25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Philips 272E1 monitorteszt – Kell a gaming vonal a kékeknek?

Az AOC testvérmárkája is próbálkozik a játékosmonitorok piacán.

Írta: Sityi

Philips 272E1 monitorteszt – Kell a gaming vonal a kékeknek?

Nem csalás, nem tévedés: a Philips monitoros részlege nem a holland anyavállalaté, hanem a hongkongi székhelyű TPV Technology-é, ahogy az AOC és az Envision – és emellett még ODM-ként is gyártanak más brandeknek monitorokat. Lehet, hogy én éltem eddig szatyorban, de a Philipsről nem a gaming kijelzők jutottak eszembe – viszont most landolt egy az asztalomon, így kíváncsian üzemeltem be, hogy megtapasztaljam, mit tud nyújtani ilyen téren ez a klasszikus márka.

Maga a vas egy 27”-os VA-panelből áll, amely Full HD felbontáson 144 Hz-et tud produkálni – nagyjából ennyi derül ki a dobozról. Azt már én vettem észre a csatlakoztatáskor, hogy a VESA Adaptive Sync sem maradt ki, és a GeForce vezérlőpult G-Sync Compatible monitorként hajlandó kezelni. Hátul 1 db HDMI, 1 db DisplayPort és 1 db 3,5 mm-es jack csatlakozó várja a hozzájuk illő kábeleket. Nincs trükkösen elbújtatva, takarva semmi – asztalon ezzel talán nincs gond, viszont ha a falhoz közel tolnánk a képernyőt, akkor némi gond lehet – bár a talp és a kar „hátranyúl” annyira, hogy jó eséllyel mégse legyen probléma. A talp kábelvezetője egész elegáns, bár a vékonyabb kanócok relatíve könnyen ki tudnak bújni – kis kézügyességgel azért ez is megoldható. Roppant egyszerű és letisztult a külalak – első, de még második ránézésre sem tudja senki megmondani, hogy ez egy alapvetően játékosoknak szánt kijelző.

Philips 272E1 monitorteszt – Kell a gaming vonal a kékeknek?

Maga a képmegjelenítés nem hagy sok kívánnivalót maga után hétköznapi használat során. Szépek a színek, a fényerőt viszont kicsit kevésnek éreztem, még SDR léptékkel is. Alapesetben persze nem fogunk hunyorogni, de azért a Resident Evil 2 alatt voltak olyan részek, amelyeknél már inkább csak sejteni kezdtem a képernyőn mutatottakat, semmint rendesen láttam volna... Viszont a gradiensek, színátmenetek teljesen rendben voltak – az elektronika így ilyen tekintetben jól vizsgázott nálam. Na de mi a helyzet a gyorsasággal?

Philips 272E1 monitorteszt – Kell a gaming vonal a kékeknek?

Nos, a sebesség megvan – de milyen áron? Igen, ezt a kérdést már feltettem az AOC Agon C27G2ZU tesztelésekor is, és sajnos itt is hasonló a válasz: utánhúzással fizetünk. Szerencsére nem olyan durva a helyzet, mint ott volt, de látható. Engem nem is annyira Overwatch alatt zavart most, hanem az Aquanox: Deep Descent HUD-ja volt így nagyon csúnya – de persze ez a jelenség bárhol zavaró lehet, hiszen kvázi homályosodik a kép gyors mozgás közben. És ha már a problémáknál tartunk, van még egy apróság: alacsony képkockaszámnál hajlamos a háttérvilágítás kicsit vibrálni. Ezt nem akarom a monitornak hibaként felróni, hiszen hivatalosan nem G-Sync Compatible a kijelző, de talán érdemes ezt tudni, ha NVIDIA kártya mellé tervezünk ilyet beszerezni.

Philips 272E1 monitorteszt – Kell a gaming vonal a kékeknek?

No és megéri beszerezni? A nagyjából 80 ezres jelenlegi ára elég vonzónak tűnik, és alapvetően nem rossz próbálkozás ez a Philipstől. Viszont az a kis utánhúzás bizony egyesek számára zavaró lehet... Megfontolandó választás a Philips 27E1 – de nem merem egyértelműen azt mondani, hogy egyértelmű választás lenne.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!