Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Capcom Beat 'Em Up Bundle

Capcom Beat ’Em Up Bundle

Nyolcbites pofonok szállnak a szélben.

2018.10.10. 22:32 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

A „régi szép időkben”, amikor még a sulink mellett megnyitott játéktermet a gyermekeik zsebpénzének értelmetlen elherdálása felett érzett aggodalom táplálta nem kis szülői felháborodás miatt zárták be pár hét után, a pénzbedobós automaták egyik legkedveltebb slágerműfaja volt a beat ’em up stílus. Ezekben az alkotásokban egymagunk, avagy néhány barátunkkal összeállva akár többen is oldalra haladva tolhattuk le az irgalmatlan mennyiségben ránk rontó ellenfelet, és mérkőzhettünk meg a pályavégi főbossokkal, akik rendszerint hatalmas tűzijáték közepette múltak ki. A körítést némi feliratból tudtuk csak meg, és a moziszerű átvezetők sem igen szerepeltek ezen játékok kelléktárában. A műfajt a ’70-es, ’80-as évek bunyós filmjei alapozták meg, így a stílus első képviselői rendre valamilyen kung-fus és hasonló témát dolgoztak fel. Később ezeket követték a sci-fi, a fantasy és egyéb környezetben játszódó szösszenetek, amelyek némelyike, mint például a Streets of Rage, a Double Dragon vagy a Golden Axe örökre beleégett az akkori játékosok emlékezetébe, míg másokból, mint például a Street Fighterből újabb stílusok születtek. Nos, a műfaj egyik nagy mestere, a Capcom most ezekből az örökzöldekből szedett össze hetet egy csokorba, és hozta el azokat gyakorlatilag változtatások nélkül a mai játékosok masináira a Capcom Beat ’Em Up Bundle keretében.

Capcom Beat ’Em Up Bundle

A csomagban tehát hét játék található a japán kiadó automatáinak hőskorából, amelyek közül kettő most jelenik meg először otthoni gépekre. A programok a legkülönfélébb sztorival és körítéssel rendelkeznek, így gyakorlatilag a bevezetőben említett valamennyi irányvonalat képviselik. Az Armored Warriors egy poszt-apokaliptikus jövőképet vázol fel, amelyben óriásrobotokat vezérelve veszik fel a harcot a játékosok, akár négyen is kooperálva a Föld biztonságának megerősítéséért. Ebben a hentelés során megszerezhető, számunkra különféle ütős bónuszokat adó bővítmények is a segítségünkre vannak. A Battle Circuit szintén a jövőben játszódik, és überbrutál fejvadászok bőrébe bújhatunk benne. Karakterünket öt különböző közül választhatjuk ki, amelyek mind rendelkeznek az általánosakon kívül néhány spéci mozdulattal is. Ezek tárházát a játékban előre haladva természetesen jócskán növelhetjük. A Captain Commando a nem túl távoli 2026-ba repít el bennünket, amikor a bűnözéstől kell megszabadítanunk társainkkal Metro Cityt. Ebben szintén több szereplő áll a rendelkezésünkre a maga készségeivel, és az előzőekhez hasonlóan ez a játék is lehetőséget ad a maximum négy játékos részvételével való kooperatív mókára.

Capcom Beat ’Em Up Bundle

A Final Fight ugyancsak Metro Citybe kalauzolja el a játékosokat, akik akár ketten is összefogva szabadíthatják meg a várost 1990-ben az azt már ekkor alaposan átitató bűnözéstől. Ehhez különféle mozdulatkombók és fegyverek állnak karakterünk rendelkezésére, amelyet ezúttal három közül választhatunk ki. A Knights of the Round a fantasy irányvonalat képviseli, és Arthurral, vagy hű társaival, Lancelottal és Percevallal tisztíthatjuk meg a Földet veszélyeztető túlvilágot annak démonaitól. Ebben Merlin, és a mágikus erejű Excalibur is a segítségünkre lesznek. A The King of Dragons a mai akció-RPG-k egyik előfutáraként már alkalmazza a szintlépés és a karakterfejlődés alapelemeit. Orkok, goblinok és egyéb ocsmányságok állják utunkat Malus birodalmában, ahol legyőzzük annak rettenetes urát, Gildisst, a sárkánykirályt. Végül a Warriors of Fate az ókori Távol-Keletre kalauzol el bennünket, ahol természetesen nekünk kell rendet tennünk, és helyrehozni az egyre inkább eluralkodó káoszt.

Capcom Beat ’Em Up Bundle

A fenti, a stílus legjavát képviselő alkotások mind eredeti pompájukban kerülnek a felhasználók elé, ami mind a képi világra, mind pedig a hangzásra is igaz. Jómagam nem csupán pixelhalmokat és durva cincogást láttam, hallottam játék közben, hanem sokkal inkább újraéltem zsenge ifjúkoromat, amelyben – és a videojátékok iránti elköteleződésemben – az ilyen programok fontos szerepet játszottak. Valamennyi játékot tolhatjuk egyedül, vagy barátainkkal együttműködve is, és a „nyugati” verziókon kívül a gyűjtemény tartalmazza a programok eredeti, japán kiadásait is, amelyek gyakran valamelyest eltérnek az idehaza ismertektől.

Capcom Beat ’Em Up Bundle

A Capcom a Street Fighter: 30th Anniversary Collection után most ismét időutazásra invitálja a Tisztelt Nagyérdeműt. Ezúttal nem egyetlen sorozat, hanem egy egész műfaj meghatározó epizódjai kerültek egyetlen csomagba. A Capcom Beat ’Em Up Bundle a nevében is szereplő, oldalra – illetve esetenként föl és le is – scrollozós, csihi-puhi stílust képviselő alkotások közül gyűjt össze hetet, amelyek kivétel nélkül a hajdani játéktermi automaták sztárjai, és az akkori videojátékpiac meghatározó darabjai voltak. Remek alkalmat nyújtanak ezek a programok a mai játékosoknak arra, hogy megismerjék szüleik nagy kedvenceit, valamint a mai AAA kategóriájú szuperprodukciók alapjául szolgáló játékok egy részét. A többieknek pedig szívmelengetően nosztalgikus időutazásban lehet részük, amennyiben beruháznak erre a kedvező árú gyűjteményre. ■

értékelés

Capcom Beat 'Em Up Bundle

Pozitívumok
  • Nosztalgia, nosztalgia és nosztalgia!
Negatívumok
  • A mai játékosoknak talán kicsit ódivatú lehet

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Capcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up BundleCapcom Beat ’Em Up Bundle

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló