25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Trust Tyro Video Chat Full HD webcam

Videotelefonálásra megfelelő, jó kialakítású webkamerát teszteltünk.

Írta: Dino

Trust Tyro Video Chat Full HD webcam

Az elmúlt bő másfél év során igencsak felértékelődött a webkamerák jelentősége, ahogy nagyon sok minden helyeződött át az online térbe, elsősorban videochatek és videokonferenciák formájában. Még négyéves kislányom aktív szókincsének is gyorsan része lett a „szkájp” (igaz, eleinte „szájk” formában), ha a rokonsággal való beszélgetés merült fel. A videotelefonálásnak pedig elengedhetetlen kelléke a megfelelő kamera – ami a mobiltelefonokban ugye ma már alaptartozék, a notebookok nagy részében is benne van (igaz, ennek képminősége nem minden esetben kielégítő), viszont asztali gépekhez általában külön kell megvásárolnunk – bár gyártanak már olyan monitort is, amelybe beépítettek kamerát, de ez azért még ritkaságnak számít.

Trust Tyro Video Chat Full HD webcam

Itt jönnek képbe a különböző gyártók által piacra dobott külső, jellemzően USB-s csatlakozású webkamerák. Ilyen a tesztre érkezett Trust Tyro is, amely egy Full HD-s, azaz 1920*1080 pixeles felbontású képet adó, 30 fps-sel rögzítő kamera. A tenyérnyi széles kütyüt talpazata segítségével felállíthatjuk az asztalra, vagy a talpat széthajtva monitorunk tetején foglalhat helyet (hol vannak már az idők, amikor a gyártóknak gondolniuk kellett arra, hogy CRT és lapos képernyőkre egyaránt stabilan felhelyezhető legyen a kamera... ;-) ), de kapunk mellé a csomagban egy háromlábú kis állványt is, amit az alsó csavarmenet segítségével rögzíthetünk. És ez utóbbival persze akár bármilyen rendes fotósállványra is felhelyezhetjük a Tyrót.

Trust Tyro Video Chat Full HD webcam

A kamera 1,5 méteres kábelen kapcsolódik számítógépünkhöz. Drótja elég vékony ahhoz, hogy ne zavarja az elhelyezést, ne rántsa el a kamerát. Természetesen mikrofont is beépítettek, amely mono hangot képes rögzíteni, és bár csúcsminőséget ne várjunk el tőle, alapvetően megfelelő módon teszi a dolgát, ha bármi okból nem szeretnénk headsetben ülni a gép előtt (legfeljebb a hangerejét kell kicsit feljebb tekerni). Bár nevének megfelelően Full HD felbontással dolgozik a Trust Tyro, a képen a részletek kicsit elmosódottak lettek, kevés fény esetén pedig szemcsésedés is megfigyelhető. Filmet forgatni nem ezzel kell elkezdeni, videotelefonálásra viszont bőven elegendő igazából ez is.

Trust Tyro Video Chat Full HD webcam

Hiányosságnak talán azt lehetne felhozni, hogy nincs rajta státuszjelző LED, amely mutatná, hogy épp használatban van-e a kamera vagy sem. Az óvatosabbak használaton kívül mondjuk úgyis kihúzzák a kábelt, esetleg le fogják takarni vagy a plafon felé fordítják majd.

A Trust Tyro egy jó kialakítású, kényelmesen elhelyezhető webkamera, amely átlagos minőségű képet biztosít, ami pont elég arra, hogy videotelefonálás során hű segédünk legyen. 21-24 ezer forint körül kapható.

A bemutatott termékeket a Trust biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Trust Tyro Video Chat Full HD webcam
Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!