Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

NBA 2K22

NBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játék

Kinyílik előtted az egész város, kosarazásra fel!

2021.09.27. 17:00 | szerző: B_Renato97 | Ismertető/teszt

Az elmúlt évek NBA játékai alapján bátran merem kijelenteni, hogy a 2K csapata igazán jól csinálja, amit csinál. A fejlesztések látványosak, és emiatt más sportjátékokkal ellentétben úgy érezheti a player, hogy nem a semmiért fizet minden évben. Az újdonságokkal a készítők nem feltétlenül a labda pattogásán változtatnak, és ez idén sincsen másképpen. Rengeteg apróság módosult, és a lehetőségek tárháza is jelentősen bővült, ez viszont leginkább csak az újgenerációs konzolokon érhető el. Felesleges szócséplés helyett, tehát nézzük meg részleteiben, hogy mivel tud többet az NBA 2K22 mint a tavalyi rész.

NBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játék

A menüben barangolva a már korábbi években megszokott elemekkel fogunk találkozni. Játszhatunk gyors meccset az aktuális csapatokkal vagy nyomhatjuk olyan legendákkal, mint Jordan vagy Magic. Az ilyen frenetikus játékosokkal élmény kosarazni, és itt jöttem rá, hogy a játékmenet még mindig tökéletesen be van lőve az arcade és a szimulátoros megvalósítás közé. Ha szeretnéd, leheletfinom cselekkel és passzokkal játszhatod ki az ellenfeleket, de egy kezdő is jól elszórakozhat az alapkombinációkkal. Apropó kezdők: szerencsére nekik se kell rettegni, mivel jó pár oktatómód elérhető, így beletanulni se nehéz a mozdulatokba, trükkökbe és a helyezkedésekbe. A korábbiakhoz hasonlóan a női WNBA sorozat is játszható, tehát kevesebbnek semmiképpen sem nevezhető az idei rész.

Az igazán komoly újítást azonban a kibővült The Neighborhood kapta. Amíg a régebbi gépeken hibajavításokkal és némi vizuális újítással kellett, hogy beérjék a játékosok, az új konzolgeneráción egy teljesen új néven fut a játékmód, a neve pedig The City. Ez már nem egy utca, pár házzal és egy lakótelepi kosárpályával. Ne értsetek félre, anno a „szomszédság” is nagy upgrade volt, ez viszont valami egészen más. Tényleg egy komplett város áll a rendelkezésünkre, megannyi lehetőséggel és küldetéssel. A terület annyira nagy, hogy itt tényleg szükséges néhány alap közlekedési eszköz, mint például egy gördeszka, amivel még trükköket is tudunk csinálni. A lehetőségek sokszínűségét több bekezdésen keresztül tudnám részletezni, annyira tartalmasra lett megcsinálva. Röviden, tömören és spoilerektől mentesen csak annyit tudok mondani, hogy rendesen be tud szippantani a közeg, ami a más játékosokkal tarkított várost körbe lengi. A rengeteg jelenlegi tartalom mellett pedig a fejlesztők több ízben is nyilatkoztak arról, hogy folyamatosan lesznek exkluzív, limitált ideig elérhető események és megszerezhető tárgyak.

NBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játék

Öröm volt megtapasztalni, hogy a minden szabadidőnket felemésztő MyTeam se vesztett a vonzerejéből. Kosaraskártyák amerre a szem ellát, a kezdőcsomagok kibontása után pedig már mehetünk is a pályára még több lóvét és tapasztalatot szerezni. Ha FIFA és Ultimate Team, akkor NBA és MyTeam – minimum annyira látványos és élvezetes, ha nem jobban. A különböző fórumokat és social media oldalakat olvasgatva láttam, hogy a játékosok persze még mindig ki vannak akadva a pénznyelő csapatépítőn, ahol konkrétan valós lóvéból sokkal jobb gárdát építhetünk, és élő legendákkal állhatunk ki a meccsekre. A győzelem ettől még nincsen elkönyvelve, de lehangoló látni, amikor 90+ értékelésű játékosokkal teletűzdelt csapatot rongyosra verünk, mert a játék gyakorlása helyett a bankkártyaszámokat írogatta be Pistike a gyors sikerélmény reményében. A fizetős multiplayer játékmódokról már inkább nem is beszélnék. Felfordul a gyomrom az ilyesmitől, de nem vagyok meglepve sajnos. A 2K bevételeinek nagy része vélhetően ebből az irányból érkezik, így hiába a kritika, ez évek óta így működik, és nem hiszem, hogy valamikor is változnának a fejőstehén elven.

Ha nagyon elegem lett, akkor menekülőútként én mindig a MyCareer részleget látogattam meg. Itt tényleg azt kapjuk, amire számítunk, mindenféle extra meglepetés nélkül. Egy kezdő sráccal kell megjárnunk a hadak útját, akit az sulis pályáról a másodosztályon át a topligába juttathatunk, ha eléggé kitartóak és ügyesek vagyunk. Meglepő módon ez a szegmens kapta a legkevesebb változtatást, azonban ettől függetlenül is szórakoztató tud lenni. Mi dönthetjük el, hogy melyik poszton szeretnénk ténykedni, és milyen irányba akarunk fejlődni. Ennél több érzésem szerint nem kell ide, mert ez úgy jó ahogy van, illetve tartalmasabb gyakorlásnak sem utolsó, ha nem akarjuk egyből az online placcon pattogtatni a lasztit.

NBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játék

Grafikai szempontokat nézve még mindig csúcson van a 2K-féle NBA. Egy óriási 4K TV-n, a PlayStation 5 képességeivel úgy hiszem, egy laikus simán összetévesztené a valósággal, legalábbis meccs közben. A szünetekben lévő események és animációk érezhetőbben gyengébbek, de a változatosságra itt se lehet panasz. A show pörög, akárcsak egy valós amerikai kosárlabda meccsen, ez pedig mind hozzáad az élményhez. Ha ennél többet szeretnének kihozni a készítők a gépből, akkor szerintem egy engine-váltás lehet erre a megoldás, mert ez a motor már tükörsimára van csiszolva, ez jól látszik. A jópofa cipőtervező lehetőség megjelenésben és részletekben azért messze nem tökéletes, és ez úgy az egész játékól elmondható egyébként. Ha valaki szőrszálakat akar hasogatni, akkor a részletekben keresse a hibát, mert ott bizony akad pár. Furcsán lejátszódó animációk, elnagyolt textúrák a pályán kívül, lassú töltés (igen, PS5-ön is) és apró bugok, amik valós hibák, de remélhetőleg egy részüket javítani fogják pár héten belül. Hibátlan játéknak tehát nem nevezném az új kiadást, de ezek felett simán szemet tudtam hunyni.

A dallamok, a város hangjai és a kommentátorok viszont még mindig a legmagasabb szinten vannak. Nem sok évenként megjelenő játék esetében hallok ennyire minőségi és a stílushoz tökéletesen passzoló számokat minden egyes esztendőben. A The City mód elképesztő varázsához hozzátartoznak a párbeszédek és a város hangjai, amiket teljesen jól megcsináltak. A kommentátorok is megszokott módon teszik a dolgukat. Dinamikusan dumálnak, inkább hozzáadnak az élményhez, minthogy elvennének abból, erre pedig pluszban rájön a félidei stúdiós jelenet, ami előtt nem tudok mást tenni, minthogy kalapot emelek. Fantasztikusan hangulatos, úgy ahogy van.

NBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játék

Az NBA 2K22 úgy érzem, ismételten hozta azt a szintet, amit a rajongók elvárnak. Az új megoldások maximálisan működnek, csodálkozni pedig már egyáltalán nem kell, amikor egy fanatikus NBA-őrült több száz órát tesz bele az aktuális részbe. Bőven akad annyi tartalom, ami fekete lyuk módjára elnyeli az időnket, és mindeközben még jól is érezzük magunkat. Konkrétan annyira sokrétű a program, hogy minden kosárlabdázásért egy kicsit is érdeklődő ember meg fogja találni a számítását az új játékban. Úgy vélem, az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság licencei továbbra is a lehető legjobb helyen vannak, ez bizony ajánlott vétel. ■

értékelés

NBA 2K22

NBA 2K22
Pozitívumok
  • Lehengerlő The City játékmód
  • Bámulatosan élethű meccsek
  • Bőséges tartalom mindenki számára
Negatívumok
  • Apróbb bugok, animációs hibák
  • Hosszú töltési idők, még új konzolokon is
  • Szokásosan arcátlan mikrotranzakciók

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

NBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játékNBA 2K22 teszt – Egy végletekig finomított NBA-játék
NBA 2K22
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
NBA 2K22

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló