25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Találsz ennél jobb ár/érték mutatójú DJ-kontrollert?

Írta: Sityi 3 hozzászólás

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Ha azt mondom, Hercules, kinek rémlik valami? A francia cég egyike volt a legnagyobb grafikuskártya-gyártóknak a ’80-as években, innen lehet ismerős. És igen, ez még tulajdonképp mindig ugyanaz a cég: a 2000-es évek elején a Guillemot Corporationhöz került (övék a Thrustmaster), és 2010 óta gyártanak DJ-kontrollereket, hangszórókat, fejhallgatókat. Jelen kínálatukból a DJControl Inpulse 300-at vizsgáltam meg közelebbről, amely elméletileg a kezdő DJ-k legoptimálisabb eszköze lehet a szakma fortélyainak elsajátításához. Én pedig pár hónapja kezdtem el ezzel foglalkozni, így a legteljesebb mértékben a megcélzott közönség tagjának érzem magam.

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

A teljesen műanyag felépítést én nem érzem különösebben hátránynak – legalább könnyű szállítani, ha arra kerül a sor. Számítógépünkhöz egy USB 2.0 A-B kábellel csatlakozik, egy harisnyázott, mindkét végét ferritgyűrűset szerencsére mellékelnek is a dobozban. Az eszköz saját hangkártyával is rendelkezik – személy szerint meglepődtem rajta, milyen szépen szól, pedig azért számítottam rá. :D A master kimenet két RCA-csatlakozó képében manifesztálódik, a cue pedig egy süllyesztett 3,5 mm-es jack – itt érdemes arra figyelni, hogy csak háromgyűrűs sztereó csatlakozókkal működik rendesen, a telefonoknál megszokott mikrofonos, ezáltal négygyűrűs dugóknál lehetnek érdekes anomáliák.

És most elkezdhetném felsorolni a két deck és középen a keskeny irányítón lévő gombok, potméterek és csúszkák funkcióit, de így írás közben jöttem rá, hogy ezeknek nem ismerem a magyar szaknyelvi megfelelőit – amit pedig a magyar boltok honlapjain olvasok, valahogy nagyon furcsának hatnak. Szóval mellőzném a felsorolást, mert az önmagában egy lecke a „Hogyan váljunk DJ-vé?” tanfolyamon, és innentől inkább az angol megnevezést használom. Aztán ha akad valaki, aki felvilágosít, hát nagyon hálás leszek érte.

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Nézzük inkább a különlegességeket, illetve azt, miért is jó ez a kezdők és középhaladók számára! A kontroller a csomag egyik fele, a jó szoftver a másik. Ugyan az Inpulse 300 kompatibilis és hivatalosan támogatott a VirtualDJ Pro, a Traktor Pro 2 és 3, valamint a djay Pro 2-vel, a saját szoftverével, a Djuceddal lehet a legjobban kihasználni – legalábbis PC-n és Macen. Aki ultramobil akar lenni, Androidon és iOS-en az Algoriddim djay appjával tudja gond nélkül összepasszolni a ketyerét. Én leginkább a Djuceddal toltam, több oknál fogva is. A kontrollernek van egy egyedi tulajdonsága, a Beatmatch Guide, ami csak Djuced alatt működik. Mi is ez? Ugyebár ha két dalt szeretnénk egymásra keverni és úgy átvezetni egyiket a másikba, nem árt, ha a ritmushangszerek egyszerre szólnak, azaz azonos ütemben mennek. A tempó csúszka melletti két piros lámpa a sebesség beállításához, a jogwheelek alatti piros lámpák az összeigazításhoz nyújtanak nagy segítséget. Persze a gyakorlott lemezlovasoknak ez megy csak hallás alapján is, a kezdőknek viszont ez egy sokkal jobb mankó, mint a képernyőn a beatgridet bámulni.

A másik egyedi funkció az Assistant gomb: ha épp nem jut eszedbe semmi, mit keverhetnél a jelenlegi számra, a gomb megnyomásával a gyűjteményedből tud javaslatokat adni. A Djuced egyedi vonása pedig a beépített DJ akadémia: nagyon röviden az abszolút alapokat magyarázza csak el, de elindulni épp elég. (Azért egy rendes tanfolyamra érdemes beruházni emellett is – nekem Ross Palmeré jött be a Udemyn.)

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Ugyan nem egyedi, de nagy segítség, hogy a crossfader felett a hangerővisszajelző nem csak a master kimenetet mutatja (azt sztereóban), de az egyes deckek is kaptak saját (mono) csíkokat. A jogwheelek érintésérzékenyek, így akár scratchelni is lehet, és ott a slip és a quantize gomb is. A 8 performance pad pedig 8 módot is tud – ráadásul nemrég az FX rész változott egy jó nagyot a legújabb driver-, firmware- és Djuced-frissítés következtében: eddig ez fix effekteket takart, most viszont szabadon állíthatjuk.

Másik hasonlóan „titkos” újítás: a Filter potméterre 4 szabadon választott effektet állíthatunk be, amit a Shift+Cue gombot lenyomva válthatunk (maga a Filter funkció fix). Érdemes még tudni, hogy a Djuced online zenestreaming szolgáltatásokhoz is képes kapcsolódni: a Soundcloud és a Mixcloud mixeink feltöltésének céljaként tesz jó szolgálatot, műsorunkhoz pedig a Beatporton és a Beatsource-on kereshetünk számokat (a harmadik szolgáltató, a Qobuz Magyarországon nem elérhető) – de persze a számítógépünkön lévő zenéket is használhatjuk.

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Hátrány? Probléma? Az szerencsére nem sok van. A tempó csúszka lehetne pár centivel hosszabb – az én péklapát méretű mancsomnak kicsit nehéz precízen mozgatni. És szerintem sokat segítene, ha középen ez is olyan lágyan kattanna, mint mondjuk a hangszínszabályozók potméterei. De ezeken simán át lehet lendülni, és engem is csak eleinte zavart picit. Talán még egy mikrofonbemenet hiányzik, de ne legyünk telhetetlenek...

Az Inpulse 300 képében egy olyan DJ kontrollert sikerült a Herculesnek alkotnia, amely annyit nyújt, hogy a kezdőket még ne zavarja össze, viszont ne nőjék ki túl hamar. Az ára is remek: a konkurencia hasonló tudású termékei alatt marad (Pioneer DDJ-400, Numark Mixtrack Pro FX, Roland DJ-202), miközben egyedi módon segíti a magamfajta kezdőket.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Sityi
Sityi [1616]
Köszi mindkettőtöknek. Én amikor elkezdtem tavasszal keresgélni, az Inpulse sorozatról elég jókat olvastam, és végül az ára és a Beatmatch Guide miatt ez lett a befutó.
A július 3-án boltokba kerülő Inpulse 500 is itt van az asztalomon amúgy, arról is jönni fog ismertető. És ha minden jól megy, esélyes, hogy a jelenlegi Hercules kínálat jó részét sikerül megmutatni. ;-)
PrOHax
PrOHax [1325]
Jókor jött a cikk, mert pont az elmúlt hetekben gondolkodtam, hogy hobbi szinten elkezdenék zenéket kevergetni. Jó látni, hogy nem csak én vagyok igy ezzel! :) Hajrá Sityi és köszi az irást ;)
Lovi Tommy
Lovi Tommy [8084]
érdekes olvasni, hogy mennyire bejött a Hercules. Nekem minden DJ ismerőstől az a tanács jött, hogy Herculeshez ne nyúljak - csak szenvedés lesz az életem.
Persze ezeket korábbi, 2-5 éves modellekre mondták leginkább,de végül egy régebbi, de masszív reloop mellett döntöttem.
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (3 db)