Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Előzetes

Ylands

Ylands Early Access próbakör

Egy lo-poly, sandbox craftolós játék készül a Bohemia Incubatorben.

2018.03.05. 00:45 | szerző: Lacko | Előzetes

Ahhoz, hogy bemutassam a Ylands című játékot, két dolgot kell elmesélnem az Arma sorozatról. Az első, hogy fejlesztője, a Bohemia Interactive bevezette, hogy támogatja a dolgozók saját projektjeit az irodai eszközökkel és a munkaidővel. Cserébe, ha a projekt jó, akkor a cégé a termék. Így készült el a multira kiélezett Argo (ami valójában egy teljes modifikáció az Arma 3-hoz), és ilyen projekt a Ylands is. Ezek a játékok a Bohemia Incubator keretében érték el azt a szintet, hogy megjelenhessenek.
A másik sztori pedig az, hogy az Arma sorozat a kezdetektől annyira nyitott, hogy kis programozási tudással át lehet alakítani akár foci-, tájfutó-, farmerszimulátor, avagy RTS, RPG stb. játékká. Ez nem volt szándékos, a fejlesztők csak nem akarták megkötni a modderek kezét. De később látták, hogy ez jó (főleg, amikor egy mod miatt többen vették meg az Arma 2-t, mint az addigi eladások összesen). A Ylandset pedig már eleve ennyire bővíthetőre, fejleszthetőre készítették.

Ylands Early Access próbakör

Ennyi kitekintés után lássuk, miről is szól cikkünk korai hozzáférésű állapotban lévő alanya! Az alap Ylands egy sima craftolós, lakatlan szigetes túlélőjáték. De ez kb. csak egy demója az egésznek. Rögtön letölthetünk más játékokat is a fejlesztők saját workshopjából: van itt multiplayer kalózos, autóversenyzős, várostromlós, vadnyugatos játék is. Ezek legtöbbje egyedül unalmas, és társakkal is inkább poén, mint élvezetes, de az jól látható belőlük, hogy kb. miket lehet készíteni a szerkesztőben. Azaz milyen idióta játékokat dobálhatunk össze magunknak, haverjainknak vagy az internet népének. A szerkesztő nagyon-nagyon hasonlít az Arma 3-beli editorra, azzal a nagy különbséggel, hogy itt nem szükséges minimális programozási tudás se. Azért komolyabb dolgok készítéséhez persze sok gyakorlás és fórumok olvasgatása szükséges, hiszen lepakolható eventekkel és triggerekkel kell megalkotnunk a játék mechanizmusát. A világot viszonylag könnyebb összerakni, de azért ahhoz is kell gyakorlás (még nekem, aki több mint 10 éve használom az Arma szerkesztőjét, sem volt minden egyértelmű), de azért bele lehet rázódni, ha az ember nagyon akar. Amit egyelőre nem láttam és érdekesnek találnék (akár elkészíteni is), az egy Ylandsszel készült kalandjáték.

Ylands Early Access próbakör

Aki azonban nem vágyik szerkesztős szívásokra, annak még mindig ott van az egyre gyarapodó számú, letölthető játékok sora. Végszükség esetén pedig az alap túlélős játék is kiváló szórakozás (akár többjátékos módban ismerősökkel). Engem kicsit a Minecraftra emlékeztetett, bár ez leginkább arról jutott eszembe, amikor a publikus szerveren mindenki eszement módon alagutakat fúrt a lakatlan sziget mélyébe. Azt azért nem mondanám, hogy a Ylands csak egy Minecraft-klón, de mindenesetre az ötletben biztos szerepe volt a kockabányászós játék sikerének. A cseh fejlesztők pedig megfejelték a szabad modolási lehetőséggel, hogy a szerkesztővel bármilyen játék előállítható legyen benne. Nincs tehát más hátra, mint craftolni, vagy új játékokat készíteni vele! ■

Ylands Early Access próbakör
Ylands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakörYlands Early Access próbakör

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Ylands
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Ylands

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló