Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Knights and Bikes

Knights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozása

A „hogyan foglald el magad, ha unatkozol” iskolapéldája.

2019.09.21. 19:00 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

Jelen bemutatóm tárgya egy Kickstarter-kampány sikeres gyöngyszeme. A Tearaway, LittleBigPlanet és Ratchet & Clank játékok fejlesztőcsapatainak tagjaiból verbuválódott Foam Sword stúdió egy több mint 120 ezer fontnyi összeggel záruló kalapozásból hozta tető alá a frissen megjelent szoftvert. (A kiadásért pedig a remek Double Fine felelt.) A célkitűzések közé felkerült szinkronmunka végül nem valósult meg, viszont az online co-op játéklehetőség igen. Jómagam offline játszottam testvéremmel, és előre leszögezném, hogy mindenféleképpen ketten érdemes nekifutni a kalandnak (de természetesen egyedül is lehet csapatni, a szereplőket folyton cserélgetve).

Knights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozása

A Knights and Bikes története egy barátságról szól, a sztori pedig a '80-as évek egy brit szigetére kísér el bennünket. Az egykor népszerű turistaparadicsomot átjárja a csend, az üdülőövezet üzemeltetése pedig korántsem gazdaságos. Demelza, egy rosszcsont kislány édesapjával visz többek között egy minigolfpályát. A gondokról mit sem tudva unatkozik a szabadban apró hősnőnk, mígnem a szigetre téved egy fura, Nessa nevű hölgyemény. Rövid időn belül egymásra találnak, majd elkezdenek vadul kalandozni. Hűséges társuk az egyik liba lesz a baromfiudvarból (Honkers kapitány), a területet pedig drótszamarakkal járják be. Miután értesülnek a valódi helyzetről, miszerint le lesz húzva a roló, egy nem mindennapi kincsvadászatra indulnak, hogy megmentsék Demelza és immáron Nessa élőhelyét.

Nagyon egyedi képi világot sikerült a fejlesztőknek megalkotniuk a kézzel festett figurákkal, szinte egy mesekönyvbe képzeli bele magát az ember. Bár a figurák nem beszélnek a fentebb említett ok miatt, mégis lehet érezni minden hangsúlyt az elmormolt szövegből, mint egy régi RPG játéknál. Tökéletes a zenei aláfestés is, bár a főcím alatt dübörgő számmal engem ki lehetne üldözni a világból.

Knights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozása

A lányok nagyrészt felfedezni fognak, a cselekmény összesen 6 napot ölel fel. Minden nap egy új helyszint takar, de a központi helyekre és a bejárt területek egy részére bármikor elbiciklizhetünk. Térkép lényegében nincs, a küldetések elején kibontják ugyan elénk, de ezen csak elnagyolva szerepelnek a főbb területek. Valószínűleg így ösztönöztek minket arra, hogy a fejünkben készítsük el a vidék területi felosztását (mint mondjuk egy Souls játékban). Az egyetlen segítség a hozzánk csapódott szárnyas útmutatása lesz, minden mást, például a titkokat magunknak kell felfedeznünk. És ebből jócskán találhatunk, miközben szeljük a mérföldeket.

A csajok képzelőereje szinte határtalan, így a ránk törő ellenségek is az ő agyszüleményeik. Pont úgy, ahogy, az általuk használt „varázstárgyak”. A mágikus bakanccsal nagyokat dobbanthatunk, a végtelen vízibombával pedig tüzet olthatunk. Egy magnóval táncra perdíthetjük az ellenlábasokat, illetve elűzhetjük vele a gyilkos ködöt, a Nintendo Powerre hajazó kesztyűvel pedig átmoshatjuk a szörnyek agyát, vagy akár teleportálhatunk. Minden eszköz és enemy nagy gonddal lett megtervezve, de persze látszik rajtuk, hogy kitaláltak vagy kartonból lettek kivágva. Hősnőink mégis annyira bele tudják magukat élni az egészbe, hogy hamar a cinkosaikká válunk, és eszünkbe jut, miket játszottunk a szabadban kis pöcsösként.

Knights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozása

Annyira látszik a szoftveren, hogy milyen gondoskodással készült, nem mellőzve a remek verbális és képi poénokat. A vadonból összegyűjtögetett kacatokból bringáinkat fejleszthetjük, cserélgethetjük rajtuk az alkatrészeket. Ezek is tökre menőn lettek kialakítva, ami igaz a helyszínekre is. A sziget lakóival szóba elegyedhetünk, nem egyszer kulcsfontosságú szerepük lesz a történetben. A harcokon túl könnyed logikai feladványokat is kapunk, ahol mindig össze kell dolgoznunk társunkkal. Ahogy haladunk előre, úgy válik nagyobbá a kaland, pont, mint a lányok képzelőereje. Sajnálom, hogy nem lehet mindenhová visszamenni, és bezsákolni az elmaradt kincseket, de ettől függetlenül – és az apróbb bugokat leszámítva (javítások közben érkeztek) – rendkívüli szórakozást nyújt. A játékideje is teljesen rendben van, minden nap el lehet tölteni 1,5-2 órát benne.

A Knights and Bikes egy újabb indie gyöngyszem, ami ráadásul remek társas szórakozás is egyben. Ajánlom a különlegességek kedvelőinek, illetve azoknak, akik két nagy cím között pihennének egy jót. ■

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Knights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozásaKnights and Bikes teszt – Két kislány különös kalandozása
Knights and Bikes
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Knights and Bikes

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló