Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Egyéb számítástechnikai témák

»» Web 2.0 - áltudományosság, belemagyarázás vagy valódi forradalom?

5613 levél
Válasz 06.12.29. 00:28 #13
csuvi
lajoska az alternatív valóság, géza pedig egy áldozat

így utána olvasva egyetértek, amit a webkettőről írtál, de úgy látom még mindig nem hangsúlyoztam ki eléggé, hogy az én webkettőmnek, vagyis lajoskának semmi köze ahhoz, amit a pénzorientált divatmajmok állítanak a magukéról.

az övék:

Web 1.0....................Web 2.0
DoubleClick......-->.......Google AdSense
Ofoto............-->.......Flickr
Akamai...........-->.......BitTorrent
mp3.com..........-->.......Napster
Britannica Online-->.......Wikipedia
personal websites-->.......blogging
evite............-->.......upcoming.org and EVDB
domain name speculation-->.search engine optimization
page views.......-->.......cost per click
screen scraping..-->.......web services
publishing.......-->.......participation
content management systems-->wikis
directories (taxonomy)-->tagging ("folksonomy")
stickiness.......-->.......syndication


az enyém:

net, mint egy könyv és levél/telefon --> mint egy alternatív világ
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
3933 levél
Válasz 06.12.29. 00:17 #12
Samu G
Mire megírtam a választ lajoskából már Géza lett

de amit írtál mint géza 2.0 azt hívjuk csak simán internetnek. Ugyanis amit ott felsoroltál egyik sem része a Web 2.0-nak. Az már a webkettő elött is létezett. (Kivéve a virtuális dugást. de az meg még - hál istennek - semminek sem a része)

amint már írtuk a webshop, a fórum, az email, a chat, az MSN egyik sem webkettes, jóval korábbi.

Webkettesnek nevezett például a wikipedia, vagy a youtube.

Persze ezt a topikot el lehet vinni a net jövője iráyba is, de azt gondolom hogy azt nem szabad összekeverni a web 2.0 jelenségvel.
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
3933 levél
Válasz 06.12.29. 00:11 #11
Samu G
lajoska tekintetében szerintem nem is akar vitatkozni veled senki, teljesen igazad van.

De a témaindításban a Web 2.0-ról mint fogalomról volt szó. Ez pedig egy viszonylag behatárolt képződmény (vagy legalábbis szeretnék behatárolni egyes, magukat nagyon okosnak érző egyének).Pontosan az állandó változékonyság miatt nem lehet a netet így beskatulyázni.

Mindössze két oka van szerintem a fogalom létezésének :
- hogy legyen miről beszélni. Az internetnek is megvannak a maga önjelölt teoretikusai, akik magukról úgy érzik hogy értői ennek a végtelen kiterjedésű rendszernek amit internetnek hívunk, sőt, irányítóinak is képzelik magukat (a net futurológusainak is lehetne hívni talán őket). megalkottak egy fogalmat, és ettől máris többnek érzik magukat. a Web 2.0 ezekben a körökben divat.
- marketing : szinte bármit el lehet adni a Web 2.0 jelzővel.

Persze akkor meg jön a kérdés hogy miért irritál ez minket, épeszűbb embereket. Azért mert nem éppen jó irányba halad az egész (ilyen hogy a web 2.0 divattól vezérelve illik minden extrával felvértezni az oldalakat, amiktől az egész lasabb lesz. És ilyen a sok téves információ révén a netre kikerülő szemét.)Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
5613 levél
Válasz 06.12.28. 23:57 #10
csuvi
csak röviden:

géza:

-felkel
-lemegy a boltba kajáért, majd megreggelizik
-meló
-elmegy a ikeába bútort vásárolni a konyhába
-beülnek haverokkal sörözni
-meglát egy jó csajt, leszólítja, dumálnak
-felviszi lakásra és felpróbálja
-alszik

géza 2.0:

-felkel, beizzítja a gépet
-kaját rendel, majd megreggelizik
-e-mailben megkapja a melót, délutánig befejezi
-leméri a konyhát, majd a megadott paramétertek alapján bútort válszt, házhozszállítást kér
-msn videobeszélgetés fórumokon megismert haverokkal
-csajozás.hu-n meglát egy jó csajt, majd msn-en dumálgatnak
-felhúzzák a speckó latexruhájukat és virtuálisan dugnak egyet
-alszik

az, hogy egy ilyet megtehetsz manapság, szerinem óriási változás. az rendben, hogy nincs éles határvonal, de egy korszakot sosem lehetett élesen elválasztani az előzőtől. az is rendben van, hogy folyamatosan fejlődik, de az már megint más tészta. annak idején óriási ugrás volt a mobiltelefonok megjelenése, és bár ma már egyértelműen ezerszer komyolabbak mint akkoriban, mégsem nevezzük őket telefon 3.0-nak..majd ha már a testünkbe lesz szerelve, akkor beszélhetünk róla, ugyanakkor nem tudom elképzeni sem, mi lehet majd a web 3.0
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
5613 levél
Válasz 06.12.28. 23:42 #9
csuvi
na akkor kezdjük elölről, mert úgy látszik hátrányban vagyok, mert nem tudom, ezek az emberek miben határozták meg a web 2.0 fogalmát. én idáig a saját elképzelésemről beszéltem, amit a megtévesztés elkerülése miatt elkereszteltem most lajoskának.

lajoska úgy született meg, hogy a net korábbi formája, információközlő és mint társalgási közegként volt jelen (leegyszerűsítve), amiknek aránya manapság eléggé eltolódott, illetve az utóbbi egyre nagyobb területeket szakít ki magának. igy az egyszerű létfentartáshoz szükséges oldalak mellett megjelentek az emocionalitásra kihegyezett oldalak, így a web már nem egy rideg lexikon, vagy egy drive thru kajálda, hanem egy társalgás, ismerkedés, barátkozás eszköze is. mindjárt leírok egy alternatív életvitelt, ami maga számomra a lajoska, vagy a mátrix, ha így jobban tetszik.
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
5613 levél
Válasz 06.12.28. 23:26 #8
csuvi
mint mondtam, nem úgy általában egy szolgáltatás megjelenéséhez kötöm magamban a dolgokat, hanem az egészhez. nekem az a web 2.0, amit leírtam alant, és nem az, amiből a tudósok, vagy kik merítenek és most te is felhozol. mint írtam, ezért nem korrekt számomra a 2.0 elnevezés, mert nem csak a világhálóról van itt szó
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
4513 levél
Válasz 06.12.28. 23:24 #7
Wing
Na, úgy tűnik itt egy értelmes, színvonalas vita fog kialakulni. Hajrá

Egyébként osztom Samu G véleményét. A net folyamatosan változik, alapjában véve pontosan ezért felesleges kategorizálni bármit is. A közösségi portálok szerintem csak egy újabb lépcsőfokok a net rövid történetében, és állítom, hogy lesznek még ennél sokkal jelentősebb változások, amelyek igazi forradalmat fognak elindítani. Az, hogy például megjelent a YouTube, szerintem egyáltalán nem nagy valami. Eddig is voltak képmegosztó oldalak, ez most videómegosztó, ennyi. Az pedig, hogy mindenféle oldalra ki lehet linkelni a videókat egyszerűen a technika fejlődése, nem afféle forradalom. A flash egyre jobb

Igazából én az ilyen wiw-myvip-myspace oldalaktól sem dobtam hátast. A wiw számomra egy fórum, ahol a regisztrált tagok a profiljuk mellett barátokat jelölhetnek be. Sok phpbb-s fórumon még több infót is lehet megadni a profilban, mint az iwiwen. Ugyanez a véleményem a myvip-ről is érthető módon, bár kétségtelenül hatalmas ötletnek tartom a klubokat, amikkel ugye kiváltják a fórumokat.

A myspace kicsit más tészta, de ilyenből tudtommal volt már korábban is hasonló (vampirefreaks.com, de lehet, hogy tévedek), csupán ezt többen fedezték fel. Van hozzá egy ügyes kis motor, amivel viszonylag könnyedén faszájos dizájn lehet a profilunknak kialakítani, de szerintem ez még mindig nem nevezhető forradalomnak.

Másrészt oké, megjelent a myspace, a youtube meg néhány kisebb rivális, és? Hogyan tovább? Hiszen ezek betöltik az "űrt", nincs is szükség újabbakra. Hazai viszonylatban pedig a myspace és az iwiw marad piacvezető. Szerintem innen már nem is fog nagyon változni semmi. Ez nem forradalom, ez egyszerűen az internet lehetőségeinek kibővítése.

Ja és csuvi: az msn, a skype nem részei a webkettőnek igazán, hiszen ezek (legalábbis elődeik, lásd icq) már lassan évtizede jelen vannak a neten.
"A nation that doesn't do its own dirty work commits suicide."
3933 levél
Válasz 06.12.28. 22:54 #6
Samu G
Ez oké, de akkor mitől számítjuk ezt ?
Online vásárlás, TV adás már soksok éve létezik. Ebay sem mai gyerek például (pedig ezt is nevezhetjük a mai fogalmak szerinti 2.0-nak), keresők is nagyon régiek. Oké Youtube pl új, de NINCS éles határ (élesnek itt néhány éves időintervallumot értek).

Ráadásul a Web 2.0 szószólói úgy beszélnek róla mint egy forradalom, ami előbbreviszi az életünket. Szerintem meg egyáltalán nem így van (pl az általam alant leírtak miatt).

"elősegíthet egy alternatív életvitelt" - ez pont a web 2.0-nak neveztett képződményre nem igaz. Hiszen a web 2.0 előtti dolgok közt kell említeni az online vásárlást, egyáltalán az információszerzést, kapcsolattartást (chet, email pl.). Ehhez a web 2.0 nem tesz hozzá semmit, hanem inkább csak az önkifejezést teszi elérhetőbbi. Ez viszont olyanoknak, akikben nem buzognak ilyen ambíciók inkább hátrány, mivel a net egyre kisebb hányada lesz megbízható, és elmozdul az egész a szubjektívum felé.
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
5613 levél
Válasz 06.12.28. 22:42 #5
csuvi
híbjuk=hívjuk
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
5613 levél
Válasz 06.12.28. 22:41 #4
csuvi
más szempontból nézzük a dolgot. bár nekem sem tetszik, híbjuk kettőpontnullának, ami számomra azért 2.0, mert már nem csak egy információhalmaz, hanem a részünk, vehetjük egy mátrixnak, ami sokakat rabul ejthet. az előbbi hszomból a lényeget kiemelve, szerintem azért 2.0, mert elősegíthet egy alternatív életvitelt
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
3933 levél
Válasz 06.12.28. 22:34 #3
Samu G
web 2.0-nak leginkább azt értik tudtommal, hogy a webet immár a felhasználók építik. Ilyen például a wikipedia, vagy a blogok. Azért is szeretik egyesek megkülönböztetni, mivel a közösségek építik fel.

Én több okból sem nevezném ezt forradalomnak :

- egyrészt nem az egész "netváltozás" tartozik ebbe a fogalomkörbe (példaul az általad említett netes TV nézés, vagy vásárlás nem tartozik ebbe a témakörbe)

- másrészt nem egyértelműen jó. Oké hogy mindenki elmondhatja a véleményét, és a felhasználók építik fel a web-et ahelyett hogy felülről mondanák meg mi kell, viszont egyrészt jönnek a szólásszabadság szokásos hátulütői , másrészt lassan nehéz lesz megfejteni mi a valós információ, és mi a tévedés. Egyszerűen túl sok szemét lesz/van a világhálón.

Összegezve : én továbbra is hülyeségnek tartom ezt így külön kiemelni. A net egyik ismérve hogy folyton ( szinte követhetetlenül gyorsan) változik. Ennek a változásnak verziószámot adni hülyeség (főleg mert mire meghatározzuk mi is az, már teljesen más). Egyszerűen arra való, hogy az erre ráérő és ebben örömüket lelő emberkék valamilyen meghatározott keretek - vagy terminológia- között beszélgethessenek egymással.

(de még ebben is van egy paradoxon : a web 2.0 szerintük is ezt a felhasználók építik a netet dolgot jelenti, viszont akkor minek akarnak tudományosan "felülről" beleszólni a dologba)
Glory, Glory Man United !!! Champions of England, Europe and the World!!!
5613 levél
Válasz 06.12.28. 22:14 #2
csuvi
nem tudom, pontosan mit mondanak, de alapvetően igaz a forradalom. az ilyen dolgok, mint az e-mailből kiindult csetprogramok, msn, skype, wiw, second life mind-mind aprónak tűnő, a mindennapi életet segítő dolgok, de ha egsmás mellé rakod őket, láthatod, hogy kiegészítik egymást, ami elősegíthet egy alternatív életvitelt.

neten ismerkedhetünk, beszélgethetünk, tévézhetünk, kaját rendelhetünk vásárolhatunk (sőt, tudtommal szexelhetünk) stbstb, magyarul egy ember képes lenne szinte teljes (bár konzerv) életet élni anélkül, hogy kilépne a lakásból.
ezt már símán hívhatjuk net kettőnek (bár ez az elnevezés nekem nem jön be, mert csak félig fedi a dolgot)
A szó a legerősebb kábítószer, amit ember valaha is használt
4513 levél
Válasz 06.12.28. 19:17 #1
Wing
Mostanában elég sok szó esik arról, hogy a közösségi portálok forradalmasítják az internetet, és ez már a net egy új korszaka, amit egyezményes alapon webkettőnek neveztek el. Egyesek úgy tekinteken rá, mint egy "ipari forradalomra", mások szerint ez csak belemagyarázás, valójában szó sincs semmiféle forradalomról, egyszerűen csak fejlődik a net, és nem kell keresni benne összefüggéseket.

Véleményem szerint az egész webkettő mizéria csak egy hatalmas szellemi f*szverés, az egészen valakik újabb milliókat nyernek, egyébként meg semmi értelme nincs. Emberek vagyunk, emberi érzésekkel, minek elemezgetni mindent?
"A nation that doesn't do its own dirty work commits suicide."

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.