Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Immortals Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alatt

Mentsd meg a görög isteneket Tüphóntól!

2020.11.30. 18:01 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

Az Ubisoft nagymestere a nyitott világú videojátékoknak, több szériája is ilyen kereteken belül mozog. Az Assassin’s Creed Oddysey készítése közben rengeteg kutatómunkát végeztek az ősi görög mitológiával kapcsolatban, ez pedig lényegében megágyazott egy teljesen új IP-nek. Annyira gazdag és hálás témáról beszélünk, amit kihagyott ziccer lett volna el nem készíteni. Így a nagy görög hősök közé egy új csillag, Fenyx próbál felemelkedni.

Immortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alatt

Az Immortals Fenyx Rising végtelenül bájos meséjét a főisten Zeusz és a hányatatott sorsú Prométheusz narrációjával élhetjük át. A két öreg zseniális mesélő, egymás szavába vágnak, torzsalkodnak és poénkodnak folyton-folyvást. A játékban egy fiatal harcos, Fenyx bőrébe bújva kell helytállnunk a leghalálosabb titán, Tüphón által leigázott vidéken. Szinte minden ember kővé lett változtatva, az istenek kudarcot vallottak és erejük el lett zárva, a hősök pedig korrumpálódtak. Így a hatalmas világ egy szem személyünkre vár, hogy felszabaduljon. Fenyxet mi álmodhatjuk meg, így a nemétől kezdve a külsején át sok mindent testre szabhatunk rajta.

Az Arany-szigetek partjainál ér bennünket hajótörés, innen indul eposzi történetünk, amelynek során segítségünkre lesz Hermész, az istenek hírnöke, valamint egy varázslatos mechanikus szárny, csak hogy ne kelljen folyton kutyagolnunk. Megannyi isteni ajándékkal leszünk felvértezve, az említett, Daidalosz által készített szárnyakon túl forgathatjuk Héphaisztosz kalapácsát és Akhilleusz kardját is, valamint Odüsszeusz íjával hajthatunk végre emberfeletti bravúrokat. Akció-kalandjátékként megannyi rémséget fogunk kardélre hányni egy pofon egyszerű harcrendszer keretein belül. A kezdeti vadkanokat és medvéket hamar felváltják a gorgók, küklopszok és hárpiák. Harcolni egyszerű és élvezetes a programban, minden egyes képesség hasznos és használható. Kevés ilyen stuff akad, ahol ennyire jól lettek összeválogatva a skillek, felesleges mozdulatnak nyomát nem tapasztaltam. Támadhatunk lesből, lövöldözhetünk íjjal, játszhatunk ellentámadásokra és kitérésekre, ahogy haladunk előre, az opciók folyamatosan nőni fognak.

Immortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alatt

Az Immortals Fenyx Rising színvilága leginkább a 2017-es The Legend of Zelda: Breath of the Wildra hasonlít. Animációs filmeket idéző, de nem cel-shaded köntösben tárul elénk az impozáns látvány. Nagyon messzire elláthatunk, még az Olümposz hegyét is megcsodálhatjuk a távolban. Több hasonlóság is felfedezhető az említett nintendós címmel, de a végleges termék van annyira egyedi, hogy hamar szemet hunyunk felette. A kezdő helyszín egy jó hosszú betanításnak felel meg, de vajmi keveset láttat a későbbiekből. Megtanítja és megszeretteti a játékmechanikát, hogy utána a valódi felfedezésen legyen a hangsúly. Hiába van veszélyben az emberiség és teremtőik, ha egy távoli kiszögellésre vágyunk eljutni egy érdekes ládához, azt fogjuk tenni, amit kedvünk tartja. Jó érzés bandukolni, a szárnyainknak hála pedig több száz méternyi távokat is átsuhanhatunk könnyűszerrel. Így maga a játékidő se nyúlik 100 órás magasságokba, mert koncentráltabb élményt kapunk. És még így sem panaszkodhatunk az üzemidőre, ha szépen körülnézve nyüstöljük a kalandot.

Négy nagyobb területet különböztethetünk meg (az utolsó két helyszínt és a tutorial szigetét nem számolva bele), amelyek merőben eltérnek egymástól. Célunk egy-egy isten erejének felszabadítása lesz, hogy a végjátékra legyen esélyünk Tüphón ellen. Amikor eltérő területekről beszéltem, valóban más környezetre számíthatunk minden meglátogatott helyszínen. Athént zöldellő erdők veszik körül, ahol elődeink nyomába eredve gyakorolhatunk a hőssé válás rögös útján. Spárta szikárabb területen fekszik, a sziklákon lusta oroszlánok tanyáznak, és mindenfelé a háborúk nyomát tapasztalhatjuk. Ettől távolabbra fekszik Héphaisztosz kovácsműhelye a pusztaságban, itt automatizált lényekbe is belefuthatunk. Szépen folynak egymásba a vidékek, a főbb területeken pedig hatalmas szobrokra mászva még jobban beláthatjuk a környezetünket. Ez a fajta vizsgálódás fontos elem, mert így keresgélhetjük meg egyesével a tennivalókat és gyűjthető tárgyakat, ládákat. Az irányító finom rezgése segít a tájolásban, PlayStation 5-ön az adaptív ravaszok pedig további előnyökhöz juttatnak. A töltési idők az SSD-nek hála nagyon megrövidültek, így nagyon sok időnk nem lesz tippeket olvasgatni a töltőképernyőkön. Az Immortals zenéi mesterien illeszkednek a látottak mellé, adnak egyfajta eposzi magasságot a témának. A szinkronszínészek munkáját is csak dicsérni tudom, a játékban hallható hangok is teljesen rendben vannak.

Immortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alatt

Maga a történeti szálon túl mellékküldetésekbe, illetve mítosz questekbe is botolhatunk. Az istenek által hátrahagyott feladványok remek elfoglaltságot nyújtanak, és ahhoz képest, hogy nincs belőlük sokféle, a megoldások annál sokrétűbbek. Az egyszerűbbek közé tartoznak az A pontból B-be időre elérni, vagy a karikákon átlőni a belső nézetből irányítható nyilunkat. A bonyolultabbak közt már találhatunk komplett kis nyomópaneles feladványokat, amelyek jópofa logikai puzzle-k. Jutalmul általában révészérméket kapunk, amelyeket a képességeink fejlesztésére fordíthatjuk később. A legnagyobb kihívást a Tartarosz fészkek jelentik, ahol nem tudunk a falakon mászni, és mindegyik egy kellemes fejtörőt rejt. Egyedi felszerelések és Zeusz villámai lesz a jussunk, ha sikeresen a végére érünk egy ilyen vaultnak. A természetben növényeket és kristályokat gyűjtögethetünk, a magaslati pontokról pedig ambróziát szólíthatunk magunkhoz.

Az Istenek csarnokában lesz a központunk, ahol Hermész osztja az észt, valamint ide kerülnek a felszabadított istenségek is. Mivel a mesélőkön túl nem túl sok emberi hangnak leszünk kitéve, így felüdülés néha meglátogatni a bázist, hogy a többiek gőgös élcelődését hallgassuk. Jól megírt dialógusok ezek, élvezetes felüdülésként hatnak. Ezen túl minden felvett cumónkat itt válthatunk be valamire. A villámoktól a kitartásunk fog nőni és tovább mászhatunk, úszhatunk vagy repkedhetünk. Az ambrózia maximális életerőnket tornázza fel, a növényekből potikat főzhetünk, az ércekből arzenálunkat fejleszthetjük további szintekre. A kihíváslistát megcsodálva napi, heti, illetve alfeladatokat vállalhatunk el, a kritériumok teljesítése után pedig megannyi fejlesztési matéria lesz a nyereményünk. Nagyon hamar szert tehetünk egy segítőtársra is egy nem evilági madár képében. Mind a felszerelésünket, madarunkat, szárnyunkat a megnyert skinekkel módisíthatjuk. Páncélunk, sisakunk és fegyvereink még külön beállíthatóak, hogy a kívánt használati eszközön túl melyik modellként legyenek láthatóak akció közben.

Immortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alatt

Az Immortals Fenyx Rising egy nagyon pozitív csalódás volt számomra. A sokadik open world cím után merész húzás volt a kiadó részéről, főleg rövid időn belül ráengedni a szintén házon belüli Assassin's Creed Valhallára. Viszont olyan könnyeden fogyasztható lett, a témája pedig annyira hálás, hogy simán elfér bármi más mellett. A beharangozott DLC tartalmak pedig új, egzotikus tájakra fognak elkalauzolni bennünket, amit tárt karokkal várhatunk. Így év végére szuper választás lehet a játék, amely félszáz órára a kanapé elé szegezheti a közönséget. ■

értékelés

Immortals Fenyx Rising

Immortals Fenyx Rising
Pozitívumok
  • A görög mitológia remek felhasználása
  • Könnyed, látványos akció, ami varázslatos tájakra kalauzol el a hőssé válás rögös útján
  • Szuper játékmechanika és feladványok
  • Több tíz óra után sem laposodik el
Negatívumok
  • Néha előfordult, hogy akadozott a hangsáv, amit csak az újratöltés javított meg

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Immortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alattImmortals Fenyx Rising teszt – Van új a nap alatt
Immortals Fenyx Rising
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Immortals Fenyx Rising

hozzászólások (67)

jawsika
jawsika 2021.04.25. 00:08
Az első nekem olyan 12-15 óra volt. Az igazából csak "Vaultok". Trialoknak hívják ott, más a környezet, de alapvetően hosszú és nehéz vaultok legtöbbször, ha bejöttek az alapgameben, itt is be fognak. Nekem adta, bár a végére sok lett. Huszonvalahágy vaultról beszélünk. :)

A második az olyan, mintha az alapgame kis kínai tesója lenne. 8-10 óra fullra kivinni, egy kicsi sziget, van benne felfedeznivaló, meg tennivaló rendesen, de kicsit mégis kevés, meg hát minden ugyanolyan, csak máshogy van elnevezve. Csak át lettek skinezve a mobok, ami szerintem botrány. Gyönyörű az egész és sokkal több volt abban a világban.

A harmadik eddig brutál csalódás. Igazából olyan, mint az alap. Tök jó lenne és tetszene, de van vele 2 gond. Az egyik a harc mennyisége. Gyakorlatilag 30 méterenként mobpackok vannak, sokan, erősek és mindig spawnolnak újak, ha megölted az első kört. Kiteolni veszélyes, mert már hopp, be is húztál egy másik packot. Én hardon toltam eddig mindent, ezt is így kezdtem, de itt már agyalok. Szerintem a komplett alapgameben nem haltam annyit harcban, mint itt 3 óra alatt. A másik, ami rátesz egy lapáttal: a kamera. Én nem tudom, ez kinek az ötlete volt, de elhibázott hülyeség. 1) hiába látom, hogy merre kéne menni, nem látok 10 méternél messzebb a nyomorék kamera miatt, szörnyű nehéz tájékozódni, pláne mert meglehetősen darabos a táj. Mondjuk állok egy szakadéknál és át akarok jutni a túloldalra. De ugye nem tudom megnézni, hogy merre menjek, hanem el kell kezdeni rohanni a szakadék szélén, hogy majdcsak lesz valahol átkelő. Ez rohadt idegesítő. A másik a kamera és a harc csodás szimbiózisa. Ez normál kamerával managelhető lenne, így egyszerűe botrány. Ráadásul van egy rohadt irritál dolog, nem tudom bug-e. A szörnyek érzékelik, ha elnyomsz egy mozgással kapcsolatos abilityt. Pl: ha nyitok egy Athene's Dash-el, akkor az enemy, aki mikor megnyomom a gombot még rangeben van, elnyom egy vörös AoE-t oda, AHOVA érkezek. És nem tudsz mit csinálni, mert amíg a karid be nem fejezi az animációt, nem tud eldodgeolni. Szörnyű. Különösen, mert nincs normál heal, csak enemykből droppol automatikus elhasználódó healorb, és safepointokon healelhetsz, tehát fight közben nem tudsz. Se staminát nyerni, szóval elnyomsz két abilityt és után 20 secig semmi. Nemtom, egyelőre inkább frusztrál, mint tetszik.
jawsika
jawsika 2021.04.27. 22:23
Gyerekek, ez micsoda cheapshit szar... Majd ha valaki tolja, mondja már meg, velem van-e a baj. Iszonyat unfair. Egyszerűen a kombóütésed, a 3. dashod, egy fejszecsapás, tehát minden fél secnél nagyobb megszakíthatatlan animáció egy potenciális halál. Hardról szégyen nem szégyen levettem Storyra. Ki lehet röhögni. MINDEN tele van enemykkel, és folyamatosan spawnolnak. Nevetséges az egész.
Shadowguard
Shadowguard 2021.06.08. 12:44
Elkezdtem az elsőt tegnap, cirka 5 óra alatt meglett 6 vault, a huszonsokból, de a végén rage quittel léptem ki. Nem akartam videók alapján haladni, szóval az egy fél óra volt, mire rájöttem mire gondolhattak a tervezők... Még 15 mire sikerült megcsinálni is... És akkor a végén az a rohadt golyó leesett a mélybe... Na kösz, de kösz nem...:-X
Lehet rosszakkal kezdtem, de ehhez rengeteg türelem kell, az meg hétköznap nincs:-((
jawsika
jawsika 2021.07.19. 20:34
Na mi lett vele?
Shadowguard
Shadowguard 2021.07.24. 17:22
Azóta is pihen és tervben van, hogy előszedem, de valahogy mindig találok mást ami leköt. De az esély még megvan rá, még nem töröltem le. A Valhalla nem volt ilyen szerencsés, rá akartam nézni a DLC-re, erre azt mondja frissülni akar... Ja, akkor nem, uninstall:-D
ajánlott olvasnivaló