25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Elgato Stream Deck

Ügyes kis segítség rendszeresen streamelőknek.

Írta: GeryG

Elgato Stream Deck

Kétségtelen, hogy napjainkban a YouTube-osoké a világ. Ők manapság a világháló rocksztárjai, akiket milliók (sőt, akár tízmilliók) követnek. Akiknek lesik minden mozdulatát – pláne, ha csatornájuk éppen erről is szól... –, akikért képesek a tinik órákat sorba állni egyetlen közös kép vagy aláírás reményében. De azt talán kevesebben tudják, hogy az ilyen YouTube-csatornák mögött néha milyen komoly technika húzódik meg. Ugyanez elmondható az élő játékközvetítésekre szakosodott csatornákról is, amelyek a legnagyobb videómegosztó mellett leginkább a Twitchen vannak jelen. Hogy közéjük bekerüljön valaki, rengeteg munkát, nem kevés szerencsét és egy csipetnyi egyediséget feltételez. De kezdésnek az sem baj, ha rendelkezünk egy olyan eszközzel, amely megkönnyíti a dolgunkat. Ilyen például a – többek közt – a konzolról videorögzítést, streamelést segítő, oldalunkon korábban bemutatott Elgato Game Capture HD60, és a nemrég megjelent Elgato Stream Deck is. Most ez utóbbi kerül terítékre.

Elgato Stream Deck

Egy nagyjából 12*8 cm-es kis tábláról van szó, amelyen 3 sorban 5-5 gomb kapott helyet. Az eszköz egyszerű USB 2.0-val csatlakozik a számítógéphez, amelyen mindössze az Elgato saját szoftverét kell futtatnunk. Ennek segítségével tudjuk ugyanis programozni a billentyűket. Lényegében bármelyik gombra bármilyen streameléshez vagy videorögzítéshez hasznos funkciót beállíthatunk, amelyek így egyetlen gombnyomásra elérhetővé válnak. Beállíthatunk beúszó szövegeket (például hogy itt vagy ott követhettek minket), vagy lekapcsolhatjuk a mikrofont, ha épp orrot tervezünk fújni közvetítés közben. Ugyanígy előre beállított kis videojeleneteket is bejátszhatunk, vagy vezérelhetjük a chatfalat. A lehetőségek tárháza tehát igen széles. A Stream Deck használatával valóban sokkal gyorsabbá és egyszerűbbé válik a közvetítések vezérlése, és főleg közben a követőinkkel való érintkezés.
A kütyü egyébként nem csak a saját Game Capture szoftverével kompatibilis, de jól használható például az OBS Studióval is.

Elgato Stream Deck

De hogy az eszköz ne csak egy extra fekete billentyűzetként foglalja a helyet az asztalunkon, arról maguk a gombok gondoskodnak. Azok ugyanis átlátszóak, alattuk pedig egy-egy icipici LCD-kijelző kapott helyet. Ezeknek köszönhetően mindegyik billentyűre beállíthatunk valamilyen látványos kis ikont, amely nemcsak a navigálásban nyújt segítséget, de még dekorációnak sem utolsó. Az eszköz dobozában egyébként egy állítható állványt is találunk, amellyel különböző szögekben dönthetjük meg a kütyüt, hogy nekünk kényelmes legyen.

Elgato Stream Deck

Tény, hogy egy Elgato Stream Deck nélkül is lehet profi közvetítéseket tartani, csak épp segítségével sokat egyszerűsödik az élet. Jelenleg 150 euróért, azaz kb. 46 ezer forintért lehet hozzájutni.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!