25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Railroad Corporation próbakör – Újabb vadnyugati vasútbirodalom-szimulátor

Ígéretesnek tűnik a jelenleg korai hozzáférésű játék.

Írta: Wing

Meglepődtem, amikor először láttam képeket a Railroad Corporationről, mivel a játék döbbenetesen hasonlított a korábban már tesztelt Railway Empire-ra. Nem csupán a korszak stimmelt tökéletesen, de az amerikai helyszín is, a grafikai stílusról nem is beszélve. Ez kicsit elvette a kedvemet (valamint az, hogy valamelyik korai trailerben arról beszélt az egyik fejlesztő, hogy nem lesz sandbox játékmód), na nem azért, mert az RE korszakalkotó lett volna: bár a teszt alatt a véleményen kifejezetten pozitív volt, azóta kicsit túltolták a kalypsós srácok a DLC-biciklit. Visszakanyarodva a Railroad Corporationhöz, szerencsére a játék azért nem lett egy egyszerű kópia, elég sok mindenben különbözik hasonnevű riválisától, bár természetesen kötelező jelleggel mindkét fejlesztőgárda a Railroad Tycoont (továbbiakban RRT) jelölte meg ihletforrásként.

Railroad Corporation próbakör – Újabb vadnyugati vasútbirodalom-szimulátor

A feladat ugyanaz, mint minden ilyen típusú játéknál: árukat szállítani A-ból B-be, amelynek ellenértékéért újabb és újabb vasútvonalakat kell lefektetnünk, nagyobb és erősebb mozdonyokat kell vásárolnunk, mindezt folytatva végtelenített ciklusban addig, amíg meg nem unjuk az egészet, és új pályát nem kezdünk. Ezt a jelenlegi early accessben egyelőre még nem tehetjük meg, egyelőre csak a tutorial és néhány küldetés érhető el a kampányból, de ami fontos, hogy természetesen lesz sandbox mód is később, illetve komoly hangsúlyt fektetnek a multira is. Utóbbira annyira, hogy némileg szokatlan módon már a bétában is elérhető a kompetitív játékmód, de sajna sok várakozás után sem sikerült játékost találni (lehet, hogy az amerikai környezet miatt inkább éjszaka kéne próbálkozni).

Railroad Corporation próbakör – Újabb vadnyugati vasútbirodalom-szimulátor

Az early access ellenére a Railroad Corporation amúgy elég jól játszható, és már most látható, hogy annyira azért nem lesz arcade a dolog, mint ami talán az első képekből látszott. A termelési láncok egyelőre elég rövidek, de azért vannak (pl. szén+vas=acél), a vasútvonalak lefektetése pedig egészen egyszerű és intuitív. Jelzők egyelőre nincsenek, a vonatok gond nélkül átmennek egymáson, ugyanakkor így volt ez a nagy ős RRT-ben – akinek ez nem tetszik, még mindig ott van a Transport Fever vagy a jó öreg OpenTTD. Mozdonyaink kezdetben lassúak, és 2-3 vagonnál többet nem tudnak elhúzni az árukból, egy-egy domb pedig sokszor túl nagy akadálynak bizonyulhat. Szerencsére a főhadiszállásunkon bármikor alapíthatunk egy K+F csapatot, ahol nem csupán a gördülőállományt tuningolhatjuk, de új mozdonyokat is kifejleszthetünk. A fejlesztéseket úgy lőtték be, hogy ténylegesen is érezhető hatásuk legyen – aki játszott már Paradox-játékkal, az tudja, miért írom ezt.

Railroad Corporation próbakör – Újabb vadnyugati vasútbirodalom-szimulátor

Apropó, főhadiszállás: a különböző épületeinket bővíthetjük, főhadiszállásunkon új irodákat hozhatunk létre, mint amilyen a fent említett kutató-fejlesztő csoport vagy akár a személyzeti iroda, ahol – akárcsak az RRT-ben vagy a Railway Empire-ban – a vállalatunkat pozitív vagy az ellenfelet negatív irányban befolyásoló dolgozókat vehetünk fel. Az állomásokat javítóműhelyekkel vagy éppen szénrakodóval egészíthetjük ki és így tovább. Előbbi például rendkívül fontos, ugyanis a karbantartás hiánya miatt rendszeresen robbanhatnak le mozdonyaink, amivel az egész pályát blokkolhatják. Egyébként a kezelőfelületen már most beállíthatjuk, hogy minden látogatáskor legyen-e karbantartás, vagy szigorúan csak a következőnél, vagy ne legyen egyáltalán – én ezzel szívtam egy fél órát, mire rájöttem, hogy nem elég csak műhelyet építeni…

Railroad Corporation próbakör – Újabb vadnyugati vasútbirodalom-szimulátor

A különböző bővítményeken túl gyárakat, farmokat is alapíthatunk, de építhetünk raktárakat, amelyekkel közvetlenül a piacról vásárolhatunk majd árukat, melyek ára természetesen nem rögzített! A kampányban számos opcionális feladatot is kapunk, ezek teljesítése esetén tapasztalati pontokhoz jutunk, amelyeket további bónuszokra tudunk beváltani. Emellett bőven lesznek még finomságok a játékban: a különböz városok törvényhozását például lobbistákkal tudjuk befolyásolni, rávehetjük őket, hogy szavazzanak egy-egy törvény mellett vagy ellen, amivel nem csupán saját dolgunkat könnyíthetjük meg, de akár az ellenfelünk orra alá is borsot törhetünk – ami multiban különösen szórakoztatónak tűnik.

Railroad Corporation próbakör – Újabb vadnyugati vasútbirodalom-szimulátor

Egyelőre elég is ennyi első körben a játékról, amely egyébként nekem személy szerint jobban tetszett, mint a Railway Empire. A Transport Fever 2 mellett jelenleg a Railroad Corporationt várom a legjobban. Ugyan a játék egyelőre 73%-on áll Steamen, de ez ne érdekeljen senkit, ez a szcéna nem osztogatja bőkezűen a pontszámokat. :-)

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation
  • Railroad Corporation

Railroad Corporation

Platform:

Fejlesztő: Corbie Games

Kiadó: Iceberg Interactive

Megjelenés: 2019. november 18.

» Tovább a játék adatlapjára

Wing

Wing
Régi Dome-motoros, aktív fórumozó a hőskorszakból. Szereti a 300 oldalas kézikönyvvel érkező játékokat, melyeknek a grafikája a születésekor is elavult lett volna – a felesége ezért vétózza évek óta az új videokártya-beszerzést. Emellett szeret mindent, ami történelmi keretek között játszódik, legyen az középkori autóverseny vagy ógörög űrszimulátor. Szabadidejében gyereket nevel és metalt hallgat. Na meg néha játszik is.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!