25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

TOHU teszt - Varázslatos kalandok egy különös világban

Láttál már hal alakú bolygót? Most itt a lehetőség!

Írta: Onimushaman

Egy piciny lengyel stúdió, a Fireart Games második munkájaként debütál a napokban TOHU. A PC-re és mobilokra megjelent Spirit Roots után azonban a konzolosok nagy szerencséjére ezúttal szélesebb palettán tárják a nagyközönség elé produktumukat, amely PlayStation 4-re, Xbox One-ra és X/S-re, valamint Nintendo Switchre is elkészül. Gyertek, merüljünk el együtt a játék meseszép, kézzel rajzolt világában és karaktereiben!

TOHU teszt - Varázslatos kalandok egy különös világban

Elsőre megannyi fura égitestet láthatunk, vízi élőlények formájában. Ezek a lények egy-egy bolygót szimbolizálnak – ami elsősorban fontos lesz számunkra közülük, az a halacskás. Itt éldegél ugyanis egy lilaruhás, kíváncsi kislány, fején egy fura kockával. Ezt a varázstárgyat egyik barátja, a professzor alkotta meg, ő felel még a bolygón található motorért, ami a planétát hajtja. Egyik pillanatról a másikra azonban a halacska állapota romlani kezd, mivel egy rejtélyes idegen a gépet szétbarmolja. Így a mi feladatunk lesz megjavítani azt, bolygóról bolygóra vándorolva.

A TOHU műfaját tekintve interaktív kalandjáték, legközelebb talán a Little Misfortune áll hozzá, csak épp itt sokkal több feladványt kell megoldanunk a továbbjutás érdekében. Ezeknek nehézsége változó: volt, amelyiket alig 2-3 perc alatt abszolváltam, de akadt olyan is, ahol szinte egy órát tököltem el, mire rájöttem a megfelelő kombinációra (igen, rád nézek bambusz-puzzle!). Szerencsére a legtöbb teljesen logikus, és ha nagyon elakadnánk, akkor rendelkezésre áll egy Hint menüpont, ahol némi ügyességi feladat után láthatóvá válik, hogy az adott helyszínen mit kell csinálnunk – legalábbis részben. Mert előfordul, hogy a tipp csak az út megtalálásában segít, az odavezető feladvány megoldásában nem, és így folytatódhat tovább az agytorna/bosszankodás. Leginkább a kaland későbbi szakaszában kellett némi tipphez folyamodnom, mert ott már szembejött néhány eléggé izzasztó fejtörő, de még így sem sorolnám a TOHUt a hardcore kalandjátékosokat megcélzó mezőnybe (a mindent mindennel kombinálós, ősi LucasArts címekre gondolok itt első sorban).

TOHU teszt - Varázslatos kalandok egy különös világban

A látványvilág szép, amire csak rátesz néhány lapáttal az interaktív, részletgazdag környezet. Szinte bármire rákattintunk, az megelevenedik, vagy csinál valami vicceset. A gyűjthető dolgok is ehhez kapcsolódnak, hiszen kis élőlényeket kell megtalálnunk, akik képesek néha igencsak elbújni a képernyőn. A világokat benépesítő szereplők is kellően bizar fizimiskával elevenednek meg, mindenképpen elmondhatom, rendkívül stílusos a program. A zene és a szinkron is kedves, aranyos hatást kelt (bár a narrátor hangja elég unott, a figurák pedig csak hümmögnek és képekkel beszélnek).

Negatívumként maximum a stílusából eredő kisebb megakadásokat róhatom fel neki. Néha átnézhetjük akár nagyítóval is a helyszíneket, semmivel sem kerülünk közelebb a megoldáshoz, így marad a kitapasztalás és a vakon próbálkozás. Mint említettem, ez többnyire nem gond (hiszen a nehézségi szint nincs túltolva), de bizony akad 2-3 olyan puzzle benne, ahol jól jött volna legalább valami minimális segítség legalább ahhoz, hogy a logikára rájöhessek, hogy mit gondolhattak a készítők (vagy egy gomb, amely kijelöli az interakcióba hozható elemeket).

TOHU teszt - Varázslatos kalandok egy különös világban

Ezt leszámítva a TOHU korosztálytól függetlenül egy szerethető, szórakoztató, és élvezetes játék lett, amelyet kicsik és nagyok egyaránt bátran kipróbálhatnak.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Stílusos, kézzel rajzolt animáció
 • Kellemes feladványok
 • Teljesíthető kaland
Negatívumok
 • A játékban található segítségek lehetnének többrétűek
 • Az interakcióba hozható dolgok csak a közvetlen közelükben láthatóak

További képek

 • TOHU
 • TOHU
 • TOHU
 • TOHU
 • TOHU
 • TOHU
 • TOHU
 • TOHU

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!