Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Game & Watch: Super Mario Bros. – Modernizált kvarcjáték

Nosztalgiakütyü Nintendo-rajongóknak.

2021.02.10. 11:00 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A nagy retro-lázban, a hamar hiánycikké vált NES Classic Edition és a SNES Classic Mini tavaly év végére egy újabb különlegességgel rukkolt elő a Nintendo. Amivel ráadásul még jobban visszamentek az időbe, hiszen a cég 1980-as évekbeli hordozható videojátékait, a Game & Watch sorozatot idézték fel egy modernebb kütyüben.

A Game & Watch: Super Mario Bros. külsőre szinte teljesen úgy néz ki, mint a 30-40 évvel ezelőtti kvarcjátékok (van más rajtam kívül, ahol a családban a „pityegő” szót használták ezekre?), azonban a monokróm folyadékkristályos kijelző helyett egy rendes, színes LCD-képernyő került bele, és nem egy, hanem összesen három játék: a Super Mario Bros., folytatása, a The Lost Levels (avagy Super Mario Bros 2.), valamint a Ball.

Game & Watch: Super Mario Bros. – Modernizált kvarcjáték

Az utóbbi nem más, mint az 1980-ban megjelent legelső G&W játék mariósított változata. A grafika alapját meghagyták a 41 évvel ezelőtti formában, azaz olyan minden, mintha egy korabeli, monokróm folyadékkristály kijelzőn folyna a játék, csak a zsonglőrködő figurát váltotta fel Mario árnyképe. Célunk, hogy a két vagy három labda egyike se pottyanjon le, mindig pontosan oda tartsuk a kezünket, ahova a golyók érkeznek.

Game & Watch: Super Mario Bros. – Modernizált kvarcjáték

A fő attrakciót persze a két Super Mario Bros. epizód jelenti, elvégre az 1986-os Game & Watch SMB 35 éves jubileumára jött ki ez a kütyü. A rajta lévő játék azonban nem annak a felújítása, hanem a NES-es programokat ültették át. A vezérlőn is változtattak kicsit, és a frissebb kvarcjátékokhoz hasonlóan D-pad került bal oldalra, jobb oldalra pedig két gomb. Tölteni USB-C porton keresztül tudjuk, amihez kábelt is mellékelnek a dobozban (töltőadaptert nem, de akár számítógépünk vagy konzolunk USB-csatlakozójára is ráköthetjük tölteni).

Mario és Luigi kalandjai pedig jó kis unaloműzőként szolgálhatnak egy-egy hosszabb út során, vagy akár a metrón üldögélve. A 2,5 hüvelykes képernyő nem nagy, de arra pont elég, hogy a két vízvezeték-szerelővel ugrándozzunk, gombákat és teknősöket kinyírva menet közben. Feltéve, hogy megszokjuk az irányítást, az ugyanis elsőre nem volt túlzottan kényelmes, ugrani például kifejezetten rosszul sikerült, amíg rá nem jöttem, mikor van a megfelelő időzítés hozzá.

A Game & Watch név második tagjának megfelelően óraként is funkcionál a kis szerkezet, ráadásul igen stílusosan, hiszen a Super Mario Bros. pályák elemeiből épültek fel a számjegyek, és Mario is ott ugrál köztük – plusz még gombnyomásra néhány variáció közül is választhatunk.

Game & Watch: Super Mario Bros. – Modernizált kvarcjáték

Egy kis rejtett extra még a kütyün egy rövid, dallal kísért animáció, amely megmutatja, hogyan rajzolhatjuk le Mario fejét. Erre amúgy 3,5 éves kislányom talált rá, amikor kezébe került a cucc, és véletlenül hosszan nyomta az egyik gombot... :-) Egy kis hibája amúgy van ennek: ha nem angol feliratot választunk, akkor kb. teljesen véletlenszerű, hogy mi lesz: németre kattintva például olaszul írogatják a szövegeket. Gyermekeim viszont ettől függetlenül lelkesen rajzoltak Mario-fejeket az eléjük tett papírra, szorgalmasan másolva, amit a képernyőn láttak.

Nem egy filléres cucc a 35. évfordulós Game & Watch Super Mario Bros., hiszen huszonpárezer forintért kínálják a boltok. (Arra mondjuk nem emlékszem, hogy anno mibe fájhattak ezek a kvarcjátékok, és vajon hogyan viszonyult az áruk az akkori fizetésekhez...) Aki viszont szereti az ilyen nosztalgiakütyüket, valószínűleg úgysem az árat nézi, hanem hogy miért nincs még a polcán – vagy a kezében. ■

A kütyüt a Nintendo forgalmazója, a ConQuest Entertainment biztosította tesztünkhöz.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló