25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

MSI Katana GF66 12UD laptopteszt – Felemás érzések

„Helló, szépségem, nem találkoztunk mi már?“

Írta: Sityi

MSI Katana GF66 12UD laptopteszt – Felemás érzések

Ki emlékszik az MSI Sword 15-re? Sejtettem... Akkor tisztelettel felkérném Dinót, hogy egy linket dobjon ide valahova, hogy meglegyen a visszautalás! Hálásan köszönöm. És ha most lusta lennék, azt mondhatnám, hogy itt van annak a gépnek a pepita verziója: ugyanaz a designer most fekete kasztni/piros billentyűzetvilágítás kombót álmodott meg, mindezt megfejelve egy picit újabb procival, és hasonló (?) eredményekkel. Mindenki mehet haza aludni, jóccakát! De ennyivel nem ússzátok meg, kifejtem, miért is vannak kicsit felemás érzéseim eme ketyerével kapcsolatban.

Tsuyoshi Naganót nem mutatnám be megint – ez a Katana is az ő kézjegyét viseli magán. Engem igazából az alap Windows háttér fogott meg, az tényleg szép és stílusos (két szamuráj néz csúnyán egymásra; ezt látni a termékoldalon is). A kasztni a visszafogottabb MSI gamer vonalat képviseli, ami nekem bejön: elő lehet venni bárhol, nem lesz harsány, ugyanakkor azért a részleteken látszik, hogy nem akármilyen laptop ez. Arról pedig ezúttal nem esik szó, hogy exkluzív-e az a piros, ami a billentyűzet alól világlik. :D

MSI Katana GF66 12UD laptopteszt – Felemás érzések

Maga a tesztelt vas a következő elemekből áll: Intel Core i7-12700H, 16 GB RAM, 1 TB SSD, NVIDIA GeForce 3050Ti, Full HD IPS kijelző 144 Hz-en pörgetve. Ajjaj, a múltkor nem voltam nagyon odáig ezért a 3050Ti-ért... De ez már egy új gép, ráadásul új hűtési rendszerrel, még akár kellemesen is meglephet. Az új hűtés amúgy vékonyabb falú, ezáltal belül tágasabb hőcsöveket jelent, plusz MSI módra van lehetőség maximális fordulatra tekerni a ventilátorokat egy billentyűkombinációval, remélve némi extra teljesítményt a zajszint emelése kárán. Lássuk akkor, ez így mire elég!

Time Spyban én nem érzem azt, hogy a normál módban futtatott teszt jelentősen le lenne maradva a turbóban futtatottól, cserébe az előbbinél relatíve csendes volt a gép, utóbbinál úgy süvített, hogy azt az emeleten a hálószobában a feleségem is hallotta. A játékteszteket és a Port Royal tesztet is turbósítva futtattam, hogy ebben a dög melegben is az elméleti maximumhoz minél közelebbi eredményt tudjak prezentálni, de a PC Mark kört már normál hűtési módban zavartam le, hogy reálisabb képet tudjak mutatni.

MSI Katana GF66 12UD laptopteszt – Felemás érzések

A Shadow of the Tomb Raider kapott egy patchet a DLSS kapcsán, itt a Balanced módot választottam. Sajnos ami tavaly is látszott, az idén is megvan: nem érzem elég erősnek ezt a GPU-t ahhoz, hogy az RTX effekteket bekapcsoljuk (ez talán a legjobban a két F1 22 mérési eredményen látszik), és bizony a 4 GB VRAM is elég sovány az újabb AAA címek kimaxolt grafikán történő futtatásán. Persze lehet kompromisszumot kötni, a GeForce Experience pedig a legtöbb esetben józan javaslatokat ad, de valahol csak piszkálja az embert, hogy ott a raytracing képesség a GPU-ban, és nem tudja rendes sebességgel kihasználni. A másik, ami gyönyörűen látszik: e mellé a GPU mellé értelmetlen egy i7-et rakni, mert az idő java részében csak malmozik. Egy i5 inkább passzolna hozzá, és kiegyensúlyozottabb teljesítményt mutatna (és talán a hőtermelése se lenne akkora).

MSI Katana GF66 12UD laptopteszt – Felemás érzések

Az e-sportot szokás szerint az Overwatch képviseli most is: a jelenet intenzitásától függően 85-115 fps-t produkál a gép. Kicsit nagynak tűnik ez a hézag a két érték között, de nem volt gond a folyamatossággal. Battlefield 2042 alatt a kétféle hűtési mód között a processzor sebességében nem láttam különbséget: 4 GHz-ről indulva 2,6-3 GHz-en stabilizálódott; csak míg normál módban a hőmérséklet 87-90 fokig szökött fel, addig turbóban 80-82 fok volt csupán. Nem rossz, nem rossz, sőt – csak ne lenne annyira hangos ilyenkor...

Cikkajánló
MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

MSI Sword 15 laptopteszt – Minek nevezzelek...?

Zavarbaejtő gépet tett le asztalunkra az MSI.

Az látszik, hogy sikerült előrelépni kicsit a tavalyi modellekhez képest végre, leginkább a hűtésnél látszik, még ha kettős arcú is a dolog: alapesetben egész csendes lett végre a gép még terhelés alatt is; viszont aki hidegen szereti némi plusz teljesítmény reményében, a lehetőség adott (cserébe a gép üvöltő dervisként hangoztatja, hogy ő itt most nagyon dolgozik). Alapvetően még tetszik is, bár az i7-3050Ti párost bicebócának érzem: vagy a GPU-ból kellene jobb (van egyébként 3070-es modell is), vagy CPU-ból kisebb. És úgy talán az árazása is jobb lenne, bár jelen helyzetben én nem merem megítélni, mennyire jó vétel ez most. E-sportra, visszafogott grafikai beállításokkal blockbusterekkel való játékra alapjában véve nem rossz ez így, de a „jövőállóságát“ minimum kérdésesnek érzem.

A bemutatott terméket az MSI biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

 • Ashes of the Singularity - Escalation - DirectX 12
 • Ashes of the Singularity - Escalation Vulkan
 • Assassin's Creed Valhalla
 • Deus Ex: Mankind Divided
 • F1 22 RTX
 • F1 22 No RTX
 • Forza Horizon 5
 • Shadow of the Tomb Raider - DLSS+RTX
 • Shadow of the Tomb Raider - DLSS+RTX
 • Shadow of the Tomb Raider - DLSS+RTX
 • Shadow of the Tomb Raider - No DLSS, No RTX
 • Shadow of the Tomb Raider - No DLSS, No RTX
 • Shadow of the Tomb Raider - No DLSS, No RTX
 • Tom Clancy's The Division 2
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!