25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény

Nem kell laptop, ha van kéznél egy okostelefon!

Írta: Sityi

Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény

A Hercules idei dobása a DJControl Mix lett, ami nagyon ismerős valahonnan... Igen, majdnem teljesen ugyanaz, mint a Starlight, csak első pillantásra fehérbe (és némi narancssárgába) öltözött. Persze ez csak a felszín, ugyanis azért vannak változások az elődmodellhez képest – leginkább az, hogy a Mix okostelefonokhoz lett szánva a maga módján. De miért nagy dolog ez?

Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény

A laptoppal van pár baj: nagy, nehéz, hamar lemerül, drága. Egy telefon vagy egy tablet sokkal könnyebb, tovább bírja a konnektortól távol, és jó eséllyel egy laptopnál olcsóbban is ki lehet fogni egy használhatót. Plusz manapság egy okosteló azért rengeteg embernél ott figyel már, míg a laptop (vagy asztali számítógép) a jelenlegi árakat elnézve úri huncutság szintet kezd megütni. A mobilplatformok kicsit mostohán voltak eddig kezelve, már ami a szoftverezettséget és a hardveres kompatibilitást illeti – bár itt azért mindenképp hozzátenném, hogy iOS alapon sokkal könnyebb dolgunk van, mint Androidon. És a Hercules új üdvöskéje pont emiatt telitalálat: egy már meglévő ultrahordozható kontrollert alakított át olyanná, hogy mind Androidon, mind iOS-en helytálljon. Szoftverek terén pedig az Algoriddim djay appjára esett a választás – ez elérhető mind iOS-en, mind Adroidon, bónuszként pedig macOS-en és Windowson is (bár a wines verzió nem támogatja a Mixet, viszont a Djuced igen).

Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény

Kis meglepetésemre a Mix nem rendelkezik önálló hangkártyával, ugyanis teljes mértékben az adott telefon/tablet hangrendszerét használja. Hogy ne legyen probléma a fejhallgatót is bevetni, egy elosztót mellékeltek a csomagban, bár ez sajnos a 3,5 mm jack aljzattal nem rendelkező eszközöknél nem használható. A csatlakozás pedig Bluetooth segítségével történik, megkerülve a különféle csatlakozók problematikáját. A djay Pro minden mobilplatformon ingyenesen beszerezhető, de a (szerintem alapvető) extrákért fizetni kell – és itt válik ketté a két környezet támogatottsága. Apple esetében előfizetéses modell van csak (egy hónapra kb. 2700 Ft, egy évre kb. 20 000), viszont csak itt érhető el a Neural Mix névre hallgató eszköz: ezzel valós időben lehet variálni a dalok egyes „sávjait”, azaz ha mondjuk csak az énekre van szükségünk, a szoftver „lekeveri” a hangszereket. Emellett csak ez a verzió tudja azt, hogy a kontrollerünket teljesen testreszabhassuk, illetve lényegesen több kontrollert támogat. Egy előfizetéssel egyébként nemcsak az iOS, de a macOS verziót is megkapjuk.

Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény

Androidon már kicsit mostohább a helyzet: bár itt egy egyszeri 3300 forintos díj fejében a teljes app a miénk, nincs Neural Mix, és az amúgy igen rövidke listájú támogatott kontrollereket sem tudjuk, csak gyári beállításokkal használni. Sajnos mindkét platformon akadnak még hiányosságai a djay appnak, de igazából amit az app és a Mix együtt nyújt, már elég ahhoz, hogy az ember keverjen egy jót – illetve elkezdje elsajátítani a lemezlovasság csínját-bínját. Ehhez plusz segítséget a Hercules is nyújt, ugyanis rendszeresen kínálnak ingyenesen szabadon felhasználható zenéket a nemrég indult Hercules Mix Room oldalon.

Furcsa, de így, hogy okostelefonokkal (is) használható a Mix, talán már jobban ajánlható kezdőknek – könnyen és olcsón bele lehet fogni a keverésbe, hiszen csak egy telefon vagy egy tablet kell mellé. Egy hatalmas űrbe sikerült berepülnie, mert mobilfronton gyalázatos a hardveres ellátottság: a legtöbb DJ app alig fél tucat kontrollert támogat (és azok is sokszor régiek és/vagy nehezen beszerezhetőek). iOS-en a djay Pro AI egyértelműen köröket ver mindenkire, Androidon pedig a Mix végre egy kis friss levegőt hozott. Őszintén szólva nem bánnám, ha a Djuced is valahogy megjelenne itt is hasonló hardveres támogatással és szoftveres tudással... Ezen kívül a Mix tökéletes útitárs tud lenni egy utazás során, gyakorláskor, vagy mondjuk egy szett összeállításakor, amikor nem akaródzik a „nagyvasat” elővenni. Emellett tökéletes 3. és 4. deck irányító is lehet Djucedhoz.

A bemutatott terméket a Hercules biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény
  • Hercules DJControl Mix teszt – Kifehéredett Csillagfény
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!