25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

LG XBOOM 360 RP4 hangszóróteszt – A hangos partiarc

Így lehet valami egyszerre diszkrét és bulis.

Írta: Sityi

LG XBOOM 360 RP4 hangszóróteszt – A hangos partiarc

Az LG neve hallatán nem feltétlen az audiotechnika ugrik be a legtöbbünknek, pedig elég régóta gyártanak hangsugárzókat is. Az XBOOM 360 RP4 pedig egy igencsak szokatlan hangszóró lett, így nem kis kíváncsisággal vetettem rá magam, hogy lefüleljem, mit tud.

Kezdjük a külsővel, mert igencsak meghökkentő lehet. Ennek is megvan az oka: a felfelé néző üvegszálas membránú mélyközép sugárzó fölé egy kúp került, aminek egyik funkciója a hanghullámok 360 fokos terítése a környezetbe: ez tökéletesen működik, mindenhonnan ugyanúgy szól a kütyü (íme a példa, hogy néha a legegyszerűbb megoldás a legjobb). Emellett egy magassugárzó is van a felső részbe építve, a basszuscső az akkuval és a csatlakozókkal egyetemben pedig alul helyezkedik el.

LG XBOOM 360 RP4 hangszóróteszt – A hangos partiarc

A kúp másik funkciója amúgy a hangulatvilágítás: ez lehet teljesen visszafogott és elegáns (mondjuk a kandalló tüzét megidéző színekkel történő lassú átmenet), vagy persze egy kisebb házibuli fénytechnikáját is adhatja, egyszerre három színt váltogatva, összemosva a zene ütemére. Ha pedig a tartozék appot is feltelepítjük a telefonunkra, a vaku adhatja a stroboszkópot...

A telefonos alkalmazás amúgy nem feltétlen kell a működéshez, de kitágítja lehetőségeinket. Egyrészt így már lehet a hangszínt is szabályozni – nem egy rossz gondolat, de szerencsére teljesen lapos EQ-beállítással a legszebb, a legteljesebb a hangzás. Érdekes volt hallani, hogy a különböző korok zenéit hogy masterelték, mert bizony ez a kütymák már ilyen részleteket is ki tud hozni, ha megfelelő a forrásanyag (én leginkább hifi minőségre állított Tidal streammel teszteltem).

LG XBOOM 360 RP4 hangszóróteszt – A hangos partiarc

Ha már buli, akad itt pár DJ effekt is, de ez maximum bohóckodásra jó: egyrészt a Bluetooth-kapcsolat miatt késik a mozdulatainkhoz képest az effekt, másrészt a scratchelés nem igazi scratchelés, csak egy előre felvett hangmintát kever rá a zenére. A többi effekt teszi azt, amit kell, bár az állítási lehetőségei egy „rendes” DJ számára igen erősen szűkösek. Viszont ha a 3,5 mm-es jack csatlakozót vesszük igénybe, a lag megszűnik, így a már emlegetett „rendes” DJ is tudja használni saját házibulis célra, mondjuk úgy egy tucatnyi vendégig. Pendrive-ot rádugva is mehet a móka MP3 és WMA fájlokkal – az appal ez még egyszerűen kezelhető, a készülék tetején lévő gombokkal már körülményes lehet, mert azok csak az alapszintű lehetőségeket biztosítják.

LG XBOOM 360 RP4 hangszóróteszt – A hangos partiarc

A hangszóró tetején lévő „boltív” nem csak dísz, hiszen a kütyü hordozható is – és mivel akkuról is elketyeg olyan 7-10 órát (világítástól és hangerőtől függően), ezért akár a kertbe is kivihető. bár őszintén szólva a hangszóró megjelenése inkább a benti bútorzathoz passzol szerintem. No meg a bő 5 kg-os tömege se feltétlen nevezhető annyira mobilisnak. Bár egy grillezéshez a háttérzenét kiválóan tudja szolgáltatni.

Felépítéséből adódóan ez mono rendszer, így filmmel, játékkal nem is kínáltam meg – egyszerűen nem erre lett kitalálva. Persze ettől még lehetnek olyan filmek és játékok, ahol nem baj, ha nincs térhangzás, és nyilván nem tilos ilyesmit lejátszani rajta, de valahogy nem érzem azt, hogy „ez neki tetszene”, hiszen „zene nélkül mit érek én?”

LG XBOOM 360 RP4 hangszóróteszt – A hangos partiarc

130 ezer forint körüli árcédulájával nem épp olcsó az LG XBOOM 360 RP4, de figyelembe véve, mit és milyen minőségben nyújt, megfontolandó választás lehet annak, aki mondjuk a nappalijába keres egy kompakt hifi rendszert – ez simán ki tudja váltani. A hangulatvilágítás jópofa extra, bulizni sem kell félteni – az effektezést meg inkább hagyjuk olyan eszközre és előadóra, aki erre szakosodott. Erről jut eszembe, otthoni monitorhangszórónak is jó egy DJ kontroller mellé, hála a lagmentes vezetékes bemenetnek.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!