25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition teszt – 10 év után visszatért a díjnyertes filmadaptáció

A rajongók és a képregény alkotójának közbenjárására a Ubisoft minden platformra kiadta a nagy kedvencet.

Írta: Zoo_Lee

Nem is olyan a régen, a kanadai Torontó rejtélyes vidékén, Scott Pilgrim egy gimislánnyal randizott...
Ezzel a mondattal indult Edgar Wright (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok) 2010-es klasszikusa, a Brian Lee O’Malley korszakalkotó indie képregényéből készült Scott Pilgrim a világ ellen című filmje. A Scott Pilgrim jelenség és hype a film megjelenésekor ért el a csúcsára – megérdemelten. O’Malley képregénye tökéletesen megragadta a késő '80-as, kora '90-es években született fiatal felnőttek életét, videojátékos és popkulturális utalásokkal gazdagított kalandba oltva azt a közel sem könnyed vagy felemelő témát, miszerint ez a generáció a felnőttkor hajnalán szembesült azzal, hogy nemhogy nem váltak rocksztárokká, ünnepelt hírességekké, hősökké, de pusztán a szüleikéhez hasonló életszínvonal és anyagi biztonság megteremtése is egy kiégéshez vezető, reménytelen kihívássá vált számukra.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition teszt – 10 év után visszatért a díjnyertes filmadaptáció

Hősünk, Scott 22 éves, mindennapjait pedig videojátékokkal, filmekkel, valamint a Sex Bob-Omb nevű, nem túl fényes kilátásokkal rendelkező bandájában basszusgitározással tölti, mígnem belép az életébe a nagy szerelem, Ramona Flowers formájában. A gond csak az, hogy Ramona múltjának része hét, különleges képességekkel rendelkező gonosz ex, akiket Scottnak sorban le kell gyűrnie, ha szeretné elnyerni választottja szívét.

Az eredeti képregény egyik központi témája volt, hogy a videojátékokkal ellentétben a főellenfél legyűrése, a legjobb pontszám begyűjtése még nem tett pontot a probléma végére. A felelősségvállalás, a megkomolyodás, a mindennapos, illetve lelki gondokkal szembenézés pedig sokkal bonyolultabb feladat, amellyel mind Scottnak, mind Ramonának meg kellett küzdenie a hat kötet során. Arról nem is beszélve, hogy maguk az exek is egyfajta megtestesülései a múltbéli botlásoknak, kínos emlékeknek, pillanatoknak, a legyőzésük így számos esetben egyfajta szimbolikus tett is volt. Mindez hol könnyed, humoros, hol egészen komoly formában történt. Edgar Wright filmje ennek sajnos csak a töredékét tudta átültetni (ami nem rossz eredmény, ha figyelembe vesszük az eredeti anyag puszta terjedelmét), ám még így is egy kimondottan jó feldolgozás lett, igazi sztárparádéval (Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Chris Evans, Alison Brie, Jason Schwartzman, Brandon Routh, Aubrey Plaza, Anna Kendrick...), és egyúttal egyike lett kedvenc filmjeimnek is.
A film kapcsán pedig – csak hogy a lényegre is rátérjek – készült egy játékadaptáció.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition teszt – 10 év után visszatért a díjnyertes filmadaptáció

Ráadásul egy kifejezetten jó játékadaptáció, telis-tele különböző kikacsintásokkal klasszikus retro sorozatokra, négyfős kooperatív móddal, valamint egy döbbenetesen ütős hanganyaggal az Anamanaguchi csapattól, amely elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy bezsebeljen egy rakás díjat, klasszikussá váljon az eredeti filmtől és játéktól függetlenül is. Ám a filmadaptációknál gyakori licencelési problémák sajnos beleköptek a levesbe, ráadásul duplán, mivel a játék tisztán digitális kiadásban jelent meg, így amikor a jogok lejárásával lekerült a digitális áruházak virtuális polcairól, a potenciális érdeklődők számára semmiféle mód nem maradt arra, hogy beszerezzék és kipróbálják, ha azt nem tették meg még az eltávolítás előtt. Rendszeres visszatérő cím volt a legkülönbözőbb „legjobb játékok, amelyekkel már nem játszhatunk” toplistákon, a 10 éves jubileumhoz közeledve pedig nemcsak a játékosok, de maga a képregény alkotója, Brian Lee O’Malley is felszólalt a közösségi médiában, hogy ugyan mégis miért ekkora nagy probléma újból elérhetővé tenni a játékot?

A felszólalás elindított egy folyamatot, amelynek eredményeképp nemrég megjelent a Scott Pilgrim vs. The World – Complete Edition az összes nagyobb platformon – PC-t is beleértve. Az új kiadás az alapjáték mellett tartalmazza a két extra játszható karaktert, Knivest és Wallacet megnyitó DLC-ket is. Maga a játék a mai napig egészen kellemes, nagyon jól finomhangolt beat'em-up móka, amely a pályák közötti térképet a régi Super Marióból meríti, a fő játékmenetet a River City Ransom/Double Dragon klasszikusokból, mindezt pedig megfejeli zseniális pixeles grafikával, a mai napig ütős, kiváló zenei anyaggal, valamint utalások egész seregével olyan klasszikusokra, mint a Street Fighter vagy a TMNT: Turtles in Time.

Scott Pilgrim vs. The World: The Game – Complete Edition teszt – 10 év után visszatért a díjnyertes filmadaptáció

Bár egyedül is egészen jó móka, a teljes élvezethez érdemes lokális vagy online co-opban a maximális négy játékossal nekiesni a végigjátszásnak, amivel elkerülhető talán egyetlen negatívuma is. Ugyanis az ellenfelek kimondottan agresszívak, azonban olyan apró hitboxszal rendelkeznek számos esetben, hogy muszáj közel kerülni hozzájuk, annyira, hogy túlerő vagy combosabb ellenfelek esetén elkerülhetetlenek az elszenvedett sérülések. Karaktereink képesek fejlődni is, minden szintlépéssel újabb mozdulatokat és kombókat elsajátítva, valamint az egyes pályákon számtalan tárgyat szedhetnek fel és használhatnak fegyverként. Game Over esetén pedig természetesen csak az aktuális pályát, és nem az egész játékot kell újrakezdenünk, mint a régi beat'em-up klasszikusokban.

A játéknál sokkal fontosabb tényező maga a gesztus, hogy a Ubisoft (még ha a tavalyi, botrányokkal terhes évüket nem is felejtjük el nekik egyhamar) egy újabb alkalommal engedett a rajongók, játékosok igényeinek, mely a nagy kiadók esetében mindig üde színfolt, ha figyelembe vesszük, hogy az EA, az Activision Blizzard vagy épp maga a Nintendo néha milyen vasszigorral üti le vagy épp ignorálja az ehhez hasonló kezdeményezéseket. Akár a képregény, akár a film rajongói vagytok, akár csak a retrojátékok iránt rajongtok, a Scott Pilgrim vs. The World ha nem is világmegváltó, de egy kimondottan kellemes játék, és érdemes adnotok neki egy esélyt.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • 10 év után végre ismét elérhető, ráadásul minden platformon
 • Kooperatívban kifejezetten jó móka
 • A prezentáció, hangulat, zene a mai napig ütős, kiválóan illik mind a filmhez, mind a képregényhez
Negatívumok
 • Egyedül játszva csak az élmény töredékét adja át
 • Az ellenfelek szokatlanul apró hitboxokkal rendelkeznek
 • Világmegváltást azért nem érdemes várni tőle

További képek

 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game
 • Scott Pilgrim vs. the World: The Game

Scott Pilgrim vs. the World: The Game

Platform:

Fejlesztő: Ubisoft Montreal

Kiadó: Ubisoft

Megjelenés:
2010. augusztus 11. PS3
2010. augusztus 25. X360
2021. január 14. PC, Stadia, PS4, X1, Switch

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!