25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Blanc teszt – Együtt könnyebb

Egy szívhez szóló kaland barátságról és összetartásról, tengernyi cukisággal nyakon öntve.

Írta: m_anger

Tuti biztos, hogy a Casus Ludi maroknyi csapata nem véletlenül időzítette Valentin-napra játékuk megjelenését. Ha minderre bizonyíték is kell, akkor elég a Twitter-fiókjukra lesni, ami egy hete már folyamatosan ontja a kedves gondolatokkal megspékelt szívecskés képeslapokat. De persze a téma is adja magát, hiszen a két eltévedt állatkölyök cuki kalandja akár ideális program is lehet egy párnak a szerelmeseknapi programban.

Blanc teszt – Együtt könnyebb

A monokróm megjelenítés és a csodaszép kézirajz-stílus meglehetősen erős karaktert ad a Blancnak – ha meglátunk belőle egy screenshotot vagy trailert, akkor azonnal leesik melyik játékról van szó. A főhősök csak továbberősítik ezt a vonalat, ugyanis egy hófehér őzgida és egy szurokfekete farkaskölyök története tárul elénk. Mindketten elszakadnak a családjuktól, és a hideg téli tájban egymásra utalva találják meg a kiutat a slamasztikából. A havas helyszínek pedig szintén nem a komoly színorgiáról híresek, így tényleg fekete-fehér minden.

Eleinte meglehetősen morózus a hangulat, amit jól érzékeltet, hogy az egyik állat a képernyő egyik oldalán, míg a másik a túlsó felén baktat (és onnan morognak egymásra), de idővel közelebb kerülnek egymáshoz, és rájönnek, hogy a fagyos tájon a túléléshez össze kell dolgozniuk. Idővel persze kialakul egy szorosabb kötődés, sőt a már összeszokott páros másokon is segít. Például egy kacsacsalád fiókáit istápolják úgy, hogy testükkel kifogják a közvetlen környezetükből az erős szelet (különben az aprócska állatokat elsodornák az erős fuvallatok), vagy éppen kecskegidáknak segítenek megtalálni a helyes utat.

Blanc teszt – Együtt könnyebb

A játék úgy működik, hogy a kontroller egyik oldalán az egyik főszereplőt, míg a másikon a másikat terelgethetjük. Ám ha fent, a bevezetőben levezetett analógiánál maradunk, akkor ketten is lehet játszani. Ehhez csak le kell választani a Joy-Conokat a Switchről, és máris mehet a móka (mindössze egyetlen analóg karra és két gombra van szükség).

A játékmenet nem túl bonyolult, mindkét állatka tud húzni/tolni dolgokat, az őz pedig (kis képzavarral) bakot tud tartani a farkasnak a magasabb helyekre való feljutáshoz (cserébe amaz meg el tud harapni köteleket). Az egész nagyon hasonlít a Brothers: A Tale of Two Sonsra, amely stúdió két esztendeje összehozta a megasikernek bizonyuló It Takes Two-t is.

Blanc teszt – Együtt könnyebb

Egy rossz szót sem tudok igazán szólni a Blancról, totálisan elvarázsol és beszippant az első pillanattól kezdve, a cukiságfaktor pedig kiüti a tízes skála tetejét. Ha nagyon muszáj, akkor negatívumnak a rövidségét tudnám felhozni (a tíz fejezet mindössze pár óra alatt elröppen), illetve az irányítás néhol icipicit meg-megbotlik. Párszor pedig jól jött volna egy tipp, hogy merre tovább, de a minimál kommunikáció jegyében is rá lehet jönni mindenre, legfeljebb próbálkozni kell. Hogy egyedül, vagy társsal látunk neki a történetnek, azt ki-ki maga döntse el – mindkettő jó móka, habár az utóbbi nyilván egy fokkal izgalmasabb. Végül át is adom a szót Onimushaman kollégának, aki a játék co-op aspektusát fogja jobban kibontani.

A Blanc támogatja a többjátékos mókát is. Lehetőség van online, illetve a már említett megosztott Joy-Con módszerrel offline közös kikapcsolódásra. Miután eldöntöttük, ki melyik állatkát irányítja, indul a 10 fejezeten át tartó kooperatív kaland. Ketten játszva körülményesebbé válik picit a játék, mert nem enged egymástól eltávolodni, így a lemaradt játékos picit beakadhat, amíg visszább nem megy érte a másik. A szoftver elég aranyos, erőszaktól mentes, így szülő-gyermek párosításban is jó program lehet, vagy akár randijátéknak is megfelel (hosszúsága egy átlagos filmnek felel meg). Jómagam a nejemmel próbáltam ki a stuffot, amit korábban ő már végigjátszott. Főként a türelmetlenségem miatt egyedül jobban élvezte a játékot (egy bizonyos résznél hosszú percekig elakadtunk, és könyörögtem a pályaugrásért). Egymást támogatva juthatunk át az akadályokon, amelyek a legtöbb esetben egyértelműek lesznek. Néhány ügyességi terelgetős szegmenstől mentem csak a falnak. Egy stílusos, érzelmes kisállatos alkotást köszönthettünk a Blanc személyében, amihez ha elég türelmed van, kellemes időtöltésben lesz részed.
Onimushaman

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Cuki főszereplők és történet
 • Magával ragadó művészi megvalósítás
 • Kellemes chillout élmény
 • Két játékosnak ideális
Negatívumok
 • Picikét rövid
 • Apróbb irányítási kellemetlenségek
 • Néha jól jönne egy-két tipp

További képek

 • Blanc
 • Blanc
 • Blanc
 • Blanc
 • Blanc
 • Blanc
 • Blanc
 • Blanc

Blanc

Platform:

Fejlesztő: Casus Ludi

Kiadó: Gearbox Publishing

Megjelenés: 2023. február 14.

» Tovább a játék adatlapjára

m_anger

m_anger
Ami a nyolcvanas években kölyökként csak álom volt (videojátékokkal dolgozni), az mára valóság. Munkaidőben fejlesztőként, szabadidőben kritikusként. Játék az élet?

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!