25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG 34UC79G gamer monitor

Egy 21:9-es oldalarányú, ívelt kijelzőt próbáltunk ki.

Írta: Dino

LG 34UC79G gamer monitor

A 16:9-es oldalarány már elég hosszú ideje uralja a monitorpiacot, azonban az utóbbi években elkezdett előre törni a 21:9 is. Ez hétköznapi használat során egyszerűen nagyobb munkafelületet tesz elénk, filmnézésnél pedig a szélesvásznú mozikhoz közelebb álló oldalarányt biztosít, így kisebb fekete sávot kapunk alul és felül. Nemrégiben nálunk járt pár hétre az LG gamereknek szánt 34UC79G modellje, amely ebbe a kategóriába tartozik.

LG 34UC79G gamer monitor

A típusszámnak megfelelően egy igen nagy, 34 hüvelykes monitorról van szó, ami nem kevesebb mint 87 centiméteres képátlót jelent. Ennek ellenére mindössze 1080p-s felbontású IPS-panel teljesít benne szolgálatot, ami jelen esetben 2560*1080 pixelt jelent, ez pedig szerintem valahogy nem passzol a hatalmas mérethez – ha már egy ilyen óriási monitor van előttem, jó lenne ténylegesen ki is használni, minél több pixelt ellátva rajta tartalommal. Ha viszont a pozitív oldalát nézzük a dolognak, akkor ott van az, hogy minden automatikusan szép nagy méretben jelenik meg (gyengébben látók figyelmébe!), valamint hogy a meghajtásához se kell egy videokártya-erőmű. A mai divatnak megfelelően ívelt kijelzőt kapunk (3800 mm-es ívvel), amit eleinte felesleges marketinges kitalációnak kezeltem, és még mindig nem vagyok biztos benne, hogy ez egy tényleg szükséges dolog, de tény, hogy jól nézett ki a görbülettel együtt a cucc. A monitor maximális képfrissítési frekvenciája 144 Hz, és az AMD FreeSync rendszerét támogatja, azaz ha megfelelő videokártyára kötjük rá, a V-Sync helyett egy annál modernebb, adaptív szinkronizálási módot használhatunk.

Mivel gamer termékről van szó, mi más színekben is gondolkodhattak volna a tervezők, mint a fekete és piros. Ezekben a színekben pompázik a hátlap, valamint talpazat, ami a 34 coll miatt elég nagy, kicsit talán zavaróan is hosszan nyúlik felénk (néha szívesen hátrébb toltam volna a billentyűzetet, mint amit a talp engedett), de amúgy design tekintetében jól néz ki. A monitor kávája kb. 1 cm, úgyhogy az se fog sokat zavarni. Az állványon fel-le mozgathatjuk a képernyőt, és kisebb döntési lehetőségünk is van. Bemenetnek találunk a hátlapon két HDMI 2.0-t, egy 1.2-es DisplayPortot, ezek mellett pedig kétportos USB 3.0 elosztót kapunk még, valamint 3,5-es jack vonalkimenetet és fejhallgató-csatlakozót. Hangszórót nem kapott ez a modell. A dobozban amúgy találunk egy HDMI és egy DisplayPort kábelt is, továbbá egy nagyobb téglát, ami nem más, mint a tápegység.

LG 34UC79G gamer monitor

Kezelőszervnek alulra, középre került egy mini joystick, amely négyirányú vezérlésre alkalmas, plusz be is nyomhatjuk. Számos menüpont és opció között váltogathatunk a segítségével. Nem mondom, hogy ez a világ legkényelmesebb megoldása, de optimális esetben sokat úgyse állítgatjuk a monitort. Leszámítva talán, hogy az LG 34UC79G négy „game mode” beállításra ad lehetőséget, és ezeket lehet, hogy egyesek hasznosnak látják játéktól függően kapcsolgatni. Ezekből három előre definiált (két FPS és egy RTS mód), egy negyediket pedig mi állíthatunk be. Ezen kívül olyan lehetőségeink vannak még, mint a Black Stabilizer üzemmód, az 1 ms Motion Blur Reduction vagy a response time állítgatása (fast, normal, slow) – a gyári adatok alapján a valós válaszideje a monitornak amúgy 14 ms, vagy GTG (szürke-szürke) paramétert nézve 5 ms. Végül pedig akár egy célkeresztet is bekapcsolhatunk, ha nincs HipDotShotunk ;-). Ráadásul négyféle forma közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt.

Játékok terén alapvetően az mondható el, amit két évvel ezelőtt a 34UC97 cikkben is írtunk: a 21:9-es oldalaránynak akkor vehetjük igazán hasznát, ha az adott játék rendesen támogatja, azaz nem széthúzza a képet, hanem megnövelt látóteret ad, mint például a BioShock Infinite vagy a Wreckfest. Ezeknél viszont tényleg sokat dob a játékélményen az, hogy 1920 helyett 2560 pixelt kapunk széltében. Munkánál szintén jól jön a plusz 640 pixel, és a mozifilmek is határozottan jobban néznek ki egy ilyen képarányú kijelzőn.

LG 34UC79G gamer monitor

Az LG 34UC79G bruttó 150 ezer forintért jó képminőséget és hatalmas képernyőt nyújt, amit közepes teljesítményű számítógéppel is megfelelően meg tudunk hajtani. Ha megelégszünk ennyivel, akkor jó választás lehet, hiszen olcsóbban jövünk ki, mintha egy nagyobb felbontású modellt vásárolnánk. 34 collos méretnél azonban lehet, hogy érdemes elgondolkodni egy kicsivel magasabb pixelszámban, ha komolyabb munkára (pl. videoszerkesztésre) szeretnénk használni monitorunkat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!