Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Film

##game_title##

Christopher Lloyd 10 legjobb filmje

Mindenki kedvenc dokija idén már a 80-at tapossa.

2018.01.31. 11:40 | szerző: GeryG | Film

Azt hiszem, ha van olyan színész, akit mindenki ismer, és mindenki ugyanazért a három filmért ismer, akkor az Christopher Lloyd. A színészlegenda persze sokkal több a Vissza a jövőbe trilógia Emmett Brown doki karakterénél, amellyel a legtöbben azonosítják. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az idén már a nyolcvanadik évét taposó színész pályafutása során kétszáznál is több filmben és sorozatban szerepelt. Ezek közül most kiválogattuk a mi tíz kedvencünket.

10. Roger nyúl a pácban (Judge Doom)
Ha azt gondoltad, hogy a Space Jam 1996-ban korszakalkotó volt az élőszereplős mozi és a rajzfilm összemosásával, akkor tévedsz. Már csak azért is, mert 1988-ban is volt már hasonló próbálkozás, méghozzá a Roger nyúl a pácban, amelyben Lloyd alakította az ügyeletes főgonoszt, Judge Doomot. Bár a negatív szerepek nem igazán egyeztethetőek össze a színészről kialakult általános képpel, Lloyd ezt is zseniálisan hozta.

9. Addams Family 2. – Egy kicsivel galádabb család (Fester Addams)
Lloyd két moziban öltötte magára Fester Addams karakterét. A mozitörténelem legőrültebb családjáról szóló filmek egyik legszerethetőbb tagja volt a kopasz nagybácsi, aki imád robbantgatni, és a galád lurkóknak is örömmel segít, ha véres párbajjelenetet kell színpadra vinniük. Az első rész remekül sikerült, ugyanez sajnos az 1993-as folytatásról kevésbé mondható el. De azért Llyod kisujjból kirázta az épp házasodni készülő Fester bácsi szerepét.

8. Vissza a jövőbe 3 (Dr. Emmett Brown)
Kétségkívül a Vissza a jövőbe-trilógia epizódjai Llyod leghíresebb filmjei, de az is kétségtelen, hogy a harmadik rész egy picit talán kilóg a sorból. A vadnyugaton játszódó epizódban a doki is legalább annyira hangsúlyos szerepet kapott, mint Marty, hiszen az ő élete a tét. Hogy még bonyolultabb legyen a sztori, a doki beleszeret egy tanárnőbe, Clara Claytonba, aki miatt végül a jövőbe való visszatérésről is lemond... egy időre. A három film közül talán ez lett a leggyengébb, bár e tekintetben szoros a verseny a második résszel. Mindegy, így is imádjuk mindet.

7. Álomcsapat (Henry Sikorsky)
Dokit játszani láttuk már Llyodot, na de mi a helyzet a dokit játszó bolond karakterével. Ezt is hozta az 1989-es Álomcsapatban, ahol olyan színészekkel játszott együtt, mint Michael Keaton vagy Peter Boyle. A történet egy csapat elmebetegről szól, akik megszöknek egy New York-i kirándulás során, hogy megmentsék kísérőjüket a maffiától. Lloyd karaktere is egy beteg, aki történetesen azt képzeli magáról, hogy épp ő a többi beteg orvosa.

6. Taxi (Jim Ignatowski)
A listánkon az egyetlen sorozat, amelyben Jim Ignatowskit alakította. A kissé bogaras, szétcsúszott alakot zseniálisan hozta több évadon keresztül. Ez egyike volt az első szerepeinek, olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Danny DeVito és Judd Hirsch.

5. Back to the Future: The Game (Dr. Emmett Brown)
Igazából ez egy picit kilóg a sorból, hiszen a listánk egyetlen videojátékos tagja. De éppen ezért válogattuk be. Mivel a mozis trilógia úgy tökéletes, ahogy van, és szerencsére a készítőknek esze ágában sincs folytatást csinálni hozzá, a rajongóknak más formát kellett találni, hogy új kalandokban láthassák újra kedvenceiket. Erre volt jó a Telltale Games kalandjátéka, amelyben Lloyd a hangját kölcsönözte egykori karakterének.

4. Vissza a jövőbe 2 (Dr. Emmett Brown)
Sokat ehhez sem kell hozzáfűzni. Néhány évvel a bombasiker első rész után elkészült a folytatás, amelyben egy-két kivétellel a régi szereplők is visszatértek. Így természetesen ismét Lloyd alakította az immár „megfiatalodott” dokit a különböző idősíkok közt. Bár a téridő-kontinuum végül újra biztonságba került, a doki repülő DeLoreanjébe belecsapott a villám, ő pedig visszarepült a vadnyugatra. Csak előtte még elbeszélget saját magával az időjárásról...

3. Addams Family – A galád család (Fester Addams)
A képzeletbeli dobogó legalsó fokára az Addams Family került, amelyben Lloyd a rég elveszett, majd váratlanul a semmiből előkerülő Fester bácsit alakította. A kopasz, mindig bizarr arcokat vágó, mégis szeretetreméltó karaktert remekül hozta, a táncos jelenet Raul Juliával pedig az egyik fénypont volt.

2. Vissza a jövőbe (Dr. Emmett Brown)
Az ezüstérmet az időutazás egyik legjobb mozis feldolgozása kapta, amelyben az időgépet feltaláló doki valójában csak mellékszereplő Marty karaktere mellett. Mégis Lloyd felejthetetlen alakítást nyújtott. A fiatalon még kissé szertelen feltaláló, aki olvasni próbál a gondolatokban, majd a WC-ről lezuhanva véletlenül feltalálja a fluxuskondenzátort, örökre beíródott a mozis történelemkönyvekbe. És ebben hatalmas szerepe volt Lloyd játékának is.

1. Dennis a komisz (Switchblade Sam)
Hogy miért nem a híres trilógia valamely része került fel a dobogó tetejére, azért egy valójában könnyen felejthető alkotás felelős. A Dennis a komisz egy rosszcsont kisfiúról szól, aki akaratlanul is állandóan borsot tör a szomszéd Wilson bácsi orra alá. Egyszer aztán megszökik otthonról, és találkozik a Lloyd által alakított betörővel, Switchblade Sammel. A lecsúszott besurranó tolvaj karaktere csak és kizárólag Lloyd játékának köszönhetően maradhatott emlékezetes. Ahogy lényegében majd’ az egész film is...

hozzászólások (3)

Sityi
Sityi 2018.01.31. 12:54
Toonstruckot hiányolom - ha már a BTTF The Game ott lehet :-D
gregmerch
gregmerch 2018.01.31. 20:56
Én nagyon szeretem a Bizánci tűz (Why me?) c. filmjét is, amelyben Christopher Lamberttel hajkurásznak egy bazi nagy ékkövet. Nem mai darab (finoman szólva, ‘90-es), de még mindig megmosolyogtat :-).
futu-retro
futu-retro 2018.02.06. 01:08
Bizánci tűz nekem is nagy kedvencem, de csak a régi szinkronos. A rendőrfőnök szövegén szakadtam a röhögéstől. Meg még nagyot alakított a Külvárosi kommandóban és a Lenni vagy nem lenniben.
ajánlott olvasnivaló