Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» A játékkiadók és a second-hand konzoljátékok piaca (Cikk)

176 levél
Válasz 10.06.08. 20:50 #11
gamator
A cikkíró direkt elkerülte ezt a témát,mármint az ár kérdését, de csak sikerült ezen rágodni.
De mindegy, kár ezen rágodni, attól nem lesz semmi olcsóbb.

Ez van mégha nem is tetszik.
15 levél
Válasz 10.06.08. 18:25 #10
BarnabY
Ha ma szokásos grafikai színvonalon akarsz játszani, híres színészek általi hangalámondással, jól megtervezett pályákon egy minőségi játékot, ami legalább 10 óra hosszú, akkor szokd meg, hogy ennyibe fognak kerülni.
Minél több energiát feccelnek bele annál többe kerül nekik.

EZÉRT NEM FOGNAK A MAI JÁTÉKOK TOVÁBB FEJLŐDNI!!! Ha még szebb grafikát akarnánk, akkor több grafikus kéne, és több pénzt kellene a fejlesztésbe ölni ami közel sem biztos, hogy megtérül.

Gondolj bele, ott van egy 60 millió dolláros költségvetésű játék.
Egy darab a boltban 60 dollár, tehát 1 milliót kell belőle eladni.
Hacsak nem valami nagyon jó játékról van szó (pl Batman Arkham Asylum), muszáj, hogy valami híres franchise tagja legyen (GTA, COD stb), egyébként nem biztos, hogy meg lesz az 1 milliós darabszám. Magasabb költségekkel még kockázatosabb lenne. A vezető elemzők szerint az Xbox 720 vagy a PS4 nem fog grafikailag szinte semmivel sem többet nyújtani, pontosan ez miatt.

Ezért kerülnek ennyibe a játékok, és nincs is ezzel semmi baj, nem kell mindegyiket végigjátszani. Kiválasztasz párat ami nagyon jó, azt megveszed, majd eladod és kész. Jókat játszottál, de mégsem loptál.

Persze, hogy növekszik a second-hand piac, ha nem muszáj nem fogja mindenki újonnan megvenni a játékokat, és szerintem teljesen korrekt a kiadók részéről, hogy új játék vásárlására ösztönzik a vevőket. Ha nem tetszik, még mindig megveheted olcsón, legfeljebb kimaradsz 1-2 dologból.
176 levél
Válasz 10.06.08. 07:55 #9
gamator
Igen minden relatív. De ha fizetésünk alacsony akkor nekünk relatíve DRÁGÁK a játékok .

A cikk alapavetően a használt játékpiac bövüléséről szól, és nem nálunk hanem ott ahol sokkal jobbak a fizetések és könnyebben megengedhetnék az emberek maguknak az új játékot.

Tehát ott is jó pár ember akinek DRÁGA az új játék.

A kiadók feljlesztési kölcségvetésével kapcsolatban, pedig elég szkeptikus vagyok. De biztos nem olcsó, mivel ma már nem megy a dolog a garázsban.
15 levél
Válasz 10.06.07. 13:48 #8
BarnabY
A szerepjátékok mindig is single playerek lesznek (MMO-k más téma, most nem arról beszélek), és ez így a jó. Ha másokkal játszok, szinte mindig ideges leszek a hülye játékstílusuktól, míg mondjuk a Mass Effectekkel eltöltött több mint 100 órám olyan emlékezetes és maradandó élmény, amit más nem nagyon tud überelni!
15 levél
Válasz 10.06.07. 13:44 #7
BarnabY
Jaj, könyörgöm hagyjuk már ezt a drágák a játékok témát. A játékok NEM DRÁGÁK!!!!
A fizetések alacsonyak Magyarországon!!! Mivel a kiadóknak sokszor akár 100 millió dollárba is belekerül egy játék fejlesztése (pl. Red Dead Redemption), ha nyereséget akarnak termelni (még szép, hogy azt akarnak), 60 dollárért kell árulniuk a játékokat. Külföldön ez az összeg egyáltalán nem sok a 3-6000 Eurós/Dolláros fizetések mellett. Szóval ha drágának tartod a játékokat, akkor a magyar politikát hibáztasd, amiért nem kategóri a alapján fejlődő ország létünkre éppen, hogy stagnálunk, a reálbérek pedig csökkennek...

Egyébként én egyet értek az EA-vel, eddig is új játékokat vettem, ezután is azt fogok, ha pedig már nem kell, beviszem a játékboltba és beszámíttatom valami másba.
5640 levél
Válasz 10.06.02. 19:13 #6
Dino
Anonymus23: A gog.com ilyen régi játékok olcsó online értékesítését csinálja. Ahol kellett, mai oprendszerekhez használhatóvá tették a játékot, DRM nincs.
4531 levél
Válasz 10.06.02. 16:21 #5
Anonymus23
Érdekes ez az egész téma, főleg, hogy manapság a játékok elsősorban multi környezetben nyújtanak igazi élvezetet, mivel single-playerben nagyon hamar kiismerhető egy játék, és folyamatos patchek kellenek hozzá, hogy hosszabb távon is érdekes legyen.
De lassan annyira ellehetetlenítik a netes játékot a mindenféle fajta (néha nem is jól működő) regisztrációval, hogy elmegy az ember kedve az egésztől.
Nekem is volt olyan játék, amit csak azért vettem meg, hogy neten lehessen vele tolni.

Én mondjuk mostanság régi játékokat kezdtem tolni, amiket anno 5-10 éve valahogy kihagytam, és pl hiába keresem online boltokban, már sehol sem kapható, de ha rákeresek külföldi ingyenes torrentkeresőben, akkor meg kidob 35 linket, ahonnan még mindig letölthetem.
Kb 2 hete jártam így, kerestem egy játékot (most nem ugrik be a neve) de egyetlen magyar online boltban sem volt (itt sem), kb 1 órán át kerestem itthon is és külföldön is, mígnem torrentről 1 perc alatt megvolt a hely, ahonnan 1 óra alatt lejött. Ez is érdekes. Pl a kiadók megoldhatnák ezeket a régi játékokat letölthető módban, pl pár dollárért, és komolyan mondom inkább kifizettem volna érte a zsét, mert az eredeti.
GB GA-P55A-UD4, Core i5 750, 2x4+2x2GB DDR3 1600, Gigabyte HD5870 1GB, 1TB+3x2TB+750GB SATA2 Samsung, Genius5.1HomeTheater, Logitech G5, Samsung P2770HD, Corsair CX400W
605 levél
Válasz 10.06.02. 04:13 #4
Zomil
Az manapság megjelenö játéok ujra eladhatóságát erösen csökkenti, h nagy részüket ma már valamilyen accounthoz kell kötni. Ha esetleg ugyanaz a kiado akkor 1acc-hoz, igy max az acc-ot lehet eladni több játékkal együtt, és hát más által beregelt acc-ot azért nem szivesen vesz az ember
\,,,/O.O\,,,/
558 levél
Válasz 10.06.01. 09:35 #3
Drukala
"A digitális játékok ráadásul használat közben még nem is kopnak, a monitorn/TV-n minden úgyan olyan lesz, mint "új" korábban, ezért aki használt játékok vesz semmivel nem kap kisebb játékélményt. "

Én személy szerint azért ehhez hozzátenném, hogy idővel bizonyos játékok elkezdenek nem futni az újabb gépeken. Esetleg túl gyors lesz és mindenféle CPU zabáló felhasználást kell futtatni. Engem például nem, de másokat lehet, hogy zavarna Crysis közepes beállítása után az eredeti Doomot végigtolni. Oké, kicsit régre nyúltam vissza, de például a KotoR nem olyan régi, mégis vannak grafikai gondok az új driverek/kártyák miatt. Ezt pedig nem hiszem hogy valami DosBoxszerűséggel áthidalják.

Egyébként remek cikk valóban, köszönet érte, én erről a részéről nem is hallottam idáig. Személy szerint nem sajnálom "szegény" kiadókat, akik mindent megtesznek a mi szórakoztatásunkért, de nem futja nekik egy újabb merdzsóra, úgy meg ki tud dolgozni?
"I guess I have a soft spot for pretty faces"
176 levél
Válasz 10.06.01. 08:10 #2
gamator
Elöször szerétnék gratuláni a cikkhez, remek életszerű helyzetképekkel mutatja be a problémát.

Azért ez a probléma nem teljesen új, pl. a játékkiadót helyében megkérdeztem volna pár könyvkiadót, hogy ők hogyan tették magukat túl az antikváriumok megjelenése okozta sokkon.
De akár az autógyárakhoz is fodulhatnának tanácsért, hisz az ő életüket pedig az használtautó kereskedők keserítik meg.
És még sorolhatnánk a példákat...

A szegény játékkiadókat most szintén elérte az a jelenség...

A digitális játékok ráadásul használat közben még nem is kopnak, a monitorn/TV-n minden úgyan olyan lesz, mint "új" korábban, ezért aki használt játékok vesz semmivel nem kap kisebb játékélményt.
Ezt probálják áthidalni az extra tartalmakkal, és egyszer használatos kódokkal, azaz bevezetik a "kopás"-t a játékokra is.

Szóval, ahelyett hogy harcolnának ellene, inkább alkalmazkodni kellene a jelenséghez, akár úgy pl. hogy kiadnak "fapados" változatokat, jóval kedvezőbb áron, de extrák nélkül. Így Jimmy 20 fontját is megkaphatnák.
Mert könnyen lehet hogy ezek extrák nem kellenek mindenkinek, azok így most kénytelenek lesznek használt játékot venni...
De alapvetően a jelenség oka a játékok ára, amit soha nem fognak elismerni.
766 levél
Válasz 10.06.01. 08:10 #1
PC Dome
Ez a téma az alábbi cikkhez kapcsolódó hozzászólásokat tartalmazza:
A játékkiadók és a second-hand konzoljátékok piaca (Cikk)

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.