűket, esetleg egy fényképezőgép keresőjén átnézve látunk mindent – és még fotózgatnunk is kell –, és van, ahol egyik kezünkkel halakat pakolhatunk, miközben a másikkal egy fikcionális karaktert kell irányítanunk (ez igényelte amúgy a legtöbb odafigyelést).

What Remains of Edith Finch

A What Remains of Edith Finch nem hosszú, ellenben nagyon intenzív élmény, sokszor megrázó, már-már depresszióba hajló történettel – talán nem is érdemes egyhuzamban végigjátszani. Műfajából adódóan viszont az újrajátszási értéke is kisebb, hiszen egy lineáris történetet kapunk; legfeljebb azért érdemes újra nekikezdeni, hogy jobban szemügyre vegyünk az alaposan kidolgozott helyszíneket, megnézni minden apró tárgyat, hátha valami új, kiegészítő dolgot fedezünk fel. Ennek ellenére mesterműnek nevezhető a játék, egy csodásan megvalósított, érdekes történet – kíváncsian várom, mi lesz a Giant Sparrow következő munkája.

What Remains of Edith Finch

A játék Steamen a cikk megírásakor 19,99 euróba került.

A What Remains of Edith Finch PC-re és PlayStation 4-re jelent meg. A cikk a PC-s (Steam) verzió alapján készült.

What Remains of Edith Finch
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
What Remains of Edith Finch

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló