25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition

Az újrakeverési hullám egy újabb darabja érkezett meg.

Írta: gregmerch

A FreeSpace és a Saints Row sorozatokról is ismert Volition gárdája 2001-ben dobta piacra a szépemlékű THQ gondozásában sci-fi környezetben játszódó, belső nézetes lövöldéjét, a Red Factiont. A játék leginkább abban emelkedett ki a konkurensek közül, hogy az akkoriban forradalminak számító GeoMod motor jóvoltából ripityára szedhettük a marsi környezetet, ami némi taktikázásra és még több mókára adott lehetőséget. A kedvező fogadtatásnak hála a folytatás sem maradt el, amelyet csupán hét esztendő elmúltával, 2009-ben követett a sorszám nélküli, Guerrilla alcímre hallgató harmadik rész. Ezt az epizódot ugyan megfejelték egy negyedikkel, az Armageddonnal is, mégis ez maradt a mai napig a keményvonalas rajongók talán legnagyobb kedvence. Ezért gondolhatta úgy a Volition csapata, hogy ezúttal a THQ Nordic támogatásával elkészíti a mai vezető konzolokra és PC-re egyik legsikeresebb játékuk teljesen újrakevert verzióját (Steamen az eredeti verzióval már rendelkezők ingyenes upgrade-ként kapják meg az új változatot).

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition

A nem túl mélyenszántó, de nem is elsődleges fontosságú sztori bő fél évszázaddal az előző fejezet után veszi kezdetét. Alec Mason bányamérnök a Marsra érkezik, hogy testvére, a már ott élő Dan mellett dolgozzon. A közös meló azonban nem ígérkezik felhőtlennek, miután Alecet felvilágosítja bátyja az Earth Defense Force áldatlan, elnyomó uralmáról a kolóniák lakosai felett. Dan szeretné beszervezni öccsét a Red Faction nevű ellenálló mozgalomba, ám hamarosan meggyilkolja őt az EDF, és Alec is épp, hogy megmenekül az ellenállásnak hála. Ettől kezdve természetesen ő lesz a mozgalom egyik meghatározó vezéralakja, aki szektorról szektorra adja vissza az elgyötört népnek a reményt, és szítja fel bennük az ellenállás tüzét.

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition

Ebben az epizódban az eddiginél is nagyobb mértékű pusztítást tudunk végrehajtani. Gyakorlatilag minden és bármi porrá zúzható, ami kilátszik a földből, és más játékokkal ellentétben a romok ott is maradnak, ahová estek, nem tűnnek el. Ez a játék címében is jelzett gerilla harcmodornak kedvez, vagyis a cél az lenne, hogy akár a fő-, akár mellékküldetések során, avagy szabadon bóklászva minél nagyobb zavart tudjunk okozni az ellenfél soraiban, miközben jómagunk szellemként tűnünk tova, mielőtt észbe kaphatnának, hogy mi is történt valójában. Felhelyezhetünk robbanótölteteket tornyokra, amelyek aztán kártyavárként omlanak össze, szanaszét verhetjük a falakat, ha úgy tartja kedvünk, vagy szorult helyzetünkben lőhetünk magunknak egy kupac romot fedezék gyanánt, és még számos dolgot tehetünk. Kezdetben természetesen sem felszerelésünk, sem pedig renoménk nem túl erős, de ezen fokozatosan változtatni tudunk az akciók során bezsebelt alkatrészek és tapasztalat segítségével. A lim-lom itt fizetőeszköznek minősül, amiért egyre jobb cuccokat szerválhatunk, és ahogy az elcsigázott lakosok látják, miként rendül meg az EDF ázsiója egy-egy szektorban, annál többen és lelkesebben állnak mellénk.

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition

A játék tartalma és mechanizmusai nem változtak az újrakiadás során, így mind az egyszemélyes, mind pedig a többjátékos módok jelen vannak. Amiben a Re-Mars-tered Edition kitűnik a kilenc évvel ezelőtti eredetivel szemben, az a szinte az alapoktól újraépített és újrarajzolt grafika, a mai legerősebb konzolokon UHD felbontással, igaz, „csak” 30 fps képfrissítéssel. Nem azt mondom, hogy kiesik a szemünk a gyönyörtől, és egy majd’ egy évtizedes játék mai verziója übereli a mostani tripla A-s címeket, de nem is ez volt a cél. A játék látványvilága gond nélkül felveszi a versenyt a legkeményebb élmezőnyt szorosan követő programokéval, így szerencsére a megjelenítés nem csupán sima leporolása és némi kis felhúzása az eredetinek. Az más kérdés, hogy cserébe nem kapunk újat, és az eddigi bakik, mint például a nem túl eszes MI vagy a nehézkes lopakodás is megmaradtak, de legalább a mai követelményeknek méltó módon került a mostani játékosok kezébe 2009. egyik legjobb TPS-e.

Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition

A Volition és a THQ Nordic elhozta a kétezertízes évek gémereinek elődeik egyik kedvenc lövöldéjét, méghozzá a mai követelményekhez méltó körítéssel. A Red Faction Guerrilla Re-Mars-tered Edition nem nyújt többet, mint az eredeti játék, ellenben sokkal szebb az eredeti verziónál. Vannak ugyan hibái, de a nyílt világú rombolás és az elgyötört marsi kolóniák felszabadítása az online, többszemélyes játékmódokkal kiegészítve hosszú időre igen kellemes szórakozást nyújtanak, méghozzá igen baráti áron. Aki pedig már rongyosra játszotta annak idején a programot, az is tehet egy próbát az újrakevert verzióval, amely soha nem látott grafikával ejtheti őt újra rabul.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Minden benne van, ami az eredetiben, csak most sokkal szebb körítéssel.
Negatívumok
  • Az egyébként igen erős grafikai tuningon kívül semmi újat nem nyújt.

További képek

  • Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition
  • Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition
  • Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition
  • Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition
  • Red Faction: Guerrilla Re-Mars-tered Edition
gregmerch

gregmerch
Amióta az első kvarcjátékát meglátta kb. 6 éves korában, mindennél jobban érdekelték az elektronikus játékok. 2010 óta árasztja el cikkeivel a magazin oldalait.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!