Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» Fejlesztői körkérdés - 4. rész (Fejlesztői blog)

72 levél
Válasz 10.06.27. 23:04 #17
qwabaw
Látszatérv, lehet, de nem teljesen igaz, warezolok, letöltöm a gameket, de amiket felteszek, és játszok vele egy órát, és utána megy a süllyesztőbe, értelemszerűen nem veszem meg, de igen, a minőségi játékokat igen, pl: just cause 2, xboxon kipróbáltam, azonnal megvettem, hibátlan jól optimalizált játék PC-re ami megéri a pénzét. Mass effect 2 gyűjtői változatban hever a polcon, sosem volt róla telepítve mert elöbb letöltöttem és végigvittem, persze tervben van majd egyszer a sok plusz miatt, de majd ha már nagyon harangozzák a 3-at nekiesek.

Ezzel azt szeretném mondani, hogy azt is megértem aki ezt mondja, és ez nem látszatérv, és a megoldás tényleg az olcsóbb játékokban lenne. De gondoljunk bele, a számítógépes játékok az átlagemberek szórakozása kéne hogy legyen, de ha összeraksz egy gépet 200000-ért, hogy mondjuk ne csak minimumon döcögjön a game, évente vehetsz bele új hardvereket, ha nem akarsz lemaradni, és még 10k körül vannak a játékok, ez nagyon nem pálya... persze, akkor vegyünk PS3-at, de ez már megint más téma.
1 levél
Válasz 10.06.26. 19:01 #16
CSONTI123
"Lehetne például torrentre olyan verziókat feltenni, hogy elindul a játék, ingyen kipróbálod, aztán ha tovább szeretnél játszani, vedd meg a játékot."

Régen ezt hívták demo verziónak.. Letöltöd, volt benne 1-2 pálya, ha kell megveszed. Ennyi..

Csak sajnos a játékkészítők ezt már elfelejtették, hogy régen így működött. Most már mi van? Itt van 3 kép 2 videó, ha bejön vedd meg. Megveszed és erre kapsz valami hulladék, amit játéknak mernek nevezni a készítők.

Sok warezos helyen olvasgattam, hogy sokan azért töltik le inkább a játékot, mert biztosra akar menni, hogy amit megvesz azért meg is éri-e neki a pénzt. Persze tudom, hogy sokan nem ezért töltik le, de valahol őket is meg tudom érteni.
92 levél
Válasz 10.06.25. 17:44 #15
Narxis
Értelmes ember nem támogatja a DRM-et. Így se fordítanak sok időt és pénzt a játékra(max. a marketingre) hát ha még itt nekiállnak DRM-eket fejleszteni akkor végképp a béka segge alatt lesz a minőség. A warezt a kiadók teremtették azzal, hogy futószalagon hozták az agyonhypeolt, rossz minőségű játékokat amikhez még megjelenés után 1 tucat patch kellett, hogy működjenek, az árak is inkább nemzetközi, többnyire amerikai pénztárcához vannak igazítva.
2 levél
Válasz 10.06.25. 15:10 #14
fred741
Felre erted.
Amiket megvettem jatekokat, nem azert vettem meg, hogy tudjak multiba jatszani.
Hanem mert jok, es megerik a penzuket , es jo kesobb elo venni, ujra vegigjatszani.

A duma nem elcsepelt. Sokan igy velekednek, hogy ami jo,azt erdemes megvenni.
De a konkret peldanal maradva, otthon nincs netem, igy nem is tudnek AC2-vel jatszani. Erdemes megvennem szerinted? Vagy inkabb warezoljam es akkor tudok vele jatszani is?
34 levél
Válasz 10.06.25. 13:34 #13
szkm
Sztem jobban megéri ha letöltjük a játékokat mert ha megvesszük az már túl drága lenne hát nem??
szruomi erhard
139 levél
Válasz 10.06.25. 13:23 #12
Netsu
Márpedig én igenis meg szoktam venni azokat a játékokat,amiket leszedve vittem végig,már csak tiszteletből is.A letöltött játékaim 70%-a mind itt vannak a polcomon,a 30%ba az tartozik,hogy nem tetszettek.Ilyenért én meg nem fogok fizetni
2745 levél
Válasz 10.06.25. 11:26 #11
cygary
Ez egy tökéletes példája a látszatérveknek, mert ha valamit letöltesz, végigviszed és nincs multija akkor száz százalékig biztos vagyok abban hogy nem mész el megvenni és rakod ki bontatlanul a polcodra. Ez nem baj, csak akkor ne érveljünk már ezzel az elcsépelt letöltöm-megveszem dumával, mert sajnos az esetek többségében ez csupán átvillan a fejünkön. Szabippal teljesen egyet értek, talán csak annyiban tér el a véleményünk, hogy engem a DRM nem zavar, de nem is támogatom a fejlesztését. Nemes egyszerűséggel azért mert tudom hogy a negatív hírnevét túlfújják az emberek, és ezt már nem lehet visszafordítani.
2 levél
Válasz 10.06.25. 10:44 #10
fred741
Szemely szerint en warezbol szerzem be elsonek a jatekot, es a bejon, akkor meg is veszem.
Nem egy jatek figyel mar a polcon.
pl. Assassin's Creed is megvan, de a 2 valoszinuleg kimarad, az emlitett DRM miatt. :S

Szabip: Persze, vedjek a jatekukat a kiadok, de ertelmes modon. Lasd (azt hiszem) SPORE, ott lekorlatoztak, hogy csak 3x telepitheted a jatekot!!! Ezek utan ertheto ha az embernek nem sok kedve van megvenni.
2426 levél
Válasz 10.06.24. 11:17 #9
Szabip
Kalózkodás, mindig indulatokat vált ki belőlem főleg az utóbbi időkben, oka számos van...

Nem csodálkozom, hogy a kiadók védik a termékeiket, ezt teszik más nem számítástechnikai cégek is, aki ezt megkérdőjelezi azzal problémák vannak értékrend terén...

Azon kevesek közé tartozom akik egyetértenek a DRM-el sőt támogatom a további fejlesztését, nagyon elegem lett abból, amit a "vérpistikék" képviselnek és azok a "felhasználók" akik SEMMIT nem hajlandóak megvenni, ráfogva mindenféle mondvacsinált dologra, elvekre, minőségre...
Sajnos több játék nem jött az utóbbi időkben PC re amik egy részét nagyon sajnálok és biztos hogy részben a wareznak is köszönhető más egyéb piaci tényezők mellett.
Elég beszédes többek között a múltheti razzia eredménye a magyar internetsávszél 20% csökkenése beszédes...

És most a DRM, megvettük első DRM el védett játékunkat a POP legújabb részét, se a telepítés se a játék alatt semmiféle problémával nem találkoztunk amikkel sokan riogatták az embereket, ment mellette letöltés sőt két gép együttes használata is volt de ez nem okozott problémát...
Amúgy is szinte minden EREDETI játék igényli a netes kapcsolatot lásd: STEAM pontok, patchek; Games for Windows Live, egyéb saját kiadói SW-k.
A multis játékokról nem is beszélve...

Elfogadom, hogy nincs mindenkinek több 10 Mbites netje, de azért a magyar viszonylatok nem éppen a legrosszabbak közé tartoznak a környékünkön lévő összes faluban ma már ott a UPC, T-online a kábelnet, tehát nem elérhetetlen a normális sávszél, városokban ennél is jobb a helyzet. A mobilent szép dolog de azt nem sávszélességzabáló alkalmazásokra találták ki hanem Webes felületek nézegetésére...

A PC-s játékok ára nem magas fél év után akcióznak szóval azt se lehet mondani hogy drágák lennének főleg ha figyelembe vesszük, hogy 15 évvel ezelőtt a Red Alert-et 14e ért kaptam Karácsonyra...

A gondok általában fejben kezdődnek, mindenki jön az elveivel, meg a 'nincs' minőségi játék dumákkal aztán mégis játszanak, ezek nem igazak mert igen is rengeteg minőségi játék van a piacon...

Elvem továbbra is az, hogy a szórakozás nincs ingyen alanyi jogon nem jár senkinek sem az ingyen játék...
Nem feltétlenül állítom ,hogy mindig mindent meg kell venni de törekedni kellene, hogy, amik tényleg a saját értékrend alapján minőségi szívünkhöz közeli darabok azokat ha máshogy nem is de akciósan vegyük meg...

A DRM szükségtelen rossz de a mostani vásárlói magatartás szülte...

A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak.
47 levél
Válasz 10.06.24. 10:12 #8
rtp
a játékok amiket feltelepítek a gépemre, függetlenül attól, hogy
veszem, vagy töröm, kb 60 - 70 %-os eséllyel törlődnek örökre
a merevlemezemről. unalmas, szar szenvedés a legtöbb. új játékot
egyszerűen nem érdemes venni, drágák és az esetek többségében
nem hozzák a várt élményt. amik tetszettek, utólag általában megveszem,
még akkor is, ha többet nem telepítem fel őket, persze ettől nem fog
a kiadó hízni. ha kb háromezer forintos átlagáron adnák a cuccot,
nem agyalnék annyit, hogy na most megéri, vagy nem, de idehaza egy
átlagpolgár nem teheti meg, hogy tizenpluszezrekért vegyen zsákbamacskát.
drm ide vagy oda, totál nem számít.
38 levél
Válasz 10.06.23. 11:38 #7
joey0119
Király ez a "Fejlesztői körkédés!" Gyakrabban lehetne ilyen okosságokat kitalálni! Tetszettek(Hogy ez milyen hülye szó!!!) a válaszok!Rátapintottak a lényegre!Szerintem is hülyeség ez a fajta védelem!De ha nem lennének védelmek szerintem az se lenne gond!Eddig is kibírták a pénzbeli veszteséget!De azért jól megszedik magukat pénzel!Én még nem hallottam olyanról, hogy kalózkodás miatt mentek volna tönkre a nagy játékfejlesztő cégek!
Ha nem lenne annyi adó meg teher az árukon jóval olcsóbban el tudnák adni az árut!
Szép napot mindenkinek!
558 levél
Válasz 10.06.23. 11:04 #6
Drukala
Szerintem azért az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy az Arma 2 elég réteg játék. Nem tartom kizártnak, hogyha a FADE elterjedne, akkor a nagyobb csapatok ráállnának és akkor bizony az is csak egy ideig húzná. Sőt, egy keygennel még kivenniük se kéne. Ettől függetlenül viszont tényleg felhasználóbarát védelem és inkább ez mint az Ubisoft hülyesége.
"I guess I have a soft spot for pretty faces"
11313 levél
Válasz 10.06.23. 10:50 #5
Lacko
Örülök, hogy az itt megszólaltatott fejlesztőknek is ez a véleményük.

Szerintem is szükség van kalózkodás elleni védelemmel, de ez a DRM épp az ellenkezőjét éri el, hiszen a fizető játékos jár a legrosszabban.

Magamból kiindulva (csak egy soványka mobilos netem van), azzal még kiegyeznék, hogy hetente fel kell pattanni egy gyors ellenőrzésre a netre, aztán mehet egy hétig a játék offlineban. De ez a folyamatos kapcsolat (és tapasztalatból mondom, hogy folyamatosan kommunikál (forgalmaz) is) ez felháborító, különösen olyan játékoknál, amik eleve lassabb folyásúak (pl Silent Hunter), amiben több száz óra játékidő van...

Szóval kell valami megoldás kalózkodás ellen, de nem ez!
Nekem nagyon tetszik a Bohemia (OFP/ArmA) védelme, ami feltörés után úgy néz ki, hogy simán megy, csakhogy negyed óra játék után idegesítő dolgok történnek: pontatlan lesz a fegyver, időnként felreppen a játékos... stb. Ez nagyon jópofa védelem, amit elég nehéz feltörni, mert a warez csapatok addig bíbelődnek csak a crack-kel, amíg el nem indul a játék. Aztán már töltik is fel, nem játszanak velük, így észre sem veszik, hogy nem sikeres a törésük.
558 levél
Válasz 10.06.23. 10:33 #4
Drukala
"Bónusz pályákra, extra skinekre a karakteren, új fegyverekre... apróságokra, amik csak akkor lehetnek meg neked, ha megveszed a játékot, mert csak utólag, a megjelenés után válnak elérhetővé, letölthetővé – így a tört verzióból értelemszerűen kimaradnak."

Ez mind szép és jó, de vannak olyan csoportok, amik elérhetővé teszik a DLC-et is miután azok elérhetőek.

Inkább rá kéne menni a minőségre ahelyett, hogy egymást érik a folytatások (főleg az olyanok amiknek a néven kívül szinte semmi köze nincs az első részekhez), meg az évről évre megjelenő nulla fejlesztésű játékok.
"I guess I have a soft spot for pretty faces"
20366 levél
Válasz 10.06.23. 10:21 #3
Z-Master
Óvatosan a warez dolgokkal.
6 levél
Válasz 10.06.23. 10:00 #2
The Joker
Hát..Az Assassin's Creed 2-t is DRM-el védték,de a ***TÖRÖLVE*** feltörte
766 levél
Válasz 10.06.23. 10:00 #1
PC Dome
Ez a téma az alábbi cikkhez kapcsolódó hozzászólásokat tartalmazza:
Fejlesztői körkérdés - 4. rész (Fejlesztői blog)

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.