25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Withings Steel HR Sport – A sportosan elegáns okosóra

Ha szeretnél is okosórát meg nem is, avagy a kevesebb néha több.

Írta: GeryG

Withings Steel HR Sport – A sportosan elegáns okosóra

Manapság, amikor a hajlítható kijelzős okostelefonok, az egyre okosodó otthonok, és a lassan önjáróvá váló autók hajnalát éljük, már az olyan hétköznapi holmik, mint az órák is egyre intelligensebbé válnak. Emlékszem, néhány évvel ezelőtt én is hagytam magam rábeszélni, hogy az akkor frissiben vásárolt okostelefonom mellé „jó áron” hozzácsapjunk egy okosórát is, mert nekem arra szükségem van. Persze nem volt, de jól nézett ki, és akkoriban még újdonságnak is számított. Nagyjából két-három hónap után ment is vissza a dobozba, mert tulajdonképpen teljesen feleslegesnek éreztem a viselését. Azóta eltelt pár év, lepörgettünk jó néhány okostelefon-generációt is, és most újra itt vagyok, egy okosórával a csuklómon.

Withings Steel HR Sport – A sportosan elegáns okosóra

Ezúttal a tesztre kölcsönkapott Withings Steel HR Sport került a karomra. A márkáról csupán említés szintjén érdemes megjegyezni, hogy a vezeték nélküli technológiák egyik elismert fejlesztőjeként volt egy kitérőjük az elmúlt évekbe a Nokia köreiben, de immár újra teljesen független cégként ténykednek tovább. Így eshet meg, hogy jelen tesztem alanya a Nokia brandjében is megtalálható Nokia Steel HR néven. De miről is van szó? A Steel HR Sport és a Steel HR is amolyan hibrid okosórának tekinthető, illetve én így tudnám a legjobban jellemezni őket. A standard és a Sport kivitelek között különösen sok különbség nincs, mindössze a design változott kissé, illetve egyetlen funkcióval tud többet az utóbb.

Ami az óra megjelenését illeti, ez talán az egyik legnagyobb erőssége a Steel HR Sportnak. Én alapvetően nem vagyok híve a túl sportos designnak, főleg nem órák terén. Nem szeretem a terebélyes számlappal, vastag kerettel és oldalt borsónyi méretű gombokkal rendelkező órákat, hiszen (az én szememben) se nem szépek, se nem praktikusak. Éppen ezért a Steel HR Sport könnyen elnyerte a tetszésemet, mivel a fenti jellemzők egyikével sem lehet illetni. Az óra számlapja pontosan akkora méretű, amekkora még nem áll el túlzottan egy átlagos méretű csukóról, illetve a vastagsága miatt sem válik kényelmetlenné a viselése, mondjuk egy pulóver ujja alatt. A sima Steel HR-rel szemben a számlap valamivel vastagabb keretet kapott, amivel talán picit veszített is az eleganciájából, de mivel ez egy sport kivitel, ez teljesen elfogadható részlet. Maga a számlap is picit eltérő, hiszen a standard változathoz képest itt a számok is látszanak – kivéve a 11, 12, 1, illetve az 5, 6 és 7. A fenti három szám helyén ugyanis egy pici, kör alakú digitális kijelző kapott helyet, míg az alsó számok helyére egy analóg, százalékos teljesítménymérő került. Ezen az előre beállított célértékhez mérten láthatjuk, hogy az aktuális sporttevékenységünk hol tart. De erről később.

Withings Steel HR Sport – A sportosan elegáns okosóra

A tesztelésre nálam járt óra pántja viszont sokkal jobban eltér a standard Steel HR-étől, ez ugyanis teljesen gumiból készült. Számomra ez inkább volt negatívum, mivel a gumi alatt sokkal jobban beizzad a bőr, mint a bőrszíj alatt, illetve a gumipántot befűzni is picit körülményesebb: nyúlik is, tapad is. De szerencsére ehhez is választható bőrpánt, így összességében elmondható, hogy a Steel HR Sport egyszerre elegáns és sportos, vagyis mindkét stílus kedvelőinek remek választás lehet.

Főleg, ha a tudására és a kínált szolgáltatásokra is vetünk egy pillantást. A két Steel HR változat e tekintetben szinte teljesen megegyezik, ám a Sport kivitelt egy sor sportfunkcióval is felvértezték. Az óra a beépített szenzorral méri pulzusszámunkat, illetve képes alvásunk minőségét is elemezni, tekintettel a félálomban és a mélyalvásban töltött időre. Emellett a mért adatokat okostelefonunkra is képes továbbítani, ahol a mellékelt ingyenes Health Mate alkalmazásban követhetjük nyomon ezeket. Ez az alkalmazás segít az óra beállításában is, ugyanis érdekes módon mechanikusan nem lehet rajta a pontos időt állítani, ehhez is a külső alkalmazásra van szükség. Hogy ez tervezési szempont volt-e vagy egyszerűen csak így akarták a mérnökök, jó kérdés, de nem biztos, hogy szerencsés választás.

Withings Steel HR Sport – A sportosan elegáns okosóra

A Steel HR Sport GPS-szel is fel van szerelve, így az elégetett kalória mellett a megtett távolságot, lépésszámunkat, úszás közben a megtett hosszok számát és más hasonló statisztikákat is mér és vezet. Segítségével így egészen könnyen mérhetjük teljesítményünk ingadozását. Emellett a telefonos összeköttetésnek köszönhetően az apró kijelzőn szöveges értesítéseket is kapunk, illetve a beépített rezgőmotor segítségével jelzi nekünk, ha épp hívnak minket vagy üzenetet kaptunk. Bár a digitális kijelző aprónak tűnik, lényegében tökéletesen megfelel a céljának. A számszerű adatok jól leolvashatóak róla, illetve meglehetősen alacsony fogyasztás is jellemzi. A tesztet természetesen az óra akkumulátorának feltöltésével kezdtem (az ehhez mellékelt egyszerű dokkolón), ám most, mikor hetekkel később e sorokat írom, az akkumulátorszint még mindig 75% felett van. Bár az okostelefonok bírnák így...

A Withings Steel HR Sportnak van néhány furcsa tulajdonsága, mint például a külső alkalmazással való beállítások, de mind sportosan elegáns megjelenésével, mind célorientált, de jól használható funkcióival kivívja magának a tiszteletet. Nekem ugyan nincs túl sok okosórával vagy okoskarkötővel tapasztalatom, de biztos vagyok benne, hogy akinek ilyen jellegű eszközre van szüksége, az nem lenne elégedetlen a Steel HR Sporttal. Én magam legalábbis nem tudok hirtelen olyan funkciót kitalálni, amelynek komoly hiányát éreztem volna. Az óra mentes mindenféle felesleges sallangtól, pontosan annyit tud, amit egy ilyen céleszköznek tudnia kell, de azt jól tudja. Az ára pedig nagyjából ott mozog, ahol egy átlagos ember a hagyományos karórákat kezdi komolyan venni: 60 ezer forint körül kapható az üzletekben.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!