Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Kertész: klasszikus, idióta antiszemitizmus Magyarországon? - Nobel-díjas írónk finn lapnak mutatott be minket

4295 levél
Válasz 04.04.25. 08:28 #81
KoKo
Na jó azért látom valamiben egyetértünk.

Abban igazad van, hogy nem esett stó, arról, hogy milyen lapban jelent meg a cikk, viszont szerintem semmilyen lapban sem kellene Magyarországot lejárató kijelentést tenni! (Még egy pl.: Blikk-nek megfelelőben sem)

"Mindeki azt lát, amit látni szeretne, vagy látni vél, vagy belesulykolnak"

Ez igaz! Ki mit akar látni, egy balos sérzelmű a neki tetsző dolgokat, egy jobbos a neki tetszőeket.
No other way but down!
20761 levél
Válasz 04.04.24. 19:44 #80
Eric
Egyszerű elgondolkodtató kérdéseket az vesz provokációnak, aki valamiféle megtaláltatást érez magára nézve v. pártbeálítodottságához kötődően.
Amúgy meg "provokálni" azt lehet igazán, aki amúgy is hajlamos szinte bármit annak venni."Provokálós témát lezártam!"
Király!
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
4695 levél
Válasz 04.04.24. 19:42 #79
szedrencs
Nem tudja valaki, hogy honnan lehetne letölteni a Grass - Kertész beszélgetést, ami a könyvnapokon hangzott el (talán csütörtökön)?
5400 levél
Válasz 04.04.24. 19:35 #78
Morello
Félreértesz, Eric kartács! Nem arra mondtam hogy értetlen, amiket írsz (én teljesen elfogadom, ha valaki másképp gondolkodik mint én!), hanem arra, hogy úgy teszel mint ha nem értenéd hogyan szoktál provokálni.
Provokálós témát lezártam!
20761 levél
Válasz 04.04.24. 19:33 #77
Eric
"Teszed az értetlent, mikor te is jól tudod hogy miről van szó (de ez más korábbi topicban is így volt)."

Az, hogy valaki nem a te észjárásoddal gondolkodik, az még nem jelenti, hogy értetlen.
Én inkább az értetlent az olyan emberekre mondanám, aki nem képes elfogadni(megérteni), hogy másképp is lehet gondolkodni, mint ahogyan azt ő maga teszi!

Capiche igentisztelt Morello kartács?
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
5400 levél
Válasz 04.04.24. 19:27 #76
Morello
"Szal én azzal provokálok, hogy szóváteszem, hogy Kertész ominózus nyilatkozatából hogyan lett "már megint az a *** MSZP-SZDSZ..." című történet"

Teszed az értetlent, mikor te is jól tudod hogy miről van szó (de ez más korábbi topicban is így volt). Egyébként jelen topicban inkább Kertész Imre a fő provokátor!
1963 levél
Válasz 04.04.24. 19:08 #75
Rettenthető
Csak halkan jegyzem meg:

A zsidókat nem szerették Egyiptomban (ki is zavarták őket), aztán a rómaiak sem kedvelték őket, II. András az 1222-ben kiadott Aranybullában is kiköti, hogy zsidók nem lehetnek vámtisztek és pénzbverő ispánok, a spanyoloknál volt egy inkvizítor, aki több tízezer zsidót végeztetett ki, aztán ott volt még ugye Hitler is. Szal nem azt mondom, hogy nem gyakták őket, de nem kéne elgondolkozniuk, hogy esetleg bennük van a hiba?

Meg ha már holokauszt. Indián-holokauszt, kedves Amerika...hmm?

Ja, hogy miért fizetünk mi azokért amit nagyapáink idejében követtek el (még ha nem is ők tették)? Mert van náluk ez a hetedíziglenes baromság, hogy még a hetedik leszármazotnak is bűnhődnie kell az ősei tetteiért.

"Nekem semmi bajom a zsidókkal, csak a jellemtelen és gátlástalan embereket utálom, akik közt feltünően sok a zsidó" /Márai/R.
A demokrácia egy helyen található meg az egész Világon: A szótárban.
7180 levél
Válasz 04.04.24. 18:22 #74
nyomi
sztem is csak mondja a saját hülyeségét bele a vakvilágba... nagyon nem bírom azt az embert... inkább ő a hazaáruló
Damn it!!! - Jack Bauer
20761 levél
Válasz 04.04.24. 18:20 #73
Eric
Na jah, ha már érdekekről van szó, akkor ez már inkább "ésszerűen" hangzik.

Bár szerintem ez az egész csak belemagyarázás!
A Kertész szimplán ilyen hülye(ahogy Blade is mondta).
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
11786 levél
Válasz 04.04.24. 17:46 #72
Ghoost
Miért lenne jó az MSZPnek ha lejáratja az országot?
Inkább a jobb oldalnak, hogy mondhassák mennyit változott negítív irányba az ország megítélése az új kormány ideje alatt.
3127 levél
Válasz 04.04.24. 17:38 #71
Blade Runner
Nem állítottam, hogy provokálsz. Alapvetően nagyon szeretek veled politizálni, mert korrekten és visszafogottan ellenzed a véleményemet, ami engem is továbbgondolásra késztet. Hardver ügyekben meg gyakra egyetértünk.
Az MSZP-SZDSZ történet pedig úgy keveredett elő, hogy belpolitikailag kinek áll érdekében ilyen finoman szólva a valóságtól különböző nyilkatkozatokat tenni a külföld felé. Ennek elsősorban az MSZP-SZDSZ koalíció látja hasznát, a következtetést ez alapján vontam le. Mint minden uszítás, egyúttal a szélsőjobbot is erősíti, szomorú hogy ezt sajna nem látja át.
Persze az is lehet, hogy Kertész csak úgy beszél bele a vakvilágba minden súgás nélkül, de ebben az esetben is kárt okoz mind Magyarországnak, mind a jobbközép politikai erőknek. Ezért nem tetszik nekem.
Blade
5251 levél
Válasz 04.04.24. 13:48 #70
Pras
Szvsz azért nem annyira off. Itt is MO megítéléséről van szó.
20761 levél
Válasz 04.04.24. 13:38 #69
Eric
Szal én azzal provokálok, hogy szóváteszem, hogy Kertész ominózus nyilatkozatából hogyan lett "már megint az a *** MSZP-SZDSZ..." című történet?

hmmm...

"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7036 levél
Válasz 04.04.24. 12:46 #68
Aruns
A német tartományoktól elég sok pénz jött a végvári vonal fenntartására folyamatosan, de ez itt nem is kicsit off...
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
5251 levél
Válasz 04.04.24. 12:36 #67
Pras
Kicsit off.
Valamiért a magyarok mindig megszívták a történelemben. Pl. mikor jöttek a törökök. Az akkori magyarság (szándékosan nem használom azt a szót, hogy 'mi') állt ellen a Török Birodalomnak, nyugat nemhogy nem segített, de Franciao. és Anglia ráért halál nyugodtan háborúzgatni egymással, a németek is csak néztek... Pedig ha az ország nem bírta volna, nagy valószínűséggel a törököké lett volna fél Európa. Buda visszafoglalásánál persze mindenkinek hirtelen baromi fontos lett, hogy meg"segítsék" MO.-t. Magyarul hűbéresévé tegyék. Rosszabb esetben pedig...
És az országot MINDIG ráértek hátbatámadni. Mindig, minden oldalról. Szinte nem volt olyan háború, amikor nem a háta mögül rontottak volna rá. Pl. mindjárt itt van 1849. Németek, majd az oroszok. Vagy a II. VH. Szovjetek özönlöttek befelé, hátul pedig ott állt a német, hogy nehogy "megismétlődjön a romániai katasztrófa".

Ma pedig már ott tartunk, hogy húzódzkodnak egyenrangú EU-jogokat biztosítani nekünk (holott kijárna), magyar katonák kavarnak Irakban (a történelem folyamán először; mit is keresnek ott?), és hazánk egyet jelent számukra vmi putri kis balkáni földdarabbal.
4370 levél
Válasz 04.04.24. 11:45 #66
Kalwa
Sajnos a világon csak nagyon kevés helyen becsülik meg a magyarok munkásságát és még ennél is kevesebben tudják, hogy európa milyen sokat köszönhet nekünk - gondoljunk csak a tatárjárásra, és még sorolhatnánk. Valamit előbb kéne tenni, hogy mindenki megismerje a MAGYAROK! hatalmát és erejét. Össze kéne fognunk félre téve minden eddigi konfliktust és ellentét egymás között és egy új, őszintébb és tiszta országban egy erős jobboldai vezetés mellett világuralmi célokra törni
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
5400 levél
Válasz 04.04.24. 11:42 #65
Morello
#58!

"Szóval meg lehet nézni, hogy ki is kezdi a sárdobálást.
Ez pl ebben a topicban is kiválóan látszik."

Jah. Meg az is, hogy ki a fő provokátor!
20761 levél
Válasz 04.04.24. 11:39 #64
Eric
"Ott kezdődik, hogy normális ember nem nyilatkozik ilyet!"

Ez így van.

Amúgy meg arról nem esett szó, hogy ez a nyilatkozat milyen kaliberű lapban jelent meg, mennyire fedi a valóságot, stb.
De jó, tegyük fel ezt nyilatkozta és ez elitélendő.

"Eric nem igaz, hogy nem látodd ennek a dolognak a politikai hátterét!"

Mindeki azt lát, amit látni szeretne, vagy látni vél, vagy belesulykolnak.

"Szóval meg lehet nézni, hogy ki is kezdi a sárdobálást."
Ez pl ebben a topicban is kiválóan látszik.

De visszatérnék a korábbi ötletemhez:

Valahogy össze kéne hoznunk egy jó kis eszmefuttatást Maradona lélegeztetőgépről történő lekerülésével indulva úgy, hogy a zsidókat érintve eljussunk az MSZP-SZDSZ-ig.
Srácok! Menni fog ez, ne kelljen már csalódnom!!!
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
5400 levél
Válasz 04.04.24. 11:30 #63
Morello
És miért pont mi kiáltsuk ki? Kiáltsák ki mondjuk a románok!
4295 levél
Válasz 04.04.24. 11:28 #62
KoKo
Ott kezdődik, hogy normális ember nem nyilatkozik ilyet! Külföldön, olyanoknak akik nem tudják, hogy mi a helyzet kishazánkban meg pláne nem!! És amúgy meg tessék megnézni az MSZP tanácsadója melyik nemzethez tartozik, és milyen hadjáratot hírdet az ellentábor ellen! Szóval meg lehet nézni, hogy ki is kezdi a sárdobálást.

Eric nem igaz, hogy nem látodd ennek a dolognak a politikai hátterét!
No other way but down!
20761 levél
Válasz 04.04.24. 11:23 #61
Eric
Ehhez az ötlethez csak gratulálni tudok...
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
42 levél
Válasz 04.04.24. 11:12 #60
The Gambler
Engedtessék megyjegyeznem, hogy magyar irodalmi nobel-díjas nincs, nekem ne fogják rá egy rohadt magyarellenes zsidóra, hogy magyar. (És nem azért rohadt, mert zsidó, hanem azért, mert magyarellenes.) Egyébként azt valahogy mindenki elfelejtette, hogy '42-ben az USA-ban koncentrációs táborokba gyűjtötték az összes japánt. (Nem vicc, nézzetek csak utána!) Csak ők nem végezték ki őket. De attól még ugyanúgy tolerancia 0. Úgyhogy inkább el kéne már fogadni, hogy az emberek mindig is utálni fogják a tőlük különbözőeket, mindegy hogy azért, mert nincs fitymájuk, vagy barnább a bőrük, vagy nem szeretik a kedvenc zenéjüket. Különbözik, tehát utálom. Így volt, így is lesz. Szívem szerint baromi egyszerűen rendezném a cigány-kérdést. Fognám a gazdaságilag leggyengébb megyénket, minden ott lakó magyart állami segítséggel elköltöztetnék onnan, aztán odavinném az összes cigányt, és kikiáltanám nekik a Roma Szabadállamot. Utána meg gazdasági embargót hirdetnék ellenük... Vagy nem szabadállam lenne, hanem megkapná a megyét Románia...
Ha az égieket meg nem indíthatom, hát a Poklot is mozgásba hozom! /Vergilius:Aeneis/
7036 levél
Válasz 04.04.24. 10:14 #59
Aruns


"Jó arc" ez a Kertész (az ilyen arrogáns és primitív nyilatkozatok egyébként tényleg elég sok embert antiszemitává tesznek és ezt a zsidóság eme törpe, de igen gusztustalan kisebbségének köszönhetjük)

Egyébként, csak jellemzésül - ugye idén van a magyarországi Holokauszt 60. évfordulója. ezzel kapcsolatban ajánlottam egy anyagot az izraelieknek két magyar vadászpilótáról, akik zsidók voltak (egyiknek az édesanyja volt zsidó, másiknak az édesapja volt zsidó, sőt rabbi) Ez utóbbi pilóta a német megszállás után is a légierő közismert - közismerten zsidó származású - tagja maradt, az amerikaiak elleni harcban halt hősi halált Budapest felett.
Az anyagra nem tartottak igényt, bizonyára azért, mert nem illik bele abba a képbe, hogy a magyarok milyen bősz antiszemiták (hiszen a Medgyessy meg a kacav is megmondta, hogy mi csináltuk a Holokausztot - bűnös nemzet vagyunk, punktum)
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
5400 levél
Válasz 04.04.24. 09:57 #58
Morello
"Maradonát levették a lélegeztető gépről"

Őt is a szemét bolsi-liberális összeesküvés juttatta oda!
(remélem látjátok a smiley-kat!)
11786 levél
Válasz 04.04.24. 09:52 #57
Ghoost
Vegyük már észre!
Szar emberek vagyunk.
Elnyomunk minden kisebbséget, nem kapják meg a támogatásaikat, trágár szavakal illetjük őket, nem adunk nekik munkát, ez egy szar ország.
Tönkretesszük az európai emberek jólétét, gazdasági válságot hozunk, mi vagyunk a leggettóbb ország, Rómánia hozzánk képest a Menyország, ezt hiszi rólunk mindenki.
Ez van. Mit tudunk tenni?
Esetleg megpóbáljuk ezeket nem reklámozni, de 1-2 ember még inkább arra megy ki, hogy még jobban lenézzenek minket az EUban, jönnek a barbár magyarok. LOL
Ez ellen mi semmit sem tehetünk, max az okosok a parlamentben, de azok meg szintén szarnak bele, vagy löknek 100 milliót vmi bugyuta reklámfilmre.
20761 levél
Válasz 04.04.24. 09:34 #56
Eric
Van egy ötletem!
Játék:
Feldob valaki egy hírt és ebből minél ötletesebben és frappánsabban el kellene jutni odáig, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció... Na szóval értitek?

Az első hír:
"Maradonát levették a lélegeztető gépről"


Hajrá!
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
20761 levél
Válasz 04.04.24. 09:27 #55
Eric
KoKo:

Melyik része volt kiforgatás? Mert szerintem én csak simán értelmeztem.

Morello:
Én vagyok a naív, elnézést! Mármint azért, hogy egy percig is azt hittem, hogy megérthetem ezt a logikát.


Újra és újra képesek emberek meglepetéseket okozni nekem. Gyak. bármiből bármilyen logikával képesek kihozni, hogy a baloldal milyen alattomos, undorító, stb.
Ezt tanítani kellene, komolyan!

További jó szórakozást és sok sikert hozzá!
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
5400 levél
Válasz 04.04.24. 09:02 #54
Morello
"Tehát Kertész egy MSZP-SZDSZ bérenc(agitátor, pártmunkás, stb.)???"

Kertész világéletében nem sok jót mondott a magyarokról mint olyanról, a magyar jobboldalról (most az egész jobboldali palettáról beszélek) meg még annyit sem. Sőt. Már-már kifejezetten fasisztázni, szélsőségesezni kezdte a jobboldalt (nem tudom pontosan idézni, de valami olyasmit mondott egyszer, hogy Magyarországon nincs mérsékelt jobboldal, vagy valami ilyesmi).
Szóval ha így tekintjük, Kertész - szándékosan vagy közvetetten - valóban az MSZP-SZDSZ malmára hajtja a vizet. És a leggusztustalanabb, hogy mindezt külföldről teszi, olyanok irányába, akiknek szinte semmi fogalma nincs a magyarországi viszonyokról.
4295 levél
Válasz 04.04.24. 08:55 #53
KoKo
Eric: te már megint kiforgatod Blade szavait! De ezt el kell ismerni hogy igaza van, mivel ez tényleg politika! Kertész meg ez előtt sem szerette a magyarokat,. csak azt nem tudom, hogy miért él német országban, ahonnan az egész elindult anno?!!
No other way but down!
20761 levél
Válasz 04.04.24. 00:39 #52
Eric
Tehát Kertész egy MSZP-SZDSZ bérenc(agitátor, pártmunkás, stb.)???

Huhh...

És érdekes módon azután vált azzá, hogy ezt a bizonyos nyilatkozatot megtette...
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7180 levél
Válasz 04.04.24. 00:27 #51
nyomi
hoppá, ezt egy másik topicba akartam bocsesz...
Damn it!!! - Jack Bauer
3127 levél
Válasz 04.04.24. 00:08 #50
Blade Runner
Hááát... Egy ilyen eseményre úgy éreztem refrektálnom kell. Ez nem zsidó üldözés, hanem keményen politika. Van néhány zsidó barátom, és ők is érzik ezt, kiváló inteligens emberek és nekik sem tetszik amit a nevükben és akárukra politikai indítatásból cselekednek. A végén az állandó antiszemitázástól rasszistázástól úgy gondolod csükken majd a rassszisták száma vagy növekszik? Idézet egy Népszabadság cikkből (ami gondolom nem vádolható jobb oldali beállítottsággal):
"Az antiszemitizmus mellett azonban találkozhattunk és találkozhatunk az antiszemita jelző indokolatlan használatával is, ami szintén hozzájárul a „hisztéria” kibontakozásához és erősödéséhez. Számos alapvetően jó jellemű, jobb sorsra érdemes, de e téren bizonytalan értékrendszerű embert láttam valódi antiszemitává válni pusztán azért, mert az egész problematikához egyáltalán nem tartozó megnyilvánulását antiszemitának minősítették."
Persze jobb oldali orgánumból is olvashatsz hasonló értékelésket.
Ami pedig a politizálást illeti, egy ilyen nyilatkozat bizony politikai. Ha nem nyilatkozik ilyesmit, akkor most nem írok ilyesmit. Ennyi. Ezt pedig az MSZP-SZDSZ már nem tudja lemosni magáról. A nyerés érdekében minden "adut" kijátszanak, ahogy ezt látjuk úton-útfélen. Kár hogy Kertész is beállt szekértolónak melléjük.
Blade
20761 levél
Válasz 04.04.23. 23:37 #49
Eric
Nem csak az MSZP-SZDSZ "devilizálás"-sal van baj, hanem azzal, hogy akármiről is van szó, pillanatok alatt pártpolitikai adok-kapok lesz belőle.
Itt is mindjárt beindul...
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
7180 levél
Válasz 04.04.23. 23:30 #48
nyomi
nyugi, 4 év múlva mikor a Fidesz fog uralkodni újra, akkor majd mi jövünk
Damn it!!! - Jack Bauer
20761 levél
Válasz 04.04.23. 23:26 #47
Eric
Nahh, témánál vagyunk...
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
3127 levél
Válasz 04.04.23. 23:16 #46
Blade Runner
Ha Kertész ilyet állít, akkor ezzel ő saját magát értékeli. Kár, hogy ezt csak mi tudjuk, a Finnek nem, mivel nem itt élnek.
A rasszizmus akkor erősödik fel minden társadalomban, amikor valamilyen gazdasági probléma adódik, és az adott politikai elitt vagy nem tudja, vagy nem akarja megfékezni, esetleg egyenesen rájátszik. Ebben az MSZP-SZDSZ párosnak vannak mérhetetlen érdemei, mert az állandó fasisztázás-rassziztázás miatt az is intoleráns lesz, aki egyébként normális esetben másként viselkedne. Szinte belebeszélik a köztudatba.
A mmagyar nép általában eléggé toleráns, főleg ha más nyugati társadalmakhoz viszonyítjuk, (házi feladat: Franciaország, Hollandia, és még van egy pár hasonló) így ez a rasszistázás eléggé gyenge lábakon áll, messziről jött ember meg azt mond amit akar és a nyugatiak semmit nem tudnak rólunk. Ez is tény sajnos. (A legtöbbje keveri Budapestet Bukarestel és ez már a műveltebb emberek közül való.) Így a nyugati sajtó folyamatos Magyarország csepülése miatt a legtöbb emberben az a képzet támad, hogy itt valóban a szélsőséges elemek viszik a prímet. Ha pedig ezért támadják az MSZP-SZDSZ szekértolóit, akkor visítanak, hogy "Hogy miket nem mondanak! Ugye hogy fasiszták és rasszisták mind egy szálig!". Ez a tipusú taktika főleg azért jó nekik, mert akkor is mműködik ha csendben van a polgári oldal, meg akkor is ha fellép ellene. No erre megy ki a játék.
Blade
4695 levél
Válasz 04.04.23. 17:53 #45
szedrencs
Kérdés: miért mindig a palesztin konfliktussal jöttök, mikor az teljesen off-topic?
4295 levél
Válasz 04.04.23. 17:51 #44
KoKo
Szerintem e dolog mögött is, mint sokminden más mögött is politika van! Csak meg kell nézni, hogy melyik oldal állítja be hazánkat, mint antiszemita országot, és hogy melyik oldal hírdeti mindenfele, hogy erősödik a szélső jobb?!! (Múltkor egy zenei lapban olvastam egy angol Dj-vel interjut, és majdnem eldobtam az agyam amikor ezt olvastam: tudja hogy nálunk erősödik a szélső jobb, de reméli majd lehütik őket. Szép!)

Szóval ez is főként politika semmi más, nem hiszem hogy valakinek is lenne baja csak azért egy zsidó emberrel mert zsidó! (Mondjuk egy romával már más a helyzet.)

Viszont az elitélendő, amit a palesztínokkal művelnek, ennek az lesz a vége, hogy egyszercsak végleg elszakad a cérna, és olyan fegyvereket is bevetnek a szabadság harcukhoz, amit mi is megszívhatunk. Pl.: vírus, atom, biológiai fegyverek.
Pl.: a palesztín vezetők kilövését elitéli mindenki, kivéve az USA-t, dehát amerikáról tudjuk, hogy elégé gátlástalan.

Kártérítés fizetést abba lehetne hagyni, mert azoknak akiknek a szovejtek vittek el, vették el a vagyonukat, életüket (ha jóltudom) nem nagyon fizet senki!
No other way but down!
4695 levél
Válasz 04.04.23. 17:38 #43
szedrencs
Sőt, az utolsó kérdést kiegészíteném:

Biztos megélhetésért, pénzért meg ilyenekért meddig mennél el egy olyan népcsoporttal szemben, amelyiket nem szeretsz, és ráadásul nálad jobban él? Szívesen beleülnél annak a cigánynak a Mercijébe, akit előtte 3 perccel lincseltek meg?

(A provokatív stílus szándékos, de nem öncélú. Remélem Dino nem csukja be a topicot.)
4695 levél
Válasz 04.04.23. 17:32 #42
szedrencs
Tök jó látni, hogy a kezdeti felhergelődés után azért normális eszemcserét tudunk folytatni, nem csak mi ketten, hanem úgy általában mindenki ebben a topikban.

Ez egy annyira nehéz kérdés, amit felteszel, ugye te is tudod? Bár nem vagyok vallásos, de hálás vagyok a sorsnak, hogy nem akkor éltem, és nem kellett embereket megölnöm, esetleg nem kellett vérhasban meghalnom a keleti fronton. Nem tudom melyik a rosszabb a fenti kettő közül.

De hogy mit tettem volna...FÉLEK ATTÓL, hogy ugyanazt mint túl sokan. Indoklás lejjebb.

De ez egy olyan kérdés, amire nem lehet így válaszolni. Mennyi kis hülye (mert máshogy nem tudom őket nevezni) még ma, demokráciákban is vérésbecsületezik, meg azt hiszi, hogy az ss hősök csapata volt.

Képzeld el a szitut ugyanúgy, hogy megszületsz egy német iparos v. földműves családban mondjuk 1913-ban, a gyerekkori nélkülezéseket, és akkor 33-ban jön valaki, aki munkát, önbecsülést ad, és egy ideig ő tűnik minden probléma megoldásának. Szerinted hányan tudtak ellenállni a "kísértésnek"?

Becsukod a szemed/elfordulsz/direkt nem látsz dolgokat, amik vanna, és pénzt kapsz, és jól élsz (egy ideig, aztán elhullasz, mint egy disznó, de ezt nem tudod előre). Ha ma sajnos ennyire igény van ezekre a dolgokra, akkor a 30-as években mennyire keményebb volt már a helyzet? Mennyire nehéz volt erkölcsileg helyesen viselkedni, embernek maradni. Akkor, amikor az egyház - aki esetleg az iránytűd - még le is paktál ezzel az emberrel, és csendben marad, amikor hallatni kellene a hangját.

Ne arra gondolj, hogy milyen vagy ma, nekem is könnyű lenne azt mondani most 26 éves fejjel, hogy ugyanilyen neveltetéssel, világszemlélettel harcolnék a diktatúra minden formája ellen, és nem hagynám, hogy megtörténjenek ugyanazok a dolgok. Ezek a mai énemre igazak is.

De képzeld el, hogyha az életed nagy részében egy diktatúra hülyít, történelmi példákat állít eléd, és annyira agymos, hogy egy idő után megkívánod a hősi halált. Te ugyanúgy - ERKÖLCSILEG HELYESEN - tudnál cselekedni, mint mondjuk mai fejjel?

Nem tudod összehasonlítani a 2 embert, nemde?

Ellenállás: 44-ben szerintem már látszott a háború vége, sőt 43 közepén is látszott. Mindenki számára. Tudom, hogy a történelem nem az elméleti - mi lett volna, ha - tanok tudománya, de ha a kiugrás, és a fegyveres szembenállás nem is, de a deportálások elódázása, hátráltatása lehetséges lett volna. Tehát a nagyobb hatalom megvolt. Választás mindig van, és sajnos mindig azt a legkönnyebb mondani, hogy nem volt választás. Ezzel kellene szembenézni egyszer. A német hadseregen belül is volt ellenállási mozgalom.

De visszakérdezek:
Vagy te is örültél volna, hogy kisajátíthatod a szomszédod nagyobb, berendezett lakását/boltját. Esetleg fellökdösted volna őket a vonatra is?
4156 levél
Válasz 04.04.23. 17:13 #41
pres
Ja én úgy olvastam valahol, hogy elég előkelő helyet foglaltunk el a kiírtandó népek ranglistáján...
Fuck it Dude let`s go bowlin`
4370 levél
Válasz 04.04.23. 17:08 #40
Kalwa
és a legfontosabb érveket ne felejtsük el!

- Magyarország visszakapta a trianoni döntéssel hazánktól elcsatolt területeinek nagyobbik részét! Gondold el, hogy már ez mekkora fegyvertény volt a lakossággal szemben. Mi kell még? Mindenki örült és boldog volt, hogy teljesül a magyarság 1920 óta titkon remélt nagy álma, hogy hazánk újra nagy és boldog ország legyen!
- Kiút a gazdasági káoszból, munkanélküliség megszüntetése - munkát mindenkinek, gazdasági fellendülés stb.
- Egy eszme, egy cél a népnek amiben hihet és küzdhet érte és felsorakozhat egy vezér mögött! stb.
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
4370 levél
Válasz 04.04.23. 17:00 #39
Kalwa
Hitlert valószínű azért nem tudták megölni, mert az "isteni gondviselés" vele volt és elkísérte munkásságát. Amúgy megjegyzem, hogy ha a magyarok ellenálltak volna Hitler akaratával szemben, akkor könnyen lehet, hogy mi ránk is az a sors várt volna mint a zsidó származásúakra. Ne felejtsd el, hogy a führer minket magyarokat sem tartott sokra pusztán egy kiszolgáló népnek... ez egy nagyon összetett dolog, hogy miért is nem tettünk meg mindent anno és miért követtük a németek ideológiáját, talán azért, mert akkor, abban a helyzetben nem volt más választásunk!

Ellenállásról meg csak akkor van értelme beszélni szvsz, ha bizton tudod, hogy van egy nagyobb hatalom, aki majd a jövőben a segítségedre siet, de abban az időben úgy nézett ki, hogy a németeket nem tudja megállítani majd senki te hogy döntöttél volna?
"Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek Engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket,és megbocsátja nektek a bűneiteket."
2842 levél
Válasz 04.04.23. 16:52 #38
borotvapenge
remélem hogy nem...
"Volt itt valami iromány, de meguntam.."-ot is meguntam..
5251 levél
Válasz 04.04.23. 16:50 #37
Pras
Még a legjobbakkal is megesik. Kivéve az Istennel, de hát ő nem sűrűn fórumozik.

Ugye, ez nem az a hely, ahol e név említéséért meglincselnek?
2842 levél
Válasz 04.04.23. 16:48 #36
borotvapenge
Sorry.. néha egy-két karakter kiesik/befurakszik a mondandómba, de szerintem lehetett érteni mire gondoltam.


ui: a raBBi szó is hülyén nézet volna ki, ha két B-vel írtam volna

"Volt itt valami iromány, de meguntam.."-ot is meguntam..
4695 levél
Válasz 04.04.23. 16:47 #35
szedrencs
Kicsit utánanéztem, úgyhogy kicsit önkritikát gyakorlok. Tehát:

Kb. 42 merénylet volt Hitler ellen, 1921-től 1945-ig.
4695 levél
Válasz 04.04.23. 16:42 #34
szedrencs
Ezt nem tudtam, kicsit provokatív a kérdés.

Egyébként véletlen.
4695 levél
Válasz 04.04.23. 16:40 #33
szedrencs
Az a szomorú, hogy nincs ilyen szókapcsolat, amiből, ha kimaradtál, akkor nem vittek volna el. Gondoltam azt írom, hogy "zsidó öntudatú honfitársak", de ez is hülyeség, és nem állja meg a helyét.

Egyébként egy tök érdekes adalék, hogy mennyire őrült is volt ez a diktatúra, konkrétan német eset: volt egy Victor Klemperer nevezetű német nyelvész/egyetemi oktató (amíg el nem vették a munkáját), aki írt egy könyvet "A III. birodalom nyelve" (LTI – Lingua tertii imperii) címmel. Eléggé száraz nyelvezetű,leírású, de ettől függetlenül nagyon érdekes könyv.

Hogy miért is: Klemperer egy olyan származását tekintve zsidó (mivel 1912-ben evangélikus lett) ember volt, aki Hitler alatt Németországban élt. Végig. És egyetlen egy okból nem vitték el: mert a felesége nem-zsidó volt. Nem váltak el, és a felesége nem halt meg a rendszer alatt. Szóval végigcsinált (végigcsináltattak vele) mindent, annak ellenére, hogy pl. az első világháború alatt önkéntesként jelentkezett a német hadseregbe, és Vaskeresztet kapott. Egyetemi tanár volt, aztán elvették az állását, vagyonát, lakását, aztán jött a kényszermunka valami német gyárban.

Szóval tök érdekes könyv, nem tudom honnan volt ekkora lelkiereje neki (szerintem a naplójába menekült, ami a könyv, illetve szinte elvontan szemlélte a körülötte történő dolgokat), és főleg a feleségének.

Kicsit off lett. Bocs.
7180 levél
Válasz 04.04.23. 16:39 #32
nyomi
20 merénylet volt Hitler ellen? na ezt se tudtam... a sok pancser egyszer sem bírta eltalálni??? bazzz...
Damn it!!! - Jack Bauer

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.