25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Kipróbáltuk a Gamer Advantage kékfényszűrős szemüveget

És egy rakás kiegészítő is érkezett mellé.

Írta: Dino

Kipróbáltuk a Gamer Advantage kékfényszűrős szemüveget

Nem újkeletű felfedezés, hogy aki sok időt tölt a monitor előtt (akár munkával, akár játékkal), annak hamarabb megfájdul a szeme. Ennek egyik oka a képernyő által kibocsátott kék fény, amely különösen fárasztja szemünket. És bár egyre több monitorgyártó kínál erre megoldást a kék fényt csökkentő módokkal, úgy is védhetjük egészségünket, hogy egy erre a célra készített szemüveget hordunk. Az optikusok is kínálnak ilyen bevonattal lencséket, néhány gyártó pedig kifejezetten erre specializálódott – és van, aki egyenesen a játékosokat vette célba. Ezek egyike az amerikai Gamer Advantage, akiktől egy szép nagy pakkot kaptunk a termékeikkel, hogy szó szerint saját szemünkkel győződhessünk meg azok hasznosságáról.

A csomag legfőbb alkotóeleme természetesen nem más volt, mint az egyik szemüvegük. Konkrétan az Inferno modell érkezett a dobozban. Egy teljesen egyszerű – de talán épp emiatt jól kinéző –, elsősorban fekete színű kerete van ennek, benne kis piros részlettel a szár végén (gamer cuccról van szó, mi más lenne, mint fekete-piros? ;-) ). A webáruházukban amúgy számos keret közül választhatunk, így nagy eséllyel találhatunk olyat, ami szimpatikus. Könnyű, rugalmas, de masszív műanyagból készült, és bár egy fémkeretes szemüveghez képes valószínűleg kevésbé tartós, de ennek ellenére úgy tűnt, hogy nem kell a minősége miatt szégyenkeznie.

Kipróbáltuk a Gamer Advantage kékfényszűrős szemüveget

A 99,99 dollárba kerülő szemüveg mellé kapunk egy mágnesesen felcsatolható, polarizáló napszemüveget is, amely természetesen az UV-fényt is szűri, így nyugodtan kimehetünk vele nyáron is az utcára. Ha pedig dioptriás szemüvegre van szükségünk, az se jelent problémát: 80 dollár felárért a szemész által felírt adatoknak megfelelő lencséket gyártanak bele. A teszttermék azonban dioptria nélküli volt, így a kipróbálását feleségemre bíztam, aki pár hét használat után arra jutott, hogy a monitor előtt töltött munka során valóban kevésbé fájdult meg délutánra a szeme.

A szemüveg mellé pár kiegészítő termék is érkezett a tesztcsomagban. A két kis spray egyikében lencse- és képernyőtörlő folyadék volt, amellyel akár magát a szemüveget, akár számítógépünk kijelzőjét is biztonságosan törölhetjük. Ez 8 dollárért vásárolható meg a Gamer Advantage webshopjában.

Kipróbáltuk a Gamer Advantage kékfényszűrős szemüveget

A FogAway feliratú üvegben a nevének megfelelően olyan folyadék van, amelyet ha ráfújunk szemüvegünkre, akkor az nem fog párásodni. Ez pedig igen hasznosnak bizonyult, mivel maszkot hordva rendszeresen párásodott a szemüvegem, vagy olyankor is, amikor kinyitottam a sütőt, hogy elkészült-e már benne a habcsók. Viszont miután kezelésbe vettem ezzel a spray-vel a szemüveget, valóban megszűnt a párásodás az említett esetekben. Mondjuk az is hozzátartozik, hogy a FogAwayjel kezelt szemüvegem lencséjét alaposan megnézve kicsit piszkos hatásúnak tűnt, így egy idő után inkább lemostam róla. Ezt dupla pakkban árulják, 15 dollárért.

Egy Eye Candy feliratú doboz is előkerült, amelyben pedig nem mást találtam, mint gumicukorvitamint. A finom ízesítésű gumicukorból naponta kettőt kell megenni, ezzel 200 mg C-vitamin, 10 mg lutein és 80 mg E-vitamin kerül szervezetünkbe. Szemészemet megkérdeztem róla, aki megerősítette, hogy ezek valóban hasznos dolgok a szemnek, és együk meg bátran a vitaminokat. Viszont kis utánajárással az is kiderült, hogy egy hazai gyógyszergyártó hasonló célú (csak nem gamer) termékében valamivel magasabb mennyiséget találunk a sok jóból (igaz, nem gumicukor formájában), ráadásul kb. feleakkora áron, mint a Gamer Advantage cucca: az Eye Candyből ugyanis a 60 darabos doboz egy hónapra elegendő, és 25 dollárt kérnek el érte. (De egyelőre amúgy is csak az USA-ba szállítják.)

Kipróbáltuk a Gamer Advantage kékfényszűrős szemüveget

Kínálnak még használaton kívül laposra összecsukható kemény szemüvegtokot (9,5 dollár), mikroszálas törlőkendőt (3 dollár) és szintén műszálas puha tasakot is, amelybe berakhatjuk a szemüveget, de meg is tisztíthatjuk vele (ez 5 dollárba kerül). A kendő a GA logózás miatt kicsit fura, nem mondanám, hogy ezzel a legkényelmesebb törölni a szemüveget, a tasak viszont valóban a teljes felületén puha, az praktikusabbnak bizonyult tisztításhoz is.

A Gamer Advantage termékpalettája tehát lefed mindent, amit a monitornéző szemüveggel kapcsolatosan le lehet. A kipróbált modell kényelmes, és valóban hatásos is volt, a felpattintható napszemüvegréteg pedig határozottan praktikus megoldás. Mondjuk meg is kérik az árát, különösen, ha dioptriásra van szükségünk. És akkor még nem számoltuk a postaköltséget (legalább 22 dollár), valamint a beérkezéskor fizetendő vámot és áfát (további min. 30 USD).

A bemutatott termékeket a Gamer Advantage biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!