25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Glorious Model D2 Pro egérteszt

Pehelykönnyű rágcsáló 26000 dpi-s érzékelővel.

Írta: Dino

Glorious Model D2 Pro egérteszt

Sok jót hallottam már az elmúlt években a Glorious egereiről, de sose járt még ilyen nálunk teszten, így nem sokat gondolkodtam a válaszon, amikor megkerestek, hogy lehetőségünk lenne kipróbálni az egyik rágcsálójukat. A futár aztán nem sokkal később beállított egy csomaggal, benne többek közt egy Glorious Model D2 Próval, és hozzá egy szép nagy egéralátéttel – pontosabban deskmattel. (Volt még benne egy billentyűzet is, arról Sityi írását olvashattátok nemrég.)

Egy jobbkezes kialakítású, 5+1 gombos egérről van szó, amely vezeték nélkül és dróttal egyaránt használható. Ami elsőre megdöbbentett, az a tömege volt. Mert bár találkoztam már azzal a trenddel, hogy a gyártók igyekeznek minél könnyebb egérrel előállni, de azok az egerek egytől egyig a lyuggatott, méhrácsszerkezetű kialakítást alkalmazták. Itt ilyennek nyoma se volt (az a Glorious esetében a sima Model O széria sajátossága), és ennek ellenére mindössze 60 grammot nyom a mérlegen ez a modell – és ebben az akku is benne van.

Glorious Model D2 Pro egérteszt

A görgő alá (elé? – nézőpont kérdése) került gomb segítségével a beállított dpi-értékek közül választhatunk, az aktuális választásunkhoz rendelt színt pedig az egér alján láthatjuk. Ezen kívül 5 gombunk van: a két fő gomb, az egér oldalán további kettő, és persze a görgő is benyomható. Az eddig általam megszokottakhoz képest a görgő valamivel keményebben jár, de pár nap után simán hozzászoktam ehhez is. A gombok alatt a Glorious saját optikai kapcsolói helyezkednek el, amelyek a gyártó adatai alapján 100 millió lenyomást bírnak ki.

Amellett, hogy egy vezeték nélküli egérről van szó, ahogy említettem, a Glorious Model D2 Pro használható kábellel is. Egy irtó puha és hajlékony, szövött borítású drótot mellékelnek hozzá, amelynek bár USB-C végződése van az egér oldalán, a csatlakozó oldalsó „nyúlványainak” kialakítása miatt csak egyféleképpen illeszthető az egérhez. A gyártó 80 óra üzemidőt írt egy töltéssel, ami a tapasztalatok alapján valósnak tűnik. Én mondjuk általában elfelejtettem estére kikapcsolni az egeret, ezért valamennyit bizonyára éjszaka is merült az akku, de nem volt zavaró kb. hetente kábelre rakni – úgy is teljesen jól funkcionált, a drót puhasága miatt fel se tűnt, hogy ott lóg a hátából.

Mindenképpen meg kell említeni az egér tappancsait, amelyek kiválóan csúsznak, a teszteléshez érkezett hatalmas, deskmat típusú alátéten pedig különösen jól lehetett használni. Ráadásul tartalék talpakat is kapunk a dobozban, amelyek az alapból rajta lévők közé passzolnak, így aki extra csúszófelületre vágyik, ezeket is ráapplikálhatja a rágcsáló hasára.

Glorious Model D2 Pro egérteszt

Ha valaki a technikai részletekre is kíváncsi: egy BAMF 2.0 26K optikai érzékelő került az egérbe, amely nevének megfelelően legfeljebb 26000 dpi-s érzékenységre képes. A polling rate 1000 Hz, de van egy 4000/8000-es modell is, ha valaki még jobb reakcióidőre vágyik egy egértől (annál azonban a maximális lekérdezési sűrűség csak vezetékes módban érhető el). A dobozban a kisméretű USB-vevő mellett kapunk egy USB-A/Type-C kábelt, amellyel vagy az egeret tölthetjük, vagy a végére a kis Type-C/USB-A átalakítóval használhatjuk a vevőegység kivezetésére a gép hátától. Ez különösen hasznos lehet, ha a gépünk valahol az asztal alatt van, és sok minden leárnyékolná a vevőt az egér elől.

Aki teljesen testre szeretné szabni az egeret, az a Glorious Core 2.0 szoftverrel teheti ezt meg, beállítva a neki tetsző dpi-értékeket, valamint pár további paramétert. Ezeket aztán az egérbe menti el a szoftver, aminek köszönhetően más gépen is ugyanazokkal a beállításokkal használhatjuk azt, a program telepítése nélkül is. Alapból amúgy 400, 800, 1600 és 3200 dpi van beállítva.

Glorious Model D2 Pro egérteszt

A tesztelés során nagyon megszerettem ezt az egeret. Munkához és játékhoz is igen kényelmes volt használni, a kis tömege igen kellemesnek bizonyult, és mindig pontosan érzékelte a mozgatást. A fő tesztalany ezúttal a Call of Duty: Modern Warfare III, amelyben jobb eredményeim kezdtek születni az egércsere után. Egyetlen negatívumnak talán azt tudom felhozni, hogy néha teljesen érthetetlen módon egyik pillanatról a másikra megszakadt a vezeték nélküli kapcsolat. Ilyenkor egy gyors ki-bekapcsolás megoldotta a problémát, és lehetett használni tovább az egeret.

A Glorious D2 Pro Wireless egy remek kis egér, amely elsősorban a pehelykönnyű kategória kedvelőinek nyerheti el tetszését. Kényelmes és pontos, igaz, meg is kérik az árát: 40-45 ezer forint körüli áron kapható. A 4/8 ezer Hz-es változat kb. 10 ezer forinttal kerül többe.

A bemutatott terméket a Glorious biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!