25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

AOC Agon AG274QG monitorteszt – Szinte tökéletes?

Sok pénzért sokat ad.

Írta: Sityi

AOC Agon AG274QG monitorteszt – Szinte tökéletes?

„No, megállj csak!” – idézhette a farkast az ugyanilyen című klasszikus orosz rajzfilmből AOC-s kapcsolattartónk, amikor a legutóbbi villámgyors monitoráról írt tesztemet olvasta. „Majd adok én neked olyan 240 Hz-es monitort, amire te sem mondhatsz nemet!” – folytathatta magában, s a gondolatot tett követte: a futár beállított hozzám a keresztségben AG274QG modellkódot kapó monitorral. És lőn, rögtön meglepődtem: már a doboz maga is szokatlanul nehéz volt.

A kicsomagolás és összeszerelés után pedig ott terpeszkedett az asztalomon a (nem is olyan) kicsike: a 27” átmérőjű panel IPS technológián alapul, 240 Hz-es képfrissítési gyorsaság, DisplayHDR 600, G-Sync Ultimate, NVIDIA Reflex Analyzer támogatás, 102%-os DCI-P3 színtérfedettség, 4 db USB port, a beépített hangszórók mellett fejhallgató-kimenet és mikrofonbemenet – és a kedvencem: a fejhallgatótartó karocska. A dobozban lapult még egy árnyékolókeret, ami csak még jobban megerősíti, hogy ez a kijelző bizony professzionális felhasználásra is teljesen alkalmas. Emellett kapunk egy kis vezetékes távirányítót, hogy egy gombnyomással lehessen váltani a három eltárolható profil között – kár, hogy a menüt innen nem lehet vezérelni. A designt pedig a hátlapi RGB fotonágyú és az asztalra vetített (kétféle) logó teszi teljessé. Egyébként világítás ide vagy oda, a mai ingerküszöböt figyelembe véve ízlésesen néz ki, a csillivilli kikapcsolható – a talpvilla viszont meglehetősen nagydarab lett. Masszív, de relatíve sok helyet foglal el.

AOC Agon AG274QG monitorteszt – Szinte tökéletes?

A rettenet gyorsaság mit sem ér persze, ha a képminőség csorbul – itt erről szó sincs, a kis ufócska kristálytisztán röpül tova a képernyőn. Az Overwatch 2 tesztkörömet két részre bontottam, ha már adott volt az NVIDIA Reflex Analyzer használata. Elsőként a GeForce Experience segítségével 240 fps sebességűre butítottam a grafikát, aztán játék közben néztem, hogy alakul a monitor és a teljes rendszerem késleltetése szerinte, majd ugyanezt megnéztem az Experience által optimálisnak gondolt beállításokkal is (ő így kb. 120 fps-re lőtte be a sebességet).

Sose csináltam abból titkot, hogy 144-165-170 Hz fölé nem sok értelmét látom menni, mert minimális előnyt ad csupán, már ha egyáltalán érezni ezt – cserébe igencsak komoly vasat igényel ennyi képkocka legyártása ilyen tempó mellett. Persze mindez inkább érzés és gyakorlati tapasztalat volt csupán, semmint tudományos tényekkel alátámasztott sziklaszilárd vélemény. Nos, 240 fps mellett önmagában a képernyő 2,2 ms késést jelentett, a teljes rendszerem pedig 22-t; míg 120 fps esetén 9-10 és 28-28,5 ms voltak ezek az értékek. Az én olvasatomban kb. 6 ms előnyért elég jelentős kompromisszummal fizettem a képminőség terén: nálam konkrétan azon kívül, hogy minden alacsony beállítási szintre került, még a felbontást is leskálázta 75%-ra – ennek köszönhetően enyhén homályos volt a kép folyamatosan. 120 fps mellett a legtöbb grafikai opció magas, esetleg ultra szintre volt belőve, és természetesen natív felbontáson került minden számolásra és megjelenítésre – ennek megfelelően a kép tökéletesen éles volt végig, és a panel is sokkal jobban meg tudta mutatni képességeit (persze a gyorsaságot nem számítva).

AOC Agon AG274QG monitorteszt – Szinte tökéletes?

A Resident Evil 2 csak még jobban kidomborította a színeket és az elektronika erősségeit. Sávosodásnak nyoma sincs, a meleg-hideg színhőmérsékletváltás is pontosan olyan intenzitással megy végbe, ahogy azt a Capcom művészei megálmodták. Ami pedig a sötéteket illeti – nos, már-már OLED szinten teljesít az AG274QG. Ami pedig a konzolokkal való kompatibilitást illeti: a PlayStation 5-öm meg tudta hajtani 120 Hz-en, bár a VRR sajnos kimaradt (ejnye!) a HDMI 2.0 miatt.

Az ömlengés után következzen az, ami már kevésbé jött be. Igazából az ergonómia az, ami miatt morcos tudok lenni, és különösebben újat nem nagyon tudok írni. Az USB-portok elhelyezése az egyik vesszőparipám, hiszen vakon matatva elég nehéz bedugni bármit is. Értem én, hogy alapvetően fix bekötésű dolgokat álmodtak ide, de egy-két port könnyebben kezelhető helyre mehetett volna pendrive-nak, USB-s fejhallgatónak. És ha már fejhallgató: ennek jackcsatlakozói is mehetnének élhetőbb helyre, ugyanezen okból. Meg lehet ezt szépen is csinálni, anno sikerült is – most viszont rejtély, miért nem megy. Amúgy kibicként megjegyezném, a talp is adhat lehetőségeket, még ha technikailag némi kihívást is jelenthet a kivitelezése.

AOC Agon AG274QG monitorteszt – Szinte tökéletes?

Nos, sikerült lenyűgöznie az AOC-nak az Agon AG274QG monitorral, csak nem pont a 240 Hz miatt... :D Persze flagship modellről van szó, az árazása is ehhez mért – viszont tényleg sokat is ad ezért a szerénynek nem nevezhető összegért (kb. 400 ezer forintba kerül). Ugyanez 144 Hz-es panellal, HDMI 2.1-gyel gyakorlatilag maga a tökély lehetne. ;-)

A bemutatott terméket az AOC biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!