25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Back 4 Blood béta próbakör

Megismételhető-e a Left 4 Dead sikere 2021-ben?

Írta: GeryG

A Turtle Rock Studios neve örökre egybeforrt a zombikkal, mivel minden idők egyik legsikeresebb élőhalottas online játékát köszönhettük nekik (és persze a folytatást). A Left 4 Dead amolyan stílusteremtőnek is mondható, hiszen a rém egyszerű, ám annál hatékonyabb receptjét megannyi más játék próbálta meg lemásolni az elmúlt közel másfél évtizedben. Többnyire nem nagyon jött össze senkinek. Gondolhatnánk, hogy ha valaki, akkor az eredeti fejlesztőgárda birtokában van a tudásnak, ami akkor sikerre vitte a zombik elleni kooperatív mókát. Nos, hogy így van-e, az idén ősszel ki fog derülni, ekkor jelenik meg ugyanis a stúdió új játéka, a Back 4 Blood. A címválasztás nem véletlen: a Left 4 Dead cím jogai nincsenek a birtokukban, de igyekeztek a lehető legközelebb kerülni hozzá úgy, hogy abból még ne legyen jogi hiszti. A Back 4 Blood egyébként pontosan annak ígérkezik, aminek gondoljuk.

Back 4 Blood béta próbakör

A játék nyílt bétája a napokban fog elrajtolni, de az előrendelőknek már volt lehetősége egy picit belekóstolni egy zárt teszt formájában. Ide jutottam be én is a forgalmazónak köszönhetően. Be kell vallanom, hogy sosem tartoztam a nagy Left 4 Dead rajongók közé. Oké, tetszett a játék, valamennyi ideig mi is toltuk a haverokkal, de egy veterán zombimészároshoz képest mi egészen elenyésző időt adtunk csak neki. A Back 4 Blood pedig kimondva-kimondatlanul, igenis nyugodt szívvel tekinthető Left 4 Dead 3-nak is. Mert bizony a béta alapján pontosan azt nyújtja, amit várunk tőle: négyfős kooperatív zombiszeletelést meglehetősen akciódús tálalásban. És mellé egy kis kompetitív mókát is.

Az az igazság, hogy nekem a zombik még ma is sokkal inkább jelentik azt, amit Az élőhalottak éjszakája akármelyik feldolgozásában láthatunk. Vagyis a csendben oszló, lassan cammogó, erősen dohos szagot árasztó élőholtakat, akiket a filmekben sem értettem soha, hogy miért nem kerülnek egyszerűen ki a túlélők. Nekem a modern zombifilmek félőrült, egy falat velőért Usain Boltot lesprintelő, közben vadul sikoltozó élőholtjai egyszerűen nem ijesztők. Márpedig egy zombi legyen a horror alapja és punktum. Videojátékos frontra átemelve: nekem a zombi az, amit a Resident Evil első három epizódja prezentált anno.

Back 4 Blood béta próbakör

Most, hogy ezt tisztáztam (magammal), mit is tapasztaltam a Back 4 Blood bétáján? Meglepően jó mókát. Oké, a játék nagyjából annyira tud ijesztő lenni mint az Overcooked, de ezen villámgyorsan túl lehet lendülni. Onnantól pedig elragad a kooperatív, feladatorientált túlélőmámor, amit már a Left 4 Dead is elég jól megteremtett. A kooperatív kampány módban itt is több szakaszból álló pályákat kell majd teljesíteni, az egyes szakaszokon pedig különféle részfeladatokat végrehajtani. Ezek minden lépése garantáltan egy orosz századnyi zombit borít majd a nyakunkba, így a jó csapatmunka máris előtérbe kerül. A feladatokat többnyire csak úgy lehet hatékonyan végrehajtani, ha a többség fedezi azt a társat, aki épp teljesíti azt. Különben hamarosan a földön találja magát, és vagy megmentjük (párszor, mert ez ugye limitált), vagy hagyjuk veszni, és akkor perceken belül mi is mehetünk utána.

A kooperatív zombihent még ma is elég szórakoztató tud lenni, de a béta alapján e téren nem igazán tudnám megmondani, miben más ez, mint volt a >Left 4 Dead vagy a folytatása. Még a saferoom rendszer is ugyanúgy működik. Oké, ez tök szándékos, de biztos lesznek, akik nem látnak többet a játékban mint egy L4D remake-et. Annak mondjuk jó is lehet. Belekóstoltam a béta alatt a kompetitív részbe is, ami szintén elég jó mókának ígérkezik, ugyanakkor nem kevés türelmet is igényel. Itt a csapatok hol az emberek, hol a zombik oldalán játszanak, utóbbiaknál különböző képességű mutánsok közül lehet válogatni. A kör elején egy ideig nem tehetnek semmit, csak spectatorként figyelhetik az emberek előkészületeit. Aztán az MI-vezérelte horda részeként neki is ugorhatunk a partinak. A zombik oldalán viszont piszok nehéz a dolgunk, mivel a lőfegyverek meglepően jól sebeznek minket (érzésem szerint sokkal jobban, mint a kooperatív módban), így szemtől szemben nem sok esélyünk van.

Back 4 Blood béta próbakör

A legtöbb kritika azért éri a Back 4 Bloodot már most is, mert nem igazán akar/mer/tud újat mutatni. Ez így jelen állás szerint tényleg nem sokkal több egy kalapemelésnél a Left 4 Dead előtt. Ez persze még nem feltétlenül baj, mert amit kínál, azt hasonló profizmussal kínálja. De azért félő, hogy a kooperatív kampány egy-két végigpörgetése után csak a kompetitív rész már nem lesz elegendő, hogy hasonlóan hosszú távra lekösse majd a játékosokat mint anno a nagy előd.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Back 4 Blood
  • Back 4 Blood
  • Back 4 Blood
  • Back 4 Blood
  • Back 4 Blood
  • Back 4 Blood

Back 4 Blood

Platform:

Fejlesztő: Turtle Rock Studios

Kiadó: Warner Bros.

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2021. október 12.

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!