Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

A Musical Story

A Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and roll

Ritmusjátékokkal már Dunát lehetne rekeszteni, mégis üdítő, amikor valaki valami mással, valami újjal próbálkozik.

2022.03.01. 17:00 | szerző: m_anger | Ismertető/teszt

Szereted a zenét? Persze, sejtem én, hogy a válasz igen, és már sorolod is a kedvenceidet. Amire viszont én kíváncsi vagyok, hogy úgy igazán, nem csak átlagos hallgató szinten. Tudsz értékelni egy dallamot akkor is, ha nem a kedvenc előadóidtól jön, vagy olyan műfajból, amelyben nem mozogsz annyira otthonosan? Nyitott vagy új felfedezésekre? Ha a kérdések többségére igen a válasz, akkor érdemes tovább olvasnod. Az A Musical Story ugyanis – címéből következtetve nem meglepő módon – egy zenei játék, mégpedig a javából, de egyáltalán nem átlagos módon.

A Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and roll

Lehet szajkózni, hogy a drogok rosszak (és valóban így is van, élettani hatásuk egyértelműen káros), de rengeteg zenei (továbbá más műfaji) csemegével lennénk szegényebbek nélkülük. A tudatmódosítók gyakorlatilag mindig is részei voltak a művészeti ágaknak, mégis, ha meg kellene nevezni egy konkrét korszakot, akkor a hatvanas/hetvenes éveket jelölnénk meg leginkább. A játék is ebben az időszakban játszódik... igen, játszódik, ugyanis amellett, hogy alapvetően ritmusjátékról beszélhetünk, egy narratív kalandot is kapunk egyidejűleg.

A sztoriról nem szeretnék túl sokat elárulni, de nem azért, mert spoiler volna (így is, ha valaki megnézi a képeket, tulajdonképp mindegyik az). Sokkal inkább azért, mert a játék szavak nélkül, gyakorlatilag leginkább a zene erejével mesél egy történetet. Mégpedig egy olyan történetet, amely nem feltétlenül különleges abból a szempontból, miszerint nincs olyan része, amit ne láttunk volna máshol, vagy a való életben (fiatal zenészek egymásra találása, nehéz anyagi háttér, rácsúszás a drogokra, bimbózó szerelem). Más nézőpontból nézve viszont igenis különleges, mégpedig ahogy el van mesélve a történet, és ahogy mi részt veszünk benne.

A Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and roll

Amikor először találkoztam a játékkal még tavaly valamelyik Steam Festen demo formájában, akkor elsőre azt gondoltam, hogy a készítőknek még érdemes lesz csiszolni a cuccot, mert egy ritmusjátékban jó, ha mutatják, hogy hol járunk a dalban, legyen mihez viszonyítani. Aztán hamar kiderült, hogy én vagyok a hunyó, ugyanis ez direkt van. Minden „pályán” egy körben kirajzolódva kapjuk meg, hogy mit kell visszajátszanunk, de azt nem jelzik, hogy hol tart a dal, rá kell éreznünk. Vagyis pontosan ez a cél, hogy ne vizuálisan reagáljunk, hanem hallás után.

Mindössze két gombra lesz szükségünk (igaz, azokat kell majd hosszan és/vagy egyszerre is nyomni időnként), de aki azt hiszi, hogy könnyű dolga lesz, az eléggé téved. Már csak azért is, mert egyre fifikásabb dallamokat kapunk majd – ez a korszak azért híres arról, hogy nem feltétlenül kiszámítható és ismétlődő, vagyis felemás ritmusokkal operál. Alapvetően úgy működik a dolog, hogy az adott részt kell visszajátszanunk, és nincs hibázási lehetőség. Addig folytatódik ugyanaz a rész, amíg tökéletesen nem sikerül a mi oldalunk is. Annyi könnyítés azért van, hogy egy idő után, amikor a játék látja, hogy nem boldogulunk, azért csak beadja azt fránya jelölőt, hogy hol is járunk a dalban (vagyis a botfülűek látás alapján is boldogulhatnak).

A Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and roll

A történet mindössze 25 rövidke fejezetből áll, mindegyik egy-egy történést mesél el zenével, de a pályák közt kapunk egy-egy képi, minimál animációs jelenetet is. A grafikai stílus maga is művészi, mintha megelevenedett festményeket látnánk, igen erős képi világgal és témákkal. Sokan a képek láttán legyinthetnek, hogy ehhez ugyan minek egy PlayStation 5, hiszen akár kis túlzással egy PS1 is elég volna. Valóban, viszont itt utalnék vissza arra, hogy a zsenialitás néha az egyszerűségben rejlik.

Részemről semmilyen hangszeren nem tudok játszani (maximum elpötyögöm a Boci, bocit zongorán, vagy a Smoke on the Watert gitáron – de ezt nem nevezném tudásnak), viszont engem ennek ellenére is (vagy éppen ezért – kíváncsi lennék zenészek véleményére) eléggé betalált az élmény. Számomra azt az érzést adta vissza, amikor sokadjára végre vissza tudtam játszani egy-egy részt, mint amikor egy-egy zenei produkcióban a zenészek egymásra néznek, hogy ez igen, együtt vagyunk. Rövidebben az együtt zenélés élményét. ■

értékelés

A Musical Story

Pozitívumok
  • Ötletes játékmechanika
  • Hangulatos az elbeszélés formája
  • Kiérződik a zene szeretete
Negatívumok
  • Akadnak igen nehéz etapok
  • Kicsit hamar véget ér

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

A Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and rollA Musical Story teszt – Szex, drogok, és rock and roll

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló