25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Tamarin teszt – Játszd újra, Moncsicsi!

Egykori Rare fejlesztők majmos platformjátéka.

Írta: Onimushaman

Nyakunkon az újabb generációs videojátékok eljövetele, de azért még érdemes számba vennünk az őszi megjelenéseket. Jómagam a felélesztett Crash Bandicoot széria negyedik részét várom, mert ki vagyok éhezve egy klafa platformerre. Aki arra fogad, hogy a bevezető szöveggel az időt húzom, és hogy a címben forgó karmosmajmócás hibrid alkotás nem sikerült túl jól, nos, az nem jár messze a valóságtól.

Tamarin teszt – Játszd újra, Moncsicsi!

A Tamarin egy zöldellő hegyvidéki környezetbe kalauzol el minket, amit a végtelenül gonosznak lefestett hangyák és jól megtermett bogár csatlósaik leigáznak. Felperzselik a tájat, az énekesmadarakat és hősünk családját pedig elrabolják. Sok-sok szentjánosbogárral és egy gyáva sünnel karöltve tehetünk rendet az ízeltlábúak sorai közt, de addig néhány gyötrelmes órán át vezet az út.

Amivel nincs túl nagy gond, az a program képi világa. Összességében a kültéren játszódó térképek elfogadhatóak és idillinek hatnak. Ostoba bogarakon gurulhatunk keresztül, és szedegethetjük az áfonyát, de a terep kialakítása hagy némi kivetnivalót maga után. Rosszul átgondolt pályatervezés írja le a legjobban a stuffot, amely folytonos frusztrációt váltat ki magából. Ehhez párosulnak a nagyon sután felépített platformerelemek. Jószágunk ugrani és vetődni képes, illetve egy hátraszaltót is kivitelezhetünk vele a magasabbra jutás reményében. Néha egy-egy szegmens viszketőbb, mint a kezdeti 3D-s mászkálós cuccok a ’90-es évekből. A továbbjutáshoz kötelező a felfedezés, mert adott számú világító bogárka árán tudunk bejutni a családunkat fogva tartó gyártelepekre. A nagy összekötő területeken még sündisznó cimboránkat is fel kell kutatnunk, hogy egy új fegyver vagy képesség üsse a markunkat.

Tamarin teszt – Játszd újra, Moncsicsi!

És akkor jöjjön a valódi fekete leves, ami a szoftver lövöldözős része. A belső részekre érve megszűnik a kedves platformer jelleg (nem is tudunk akrobatikázni a terület végéig), és valami egészen más játék üti fel a fejét. Kézifegyverrel nekiveselkedve szitává kell lőnünk a ránk támadó, szintén fegyveres hangyákat. Haláluk pillanatában visítanak, mint a disznó, testrészeik leszakadnak, szóval nem éppen gyerekbarát alkotásról beszélünk. A kamera kezelés és a célzás nehézkes, életünk nincs túl sok, és az ellenőrzőpontok sincsenek túl közel egymáshoz. A pályatervezés itt sem remekel, tele van minden felesleges zsákutcával és kapukkal. A túszul ejtett madárkákat pedig elkezdik kivégezni, ha közel kerülünk hozzájuk. :-D

Pozitívumként tudom említeni a zenei aláfestést, amely David Wise munkáját dicséri. A szabadtéri relax dallamoktól kezdve a gyárakban diszkófényekben táncolók (!) talpalávalójáig minden remekül szuperált. Sajnos sokat nem nyom már így a latba a felsoroltak mellett, de néhány nóta emlékezetes marad. Nem túl hosszú a kaland, de az utolsó szinttel több mint egy órát eltököltem a mocskos checkpoint-rendszernek és a tonnányi ellenfélnek hála. A szabadtéri területeken pedig folyton elvesztem, nem igazán egyértelmű sokszor, hogy merre kéne haladni.

Tamarin teszt – Játszd újra, Moncsicsi!

Így a programmal töltött 7 órám eléggé negatívan telt, a Tamarin úgy gondolom, elég rosszul lett összerakva. Végezetül az árszabás az, ami miatt végképp nem tudom kíváncsiság címén sem ajánlani senkinek (le se merem írni, mennyit kóstál). Rossz szájízzel és muszájból játszottam csak végig, így is meg kellett magamat erőszakolni párszor, hogy a végére érjek. Kár érte...

A tesztpéldányt a játék fejlesztője biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Erős zenei oldal, emlékezetes melódiák
Negatívumok
 • Szinte minden...

További képek

 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin
 • Tamarin

Tamarin

Platform:

Fejlesztő: Chameleon Games

Megjelenés:
2020. szeptember 10. PC
n/a: PS4

» Tovább a játék adatlapjára

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!