Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

XPG Infarex M20 egér és Emix H30 SE headset teszt

Ide fülel egy egérke!

2019.06.19. 11:00 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Hogy mi az az XPG? A tajvani ADATA Technology gamer almárkája, teljes nevén Xtreme Performance Gear. A kínálat RAM-okból, SSD-kből, egerekből, billentyűzetekből, fül- és fejhallgatóból áll – még egy gamer microSD kártya is akad, ami nem tudom, mitől az... Két eszköz került ezekből hozzám tesztre: egy robosztus fejhallgató és egy tekintélyes méretű egér. Lássuk, hogy muzsikálnak!

Az XPG Infarex M20 egér szerencsére néma. :-) Szép nagy darab egyébként, nagyobb praclijú egyéneknek áll inkább kézre – még az én péklapát mancsommal is képes voltam teljes tenyérrel ráfogni. Az ergonómiája ilyen szempontból kiváló, nagyon jól kézbe simul; tenyeres, illetve karmos fogásra tudnám ajánlani. Ami meglepett: nincs szoftver, mindent magán az egéren állíthatunk. A 6 gombnak fix funkciói vannak, illetve az RGB világítást is csak ki-be kapcsolgathatjuk, a dpi fixen 400/800/1600/3200/5000 lehet – és ezzel gyakorlatilag fel is soroltam a kvázi kényelmetlenségeket. Igazából engem egyik sem zavart igazán (bár a gyári „fényjáték” eléggé lehangoló), igazából nem tudok belekötni. Több órányi Doom és Overwatch alapján bizton állíthatom, ha valaki olcsó, de pontos és megbízható egeret keres, és nem zavarja a testreszabhatóság teljes hiánya, az az XPG Infarex M20-ban megtalálhatja álmai egerét.

XPG Infarex M20 egér és Emix H30 SE headset teszt

Az XPG Emix H30 SE fejhallgató már összetettebb dolog. 53 mm-es membránok dolgoznak a pirosan világító házban, a kényelemről memóriahabos párna és rugalmas fejpánt gondoskodik. Nem nehéz, hosszú távon se fárasztó viselni. A mikrofon lecsatolható, így nincs útban, ha nem használjuk. A kábel vastag és harisnyázott – szerintem kicsit túl merev, de önmagában ez még nem probléma. Ami határozottan előnye, hogy nem egy kis bigyó fityeg rajta, hanem külön vezérlődoboz van, amivel kényelmesen vezérelhetjük a különböző funkciókat, sőt: ha van hangszórónk, érdemes inkább ide bedugni, mert egy gombbal kapcsolgathatjuk, hogy mi szóljon: az vagy a füles, esetleg mindkettő. A géphez két USB-n keresztül csatlakozik, de az oldalán visszakapjuk ezt a két lefoglalt portot – szép gesztus. Maga a füles pedig két 3,5 mm-es jackdugóval és USB-vel csatlakozik a dobozhoz (ez utóbbi vélhetőleg csak a világításhoz kell); ezt picit sajnálom, mert így mondjuk telefonnal vagy konzollal kicsit bután lehet összekötni: ott lógnak a be nem dugható kábelvégek.

XPG Infarex M20 egér és Emix H30 SE headset teszt

Eddig szép és jó minden – na de hogy szól? Sajnos itt vérzik el az egész... Kezdem a hangerővel. Windows 10 alatt kettesével lehet állítani a hangerőt egy 0-100 skálán. 0-nál néma, 2-nél már picit hangosabb az általam preferáltnál, 6 fölött meg már kezd nagyon üvölteni – és hol vagyunk még a 100-tól... Ejnye! A hangzással se voltam kibékülve. Attól nem lesz gamer egy audióeszköz, hogy túltolják benne a basszust a többi kárára! Van ugyan négy előre beállított hangszín, de egyik se az igazi. A játéknál gyakorlatilag csutkára van tekerve minden, leginkább a basszus, de legalább értelmezhető mennyiségben van közép és magas is. A film mód talán a legjobb: tisztának ezt se mondanám, de legalább a mélyekből vissza van véve annyi, hogy végre ne torzítson. A beszéd értelmezhetetlen beállítás: csak közép van. A zene meg pont arra alkalmatlan, amire elvileg kitalálták: valami mély massza bugyborog, de élvezhetetlen mind rockzenére, mind elekronikus tánczenére.

Windows 10 alatt mindenféle driveres bűvészkedés nélkül helyből működik, de van hozzá szoftver is, ha valaki további kunsztokat szeretne. Nos, én felraktam, és bár sok lehetőségünk van állítgatni, de valahogy a hangminőség mintha rosszabb lenne egy árnyalatnyival. Nem értem az okát, és igazából feleslegesnek is érzem – bőven elég a vezérlődoboz. A virtuális 7.1 legalább működik, nem is rosszul: e tekintetben az Overwatchot szoktam használni, mert tapasztalataim alapján annak a legjobb a hangrendszere a tér lefülelésére. Persze többféle játékkal is kipróbáltam az Emixet – karakterisztikája alapján leginkább az akciódús FPS-ek, TPS-ek fekszenek neki, illetve az autókázás (repülgetés, motorozás, ilyesmi): az adrenalinszintet jótékonyan tudja emelni a határozott dübörgés. Minden másra, viszont sajnos harmatosan teljesít. A legnagyobb gond pedig az, hogy ebben az árkategóriában a HyperX Cloudot kéne megverni – ahhoz meg nem elég egy ilyen remekbeszabott vezérlődoboz.

XPG Infarex M20 egér és Emix H30 SE headset teszt

A kevesebb néha több – ezt igazolja ez a páros is. Az Infarex M20 egy végletekig lecsupaszított egér, viszont az alapokat kiválóan hozza. Az Emix H30 SE nagyot akar domborítani, de sajnos pont ott vérzik el, ahol a legjobban kéne teljesítenie: a hang megszólaltatásánál. Nem írnám le teljesen, mert a hangzás megítélése sosem objektív, de nem hinném, hogy reménytelenül ízlésficamos lennék. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló