25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

AOC Q24G2A monitorteszt – Egyszerű, de nagyszerű?

Legalább ennyi kell...

Írta: Sityi

AOC Q24G2A monitorteszt – Egyszerű, de nagyszerű?

Én egy szóval nem mondtam az AOC-nek, hogy unom az olyan csúcskategóriás monitorok tesztjét, mint amilyen a nyereményjátékunk fődíja, az AGON PRO AG274QG volt... No de ki a kicsit nem becsüli... :D Tulajdonképpen üdítő változatosságot is jelent az, ha az egyszeri tesztész asztalára egy alap szolgáltatásokkal bíró monitor kerül, hiszen ilyenkor pont a legfőbb dolgok kapnak még nagyobb hangsúlyt. A Q24G2A pedig messze nem bővelkedik szolgáltatásokban – de vajon amit tud, az így mennyire elég?

A már jól bejáratott módon kezdjük az alapokkal, vagyis mik a főbb technikai paraméterek: 24”-os IPS-panelen terjeszkedik el 2560*1440 pixel, amit másodpercenként akár 165-ször is képes frissíteni, emellett G-Sync Compatible minősítést is kapott, és persze Adaptive Syncet is tud. 1 db HDMI 2.0 és 1 db DisplayPort 1.2 várja a kép- és hangáradatot, valamint egy 3,5 mm-es jack aljzat áll a rendelkezésre, ha inkább saját audióeszközt használnánk a beépített hangszórók helyett (ez igen erősen javallott). USB, HDR és egyéb úri huncutság nincs, viszont a nyak dönthető, forgatható, és még portré módot is tud.

AOC Q24G2A monitorteszt – Egyszerű, de nagyszerű?

Ekkora méretben ez a 2K felbontás igencsak impozáns pixelsűrűséget, ezzel együtt pedig ragyogó képminőséget ad – megsüvegelendő, hogy az AOC vette a fáradságot, és ezen nem spórolt. Az IPS-panel képe szép, bár kissé sötét, de az elfogadható szintet bőven hozza. A színtérfedettség nem rossz (sRGB 109%, DCI-P3 80%), játékoknál, átlagos médiafogyasztásnál elég közel leszünk ahhoz, amit az alkotók megálmodtak, még így, HDR nélkül is. A két bemenet szerintem sokaknak elég lesz: DP-re mehet PC, a HDMI-re konzol – a PlayStation 5-öt simán kezelte, támogatta annak az 1440p felbontását is, és a 120 Hz-es módban is meg tudta hajtani.

A menüje puritán, kicsit körülményes használni, és a sok évvel ezelőtti AOC gamer monitorokat idézi – meg is köpködném egy kicsit emiatt, de a G-Menu támogatással nem érzem ezt teljesen jogosnak, mert ott azért egész sok dolgot kényelmesen lehet beállítani.

AOC Q24G2A monitorteszt – Egyszerű, de nagyszerű?

A kis ufócska utánhúzása kellemesen kicsi volt, játék közben egyáltalán nem észrevehető. A Resident Evil 2 tesztkörömnél azért nem volt teljesen és egyöntetűen pozitív a helyzet: sávosodás ugyan van, de hacsak nem kifejezetten ezt akarja látni az egyszeri játékos, nem feltűnő. Viszont fényerőből egész egyszerűen nincs elegendő, így a kelleténél sötétebb a kép – mondjuk horror esetében ez nem akkora baj talán... :D A HDR hiánya pedig a rendőrörsre beérve a redőny alatt a sötét folyosóra átmászva éreztette a hiányát némileg: a színek melegről hidegre váltása kevésbé érződött így drámainak. Overwatch 2 alatt viszont semmi problémám nem volt: a gyors mozgásokat jól követte le a panel, a kép végig technikai adottságainak megfelelő keretek között éles maradt – kezdő esport monitornak úgy tűnik, nem rossz választás...

AOC Q24G2A monitorteszt – Egyszerű, de nagyszerű?

Ehhez a tudáshoz elég barátságos árcédula is társul: mintegy 100 000 forintért lehet elhozni az üzletből. Ennyiért pedig az AOC Q24G2A remek vétel: a világot nem váltja meg és persze nem is akar a (lényegesen drágább) csúcstechnikával versenyezni, de amit tud, azt tisztességesen tudja, és igazából átlagos igényekhez tökéletesen passzol.

A bemutatott terméket az AOC biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!