Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Beszélgetés a játékokról

»» Etika a PC-s játékújságoknál

96 levél
Válasz 01.10.19. 12:36 #15
gzur
Hali!

Szerintem meg igenis lenne ertelme lefizetni a cikkirokat.
Bar Hancunak igaza van, hogy nem csak egy cikk alapjan vesznek nalunk jatekot, de altalaban azzal indul a dolog, hogy elolvassak valahol a cikket, es ha az alapjan megtetszik, akkor letoltik a demot, vagy warez... de ha a kedvenc cikkirom ad ra 22%, akkor en nem szannek a letoltesre idot es az egesz folyamat el se indulna, tehat tutira nem vennem meg, max par ev mulva, mikor kiderul rola, hogy megis jo es mar csak negyed annyiba kerul...
Azert van Nektek befolyasotok az eladasokra azokkal a buvos %-okkal...
113 levél
Válasz 01.10.19. 12:05 #14
Frenxis
Háy!

Én ugyan nem írtam még egy szál cikket sem eme magazinokban (van olyan érzésem, hogy nem is fogok), de gyanítom, hogy az esetleges elbírálási különbségek a tesztelő szubjektív ítéletéből születhetnek. Mert bármennyire is függetlenül akar írni, ember ő is. Ezt de szépen mondtam.
Másrészt, egy színvonalasabb lap nem kockáztatná meg, hogy lebukjon egy ilyen ügy kapcsán. Csökkenne a reputációja, mint a Baldur's Gate-ben. A gyengébb lapot + nem próbálja senki megkenni.
Mindemellett nem árt, ha valamennyire megbízunk a cikkírók erkölcsi értékrendjében. Lehet, hogy van kivétel, de az általam olvasott (PG) cikkek íróiról nem feltételezek rosszat.
336 levél
Válasz 01.10.19. 11:51 #13
Qper
Hancu:

Mi lett a Computer Világgal?

Szerintem az volt a legstílusosabb mag.
Sajnálom hogy +szűnt


p.s: nem kartok életet lehelni beléje abba?
Nem hiszek a női nemben....Csak a női igenben
7044 levél
Válasz 01.10.19. 11:41 #12
Aruns
Hehe, PoCoK, igen, jo a sztori...
Hancunak egyebkent van stilusa, erdekesen es jol ir, kedvelem a megjelent cikkeit (ez most nem s*ggnyalas, csak a tenyek
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
51 levél
Válasz 01.10.19. 11:28 #11
Hancu
No álljon meg a menet! Leírom még egyszer, érthetőbben: az X év alatt, mióta játék-újságok körül esz a fene, egyetlen egyszer tapasztaltam ilyesféle "befolyásolási kísérletet", ami - ahogy a mellékelt párbeszéd is mutatta - igen hamar hamvába holt. Ne tessék mán ezt úgy értelmezgetni, hogy "az 576-nál a tulaj mondja meg, mi mennyi százalékot kapjon", mert istenuccse valami kellemetlent mondok! (mai rejtvényünk: honnan az idézet?)

Ehol viszont egy újabb magyarázat a túlértékelésre: a 90% körüli játékokat, a nagy neveket, a bestsellereket ugye a legjobb, legmegbízhatóbb cikkíróknak szokták kiadni tesztelni. Tegyük fel, X kezdő cikkíró, tök büszke arra, hogy nyomtatásban látja a nevét meg minden. Kap egy közepes játékot cikkírásra. Mit tesz? Fedícséri az egekbe, és ezzel kvázi bizonyítja, hogy ezt a 99%-os fasza játékot azért bízták rá, mert ő a legjobb, legmegbízhatóbb, etc. cikkíró a széles Kárpát-medencében... Ennek persze megvan a fordítottja is, amikor Überkriticista Joe azzal próbálja kimutatni, hogy ő mekkora májer, hogy mindent lefitymál, mindenbe beleköt, semmi nem elég jó neki, mert ő már mindennél látott/csinált jobbat.

Mephisto> igazad van, a papírújságoknál nagy dilemma, hogy ha valami nagy nevet megszerez az ember két nappal nyomdai leadás előtt, mi a répát kezdjen vele. Egy hónapot várni vele, és elveszíteni az elsőséget, az exkluzivitást ostobasás. Felületes tesztet írni kockázatos. Az újságok természetesen az utóbbit szokták választani, és persze néha mellélőnek. A GamesDomain találta ki erre a Second Look rovatot, ahol fél évvel a megjelenés után újra előveszik a legnagyobb nevű játékokat, és újra írnak róla, immár úgy, hogy rongyosra játszották, minden csínját-bínját kiismerték, és az igazi hosszútávú élvezhetőséget, replay value-t is tudják értékelni. Ez szerintem igen jó ötlet.

Uff.
3553 levél
Válasz 01.10.19. 06:16 #10
The Lord
Ez egy érdekes téma, nem állítom hogy kennék őket, de az ellenkezőjét sem, mert nem tudom mindenesetre születtek furcsa értékelések, pl mint GyZ írása a FDTD-ról, hát aza 89% vagy mennyi elég röhejes...
"Félelmetes amúgy, hogy tőled állandóan csak elégedetlenkedő levelek jönnek..." A köbön!
5959 levél
Válasz 01.10.18. 19:33 #9
Mephisto
nem hiszem, hogy lekenik őket, hülyeség lenne.

Viszont ha már szóba került a gyanú, én azt hibának vetném fel, hogy a játékot le kell adni a megjelenésig, még akkor is, ha 2 napot lehet vele csak játszani.

Sok idő kell a játék meismeréséhez, és a megemésztéséhez is, egy UNREAL max pontot kapott mindenhol, mert elsőre ultrasirály, de a GTA, Half-Life és mondjuk a Homeworld nem a Max pontokat kapták azoknál az újságoknál, ahol nem volt elég idő a jó teszteléshez. Ez hiba.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
408 levél
Válasz 01.10.18. 19:00 #8
Telapo
Fő az objektivitás!! Ha normális az ember akkor amúgy is kipróbálja a demót, hallgat haverok véleményére, persze nem utolsó sorban az újságra. Legalábbis én így veszek avagy 'csak' szerzek meg gamet/progi-t.
ATI, AMD, ATI, AMD, ATI, AMD, ATI, AMD
2328 levél
Válasz 01.10.18. 18:53 #7
PoCoK
"- Hú, figyeljetek, itt ez a XZY játék, vadi friss, most jött a boltba, befér még ebbe a számba? Ja és jó volna, ha valami 90-95 körüli százalékot kapna.
- Aha. Két hónapja írtunk róla, és kapott 60 százalékot, nem baj?
- Báz."

Hát ez nagyon ott van. :ĐĐĐĐĐĐ

stufumofo™
1 levél
Válasz 01.10.18. 18:47 #6
OliverA
Asszem Qper állítását nyugodt szívvel megcáfolhatom, lévén hogy én is írok egy nyomtatott nem online újságba és biztosíthatom hogy semmiféle megkenés nincs! (bár már én is játszadoztam a gondolattal hogy mi lenne ha......
509 levél
Válasz 01.10.18. 18:31 #5
Muad-Dib
Hella!

Nagyon jó a téma.
Én mindig csak egy dolgot furcsáltam, mégpedig azt, hogy miért osztogat mostanában az 576Kbyte minden második proginak 90-99%-okat.
Most már tudom...
Legalábbis gondolom, de remélem nem nekem van igazam.

Muad-Dib, aki a helyes utat látja
952 levél
Válasz 01.10.18. 18:03 #4
Gebasz
Sejtettem azt 576-os dolgot. Te az a Hancu vagy?
51 levél
Válasz 01.10.18. 15:58 #3
Hancu
Nokérem,
Mivel dolgoztam már egy-két magyar gamer újságnak, többszörösen belsős infók következnek.

A forgalmazó (általában) nem hülye. Az újság szerkesztője sem. Pontosan tudja mind a kettő, hogy ha előbbi megkeni utóbbit, XY játék magasztalása érdekében, mi fog történni.

1. A játék fasza -> nem érdemes kenegetni, úgyis dicsérni fogják.
2. A játék sz*r -> nem fogja az újság dicsérni a kenegetés ellenére sem, mert elveszíti a hitelét (ennek folyományaképpen pedig az olvasóit).
2/B Attól a forgalmazó nem fog sokkal többet eladni, hogy az újság dicséri a játékot, mert ma Mo. nem tart ott, hogy általános legyen a "heyy, 99%-ot adott a zújság a játékra, nosza vegyük meg, csak 15 rugó, alkalmi vétel" - hozzáállás. A vásárlás sokkal inkább demo, warez, személyes tapasztalat alapján történik. Vagy úgy hogy apuci bemegy a Media Marktba és vesz valami fasza autós játékot Pistikének, árcédula/borító/eladó tanácsa/etc. alapján.

Tehát igazából nincs értelme lefizetni az újságot... Személyes tapasztalatom csak az 576-nál volt ilyesmiről, valahogy így

- Hú, figyeljetek, itt ez a XZY játék, vadi friss, most jött a boltba, befér még ebbe a számba? Ja és jó volna, ha valami 90-95 körüli százalékot kapna.
- Aha. Két hónapja írtunk róla, és kapott 60 százalékot, nem baj?
- Báz.

Ami "érdekes" értékeléseket szülhet még, az az exkluzivitás. Tegyük fel, megkapom a forgalmazótól a játékot exkluzíve tesztelésre. Mit tehetek?

1. Fedícsérem, akármilyen is.
2. Ha sz*r, lehúzom. Nade: hogy néz már az ki, hogy "Csak most, csak itt, csak nálunk, csak önöknek! Exkluzív meg minden! 57 százalék!"... Hát ilyenkor esetleg előfordulhat, hogy az ember az exkluzív cuccot a "saját kutya kölkének" érzi, és feldicséri. Esetleg abban reménykedve, hogy legközelebb is kap exkluzív stuffot, mert. Példákat lehet keresgélni, én inkább nem mondok, mert még sértődés lenne belőle.

Az online magazinok nagyon mostohagyerekek kicsiny hazánkban (erről mondjuk a Dino tudna mesélni ), ők örülhetnek, ha megkapnak valamit tesztelni, nemhogy "rávezetnék" őket valamivel, hogy dicsérjék a játékot...

Kihagytam valamit? Ja igen, a magyar fejlesztésű stuffok. Azokat egyfajta "betyárbecsületből" mindenki fel szokta dicsérni, és elnézőbb a hibákkal szemben. Ez azért valahol érthető, de esetenként ez is átfordul s*ggnyalásba.
952 levél
Válasz 01.10.18. 14:55 #2
Gebasz
Speciel én nem olvasok rég nyomtatott játékmagazinokat, csak online-t, ott meg aztán egy játékot sem dícsérnek túl, ha meg netán igen akkor meg tényleg olyan jó.

Anno az 577Mbyte (nem árlom el az igazi nevét az újságnak) viselkedett kicsit gyanúsan ebbôl a szempontból, ráadásul ôk árulták is a játékokat.
336 levél
Válasz 01.10.18. 14:45 #1
Qper
Egy ronda gondolat motoszkál a fejemben:

Lehetséges-e az, hogy kishazánkban megkennek játékforgalmazók újságot, újságokat, hogy a cikkíró egy picit dícsérje meg jobban, a játékot, mint ahogyan azt kellene (értsd: "ezt mindenképp szerezd be, nem hiányozhat a polcodról, kötelező darab"), vagy nem.


Félreértés ne essék, nem gondolok (q)per pillanat egy nyomtatott/online magazinra sem hogy ilyet csinálna, csak érdekelne a véleményetek, hogy ti hogyan vélekedtek erről.

beszélhetünk-e ilyen szempontból megvesztegethetőségről, újságírói objektivitásról illetve etikáról?

Várom a véleményeiteket
Nem hiszek a női nemben....Csak a női igenben

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.