25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Xplora X5 Play gyerekóra teszt

GPS-es okosóra, hogy mindig biztonságban tudhassuk gyermekünket.

Írta: Dino 2 hozzászólás

Xplora X5 Play gyerekóra teszt

A magazin 24 éves fennállása alatt teszteltünk már különféle okoseszközöket, telefonoktól tévéken át órákig. Nemrég egy, az utóbbi kategóriába tartozó kütyüt ajánlott fel kipróbálásra a Yettel, mégpedig egy Xplora X5 Play órát, amely ugyan távol van az olyanoktól, mint mondjuk egy Withings Steel HR Sport vagy egy Fitbit Surge (hogy csak az általunk teszteltek közül említsünk párat), azonban ennek a célja is egész más. Ez ugyanis nem másra való, minthogy a szülő nyugodtabban hagyhassa önállósodni gyermekét.

Az Xplora X5 Playt tehát kifejezetten gyerekeknek találták ki, vagyis inkább a szüleiknek, hogy mindig láthassák, merre jár csemetéjük, akit rögtön fel is tudnak hívni, és ha bármi történne, a gyermek is játszi könnyedséggel vehesse fel a kapcsolatot szüleivel.

Méretét tekintve mondjuk úgy érzem, nem igazodott a felhasználókhoz ez a termék: hétéves kisfiam vékony karján igencsak bumfordiul nézett ki elsőre a kütyü, viszont szerencsére őt ez egyáltalán nem zavarta, hamar megszokta, lelkesen hordta, és mindig kérte, hogy helyezzük a karjára (aztán 1-2 hét után már saját magának rakta fel a csuklójára).

Az Xplora X5 Play használatához mindenekelőtt telepítenünk kell az Androidra és iOS-re elérhető Xplora alkalmazást. Egy QR-kód beolvasásával ebben tudjuk aktiválni az órát, majd itt állíthatjuk be egyik legfontosabb paraméterként a telefonkönyvet, azaz, hogy milyen számokat tudjon felhívni gyermekünk. És ez korlátozásként működik a másik irányba is: az órával csak a megadott telefonszámokról érkező hívásokat lehet fogadni, ami azért elég jó biztonsági megoldás, hogy nehogy zaklatás áldozata legyen a kicsi.

Xplora X5 Play gyerekóra teszt

Az óra egyik fő funkciója, hogy a beépített GPS segítségével láthatjuk, merre van épp gyermekünk. Az alkalmazásban ráadásul címmel együtt jelenik meg a pozíció, igaz, ez nem mindig tökéletes. Volt, ahol a szomszéd házát jelölte meg, máshol pedig egy emelettel lejjebb jelezte (de meglepő módon még kapucsengőt is megadott). De még akkor is görcsösen ragaszkodott egy cím kijelzéséhez a program, amikor a Városmajor közepén a játszótéren rohangált Ágoston – ekkor a legközelebbi házat írta ki. Ez a fajta pontatlanság azonban nem volt zavaró, ha szükséges lett volna, a kapott adat alapján előkerült volna kisfiunk. Vidéki nyaraláskor pedig teljesen pontos információt adott minden alkalommal.

Igen fontos, hogy egy microSIM kártyát mindenképpen be kell raknunk az órába, olyan csomaggal, amely a hívás mellett adatforgalomra is lehetőséget ad, hogy el tudja küldeni a helymeghatározási adatokat vagy hogy üzeneteket küldhessünk/fogadhassunk. Igaz, mindez látszólag elég keveset fogyaszt: 3 hét alatt kb. 10 MB adatforgalmat jelzett a Yettel-fiók oldala. (Az óra újabb változata pedig fizikai kártya helyett már eSIM-mel működik.)

De térjünk vissza a kütyüre! Az 1,4 hüvelykes, 240*240 pixel felbontású kijelző négyzet alakú, és természetesen érintőképernyő. Ezen kívül kezelőszervnek egy gombot találunk oldalt. Ezzel lehet bekapcsolni a képernyőt, ha pedig 5 másodpercig nyomjuk, akkor a beállított számot hívja azonnal. Minden más funkciót a kijelző simításával és bökdösésével érhetünk el, így a teljes telefonkönyvet, az üzenetküldést (szövegírásra nincs lehetőség, helyette emojikat és legfeljebb 15 másodperces hangfelvételt lehet elküldeni), a fényképezőgépet és a galériát. De van naptár és számológép is, valamint meg lehet nézni az adott nap megtett lépések számát, ha pedig üzenetben zenefile-okat (MP3, FLAC stb.) is átküldtünk, akkor azokat is le tudja játszani gyermekünk (erre van egy méretkorlát: egy dal legfeljebb 5 MB-os lehet, és fontos, hogy wifire legyen csatlakoztatva az óra, különben nem megy az áttöltés). A 4 GB memória viszont sokáig elég lehet, hogy fotókkal/zenével töltsük fel.

Xplora X5 Play gyerekóra teszt

Az említett fotózáshoz csak egy mai mértékkel kisfelbontású (2 megapixeles), előlapi kamerát találunk, amely arra pont elegendő, hogy saját magáról néha küldhessen képet a gyermek, rendes fényképezéshez viszont elég kényelmetlen, és a minősége se valami kiemelkedő. A telefonálási hangminőséggel nem volt gondunk: nem kiemelkedő, de mindketten jól hallottuk egymást. Mondjuk, ha már kamera van rajta, kerülhetett volna bele videohívás funkció is... Hangüzenetet viszont küldhetünk egymásnak.

A beállítások között találjuk még az iskolai módot: a megadott intervallumban nem fog jelezni az óra és hívás se fogadható/indítható rajta, kivéve az SOS funkció (5 másodpercig nyomva az oldalsó gombot a beállított számot hívja az óra). Ezt tehát érdemes az órarendhez igazítva beállítani. Emellett kapunk még lehetőséget ún. safety zone megadására: kiválasztunk a térképen egy középpontot és meghatározunk egy attól való távolságot – ha ebből a zónából kilép az óra viselője, értesítést kapunk telefonunkra.

A gamifikáció jegyében az órával különböző badge-eket is lehet gyűjteni, például az egy év során megtett lépések számával, ezen kívül pedig különböző kampányokban való részvétellel (jelenleg a DC League of Superpetshez kapcsolódóan zajlik egy) ún. Xcoinokat is kaphatunk. Ezekből elvben valódi cuccokat is vásárolhatunk, de ezt nem sikerült kipróbálnunk, nem gyűlt hozzá elég.

Xplora X5 Play gyerekóra teszt

Az Xplora X5 Play akkuja nem túl nagy, egy-másfél naponta töltőre kellett helyeznünk az órát. Viszont amikor 10% körüli töltöttséghez ért, a telefonunkra automatikus üzenetet kaptunk, ami hasznos funkció. Természetesen vízálló kütyüről van szó, amely 1 méter mélységben akár fél órát kibír. Úszáshoz inkább nem hagytuk Ágostonon, de azért megnyugtató, hogy ha véletlenül ráfröcskölődik víz, nem lesz baja.

Végül fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk idejekorán kütyüfüggővé váljon, mindenképpen érdemes óvatosan bánni az órával. Elég hamar azt vettük észre, hogy kisfiunk bizony jóval többet foglalkozik azzal, hogy ezzel fotózgasson, a háttérképet cserélgesse meg a lépésszámlálót figyelje, mint amit normálisnak gondoltunk... Rendben, a lépésszámláló miatt velünk versenyzett sokszor, de amikor már félóránként ránézett, hogy hol tart az egy napra kijelzett mennyiséghez képest, akkor már nem voltunk benne biztosak, hogy jó-e, ha egész nap rajta van az óra.

Szürke és rózsaszín kerettel, 54990 ezer forintos áron kapható a Yettelnél az Xplora X5 Play, ráadásul jelenleg az újabb, eSIM-es verzióban, amelyhez már nem kell fizikai SIM-kártya se. Az árcédula lehetne kicsit talán barátságosabb, ezt leszámítva azonban egy jól működő, és funkciók terén is megfelelő gyermek okosórát volt lehetőségünk kipróbálni.

A bemutatott terméket a Yettel biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

B_Renato97
B_Renato97 [18]
Nagyon király átfogó tesz, köszi a bemutatót. Jópofának tűnik és a funkciók is hasznosak, az viszont tényleg aggasztó lehet, hogy mennyire függ majd rá a gyerkőc. Még magamon is azt veszem észre az ilyen okosórás kütyüknél, hogy a kelleténél sokkal többet nézem a lépésszámlálót. :-D
Raistlin666
Raistlin666 [4643]
Ezt a bumszli valamit, komolyan gyerekek kezére és egész napos viselésre tervezték? Ilyen aránytalan cuccot már régen láttam...:-O
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (2 db)