Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Félelem

3313 levél
Válasz 01.11.16. 21:00 #12
Reapest
Ehhe! Revenge of the Dead Cat!
1133 levél
Válasz 01.11.16. 20:55 #11
Joe
Íme egy sztori: Megyek moziba, de először a haveromhoz, aki csak egy utcányira lakik tőlem:még délután van, világos, megyek és látom hogy az uccán fekszik egy macska. Közelebb érek, és látom hogy már nincs az élők sorában.
Jó megvolt a mozi:jövök haza ugyanazon az útvonalon, az ucca néhány helyen ki van picit világítva, de tök sötét van. Be vagyok szarva:sötét, plusz egy döglött macsek. nabazmeg.
Ahogy megyek, próbálok vmi dalt dúdolni, hogy félelmem elmúljon, erre egy kutya rámordít, úgy hogy a beszarás kerülgetett. Magamban dúdolok. Elmegyek egy ház előtt, vmi neszt hallottam a bokor alól. ÁÁÁÁÁÁ
Megyek tovább, egy háznál automatikusan bekapcsol a lámpa:ááááááááááá
Majd vmi sötét folt a járdán:talán a macska? Nem növény. Sok ilyen foltot láttam, nemtuttam melyik volt a macska, de vmelyik az volt. Fogtam magam és futva, gyorsan elhúztam a csíkot...
Morning will come. Just pray you're there to see it.
3313 levél
Válasz 01.11.15. 22:34 #10
Reapest
Mindenki eltölt jó esetben 9 hónapot a vak sötétben, bezárva, mégse szorong. Aztán, amikor megszületik, akkor jön az igazi para. Jobb lett volna az anyuciban maradni? A sötétben, bezárva? Ez a két archaikus félelem érdekes, állati dolog. Ősünk ugyanis nappali állat volt, aki kibaszott nagy tereken ufrálgatott, nem csoda, hogyha ezeket elveszik tőle, akkor bepánikol.

At ember fél attól, amit nem ismer vagy amit túl jól ismer, de elég gyakran előítéletes. Ez a kettő kombója: nem ismered, de elképzeled milyen lehet. Szerintem ezt most hagyjuk ki a topicból, mielőtt átmenne "cigány nyúzóba". Szerintem faszság félni. Aminek meg kell történnie, az meg fog történni. Egészen más dolog az előre látás és az, hogy ésszel belátod a helyzetedet, de félni sohasem szabad, mert az csak pánikot eredményez és 1 biztos: azzal semmit se oldasz meg. Tegnap ment az Alien 1 az RTL Klubbon, abban Ash mondott egy érdekes dolgot a dökökről: ezek tökéletes lények, tökéletességükkel csak agresszivitásuk vetekszik. Sokkal felsőbbrendűbbek, mint az ember, mert nem szabják meg a lelkiismeret és az erkölcs határai. Na a félelem is kb. ilyesmi. Mitől fész? Amit látsz, vagy attól, amit az agyad küld neked?

A félelemről nekem is igazából ez a Dűnés rész jut eszembe, habár ez egy életfelfogás is. "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincsen". Mondhatni: ha már kiparáztad magad és még mindig élsz, akkor mi a baj. Az agresszív roma fiataloktól való félelmet hagyjuk, mert az jogos, de mondjuk nem hinném, hogy az 5 szorgos zsidó leharapná a fejed. Inkább beszéljünk azokról a félelmekről, amelyek mélyen belénk idegződtek, nem csak "megtanultuk" őket.
Menjetek egyszer ki teljesen egyedül, éjjel az erdőbe. A végén már tényleg csak te maradsz ott és csak attól kell tartanod, hogy a vak sötétben egy hatalmasat fox zakózni egy gyökérben.
509 levél
Válasz 01.11.15. 22:24 #9
Muad-Dib
Nincs olyan ember aki ne félne.
Ha megpróbálsz úgy gondolkozni, mint a Bene Gesserit nővérek a Dunében ( ott az idézet az első levélben !!! ), akkor valamelyest tudod mérsékelni a félelmedet.
Ők úgy gondolkodnak, hogy a félelem egy felesleges tényező.
Mert akár félünk akár nem, mindenképpen be fog következni, és szembesülni fogunk a félelmet kiváltó dolgokkal.

A félelem gátolja a gondolkodást!
Amerikai pszichológusok bizonyították, hogy gátat szab a gyerek gondolkodásában a félelem.
Tehát a gyerek agya nem fog úgy működni matek órán, mint ahogy kellene, ha a matek tanár stresszben tartja, és fél tőle.
Szerintem mindenki le tudja küzdeni a félelmét!

Muad-Dib, aki a helyes utat látja
6295 levél
Válasz 01.11.15. 22:12 #8
J. Dávid
Én annyira már nem parázok tőlük. Már megszoktam őket . Mondjuk én naponta lemegyek a Magdolnán, és júniusban én is elgondolkoztam hogy kellene kerülni egy háztöbbönt...De ott meg a baross van...ha meg másik fele akkor mega teleki tér.

sulc: Jó, de nagyon sokan nagyon paráznak. Egyik osztálytársamat még mindig kísérik mert a teleki után laknak egy házzal!! Csóri hülyegyereket ki is közösíti az osztály nagyrésze (én nem, nekem közömbös, nem tőrődök vele...).

egyébként nekem nincs nagyon tériszonyom. Egyszer mentem egy házban a 4. emeleten szépen néztem lefele és semmi. A haverom meg ott parázott, hogy ne menjünk ygorsan, hadd fogaja a korlátot, stb...
437 levél
Válasz 01.11.15. 21:39 #7
sulc
a kik azok akik nem félnek hez azt hozzátenném, hogy az sem fél aki nem becüli a saját életét... mint én... bár van nekem is tériszonyom, de ha valamit igazán kellene tennem magasban, legyözném... meg miko 4-5 kiebség jön szembe akkor is van rosz érzésem tudom, hogy agyonvernének, de az biztos hogy 1 et énis átsegitenék... ha minden magyar igy gondolkodna akkor nem lenne nagy pofájuk mert egyenlöre még többen vagyunk...
952 levél
Válasz 01.11.15. 21:05 #6
Gebasz
Hát igen. A félelem rasszizmust szül. Sőt! Az egésznek az az alapja.
9789 levél
Válasz 01.11.15. 19:49 #5
Gillette
Én is ilyenkor szoktam parázni.
Ekkoor mindig az órámnak a szíját cseszegetem nálam ez oldja a feszültséget.
"Öljétek meg mind, Isten majd kiválogatja az övéit" Arnaud Amaury (1209)
5959 levél
Válasz 01.11.15. 19:26 #4
Mephisto
A félelem gyűleletet szül. A Gyűlölet szül. A Gyűlölet gyűlöletet szül!


Jobb félni, mint megijedni? Nem jó semelyik sem! A Biztonságérzet az egyik legjobb dolog. Akkor szoktam parázni, amikor 5-8 cigány elmegy mellettem, visszafordulnak, csúnyán néznek rám, és... lelassul az idő... aztán elmennek. Ha csak ketten vannak, nincs gáz, de 4-5 már sok.
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.
36 levél
Válasz 01.11.15. 01:15 #3
Castaway
VIII. kerület: mégy az utcán,szembejön veled 5-8 fős roma csoport: hirtelen utcát váltasz,már egészen másfelé van dolgod: pánikba estél,rosszabb mint a félelem.

Rémálomból felriadsz az éjszaka közepén: tudatalattid kibontakozása,valószínűleg elfojtott erőszakos indulataid vannak,melyek viselkedésedben nappal nem mutatkoznak meg. Agykontrollal és nem sematikus életvitellel mindez kiküszöbölhető,a személyiséged fejleszthető.

Vasakarat: nem túl előnyös tulajdonság,de annál inkább hasznos,főleg irányító-vezető emberekben találod meg,akik elképzelésüket mindenáron megvalósítják,akaratukat másokra erőltetik. Na ezek aztán ritkán félnek.

Gyenge jellem: irányítható/befolyásolható az illető. Ritkán van saját ötlete,másokra bízná mindig a megvalósítást,olykor megbízhatlan,csalásra,hazudásra is képes saját maga védelmében,személyiségét állandó kérdőjelek övezik. Itt az őt érő állandó megkérdőjelezések és az állandó "mindjárt megmagyarázom" válaszkényszerei viszik stresszhelyzetbe,depresszióba,gyakran fél.

Depresszióban szenvedő: szinte már kórházi eset,rendszeres kezelést igénylő. Olykor a rossz anyagi körülmények,sokkból/traumából részlegesen felépülés (mitegy mellékhatás) negatív eredménye,gyerekkorában háttérbe szorult vagy nem foglalkoztak vele eleget,az életben gyűjtött negatív tapasztalatait tette elsőszámúvá,pesszimista. Fél,mert meggyőződése,hogy vele csak rossz történhet.

Melyik országban él az illető: lehet az demokratikus,azon belül magas/közepes életszínvonallal. Itt ugye van életcél,így-úgy kiszámítható jövő. Nem ér rá annyit töprengeni,hogyan tovább holnap. Ezzel szemben diktatúra/(rezsim) által irányított vagy polgárháború sújtotta: szinte teljesen reménytelen a gyógyulásra,a félelem az úr.

Állatoktól való félelem: pl. a brazil esőerdőben kigyókat fogsz be,mert a kígyóbőr eladásból él az egész családod. Tuti,hogy egyszer már megmart,de kimégy legközelebb is mert nincs más választásod. Felülkerekedtél a félelmeden kényszerűségből,persze nem azt jelenti,hogy ezután nem félsz a kígyóktól.

Az állatvilágban is létezik: pl. egy közepes testű ragadozó egyedül nem ront neki egy nagytestűnek,mert tudja,hogy esélytelen és az életébe kerül-->falkába tömörül,így több esélye van az életben maradáshoz,amolyan 'egységben az erő' és felülkerekedik a félelmén,mert a puszta léte a tét,ha nem ejt zsákmányt,bár némi kétség mindig marad benne.

"Az aggódás is félelem"? :az. Aggódás egyfajta szorongás. Aggódás,mint féltékenység. Ha házasságon belül beigazolódik a szerelemféltés (azaz megcsalták valamelyiket),a dühön kívül megjelenik a félelem is. Mert az addigi biztonságérzete,érzelmi stabilitása meg fog szűnni. Kell keresni egy másik társat,aki biztosítani tudja az addig megszokott életvitelt,törődést,esetleg kiszolgálást. Egyszóval kell valaki,aki ismét partner lesz az életében.
Attól fél,hogy nem fog olyan társat találni magának.

Kik azok,akik nem félnek? :szerintem a súlyos értelmi fogyatékosok,mert nincsenek tisztában cselekedeteikkel,azok esetleges következményeivel. Ebből adódóan szerintük minden amit tesznek,helyénvaló. Mivel a tettük helytelenségére felhívó személy mondanivalója sem jut el a tudatukig,a kommunikáció egyirányú. Következésképpen nincs helytelen cselekedet/viselkedés. Viszont köztük is van fondorlatos,aki kevésbé/közepesen sérült: tisztában van minden cselekedetével,de NEM FÉL,mert tudja,hogy úgysem bűntethetik meg,mivel papírja van róla,hogy beteg.

Végezetül a sokkhatás/döbbenet formái is félelmet keltenek az esemény első szakaszában: mégy az utcán,egyszer csak látod,hogy 5 fős zsidó munkáscsapat a kis sapkájukban árkot ás. Ledermedsz... "-Hát ilyen nincs! Ilyet még nem láttam! Ők nem szoktak ásni,ők minimum ügyvédek/bankárok.Hogy kerülnek ezek az építkezésre??!" Majd feleszmélve hangos röhögés tör fel belőled. Megállapítod,hogy ez csak egy rossz tréfa lehet vagy esetleg kandi kamera,hogy mit lépsz rá.
Szóval a félelmet fel kell oldani (nevetés)vagy felül kell kerekedni rajta, a legnehezebb legyőzni és kiűzni magunkból.
952 levél
Válasz 01.11.14. 22:34 #2
Gebasz
A félelem önvédelmi reflex, amit olykor elmék néhe túlreagál.

Félni szükséges, mert aki nem fél semmitől az csakis elmebeteg lehet (és most az elmebetegség komoly formáiról beszélek)

Félelmeink benne vannak a génjeinben, hogy hogy kerültek oda, az más kérdés.

Egy tuti: tériszonyom van mint állat, és a világból is ki lehet kergetni egy nagyobb pókkal, vagy lepkével. Vannak emberek akik erre teljesen immunisak.

Persze aki paranoiás az sem normális. (sok újat nem mondtam ezzel)
509 levél
Válasz 01.11.14. 22:23 #1
Muad-Dib
Szerintetek mi okozhatja, mi válthatja ki belőlünk ezt a nem kívánatos érzést, mely végigkísér bennünket bárhová is megyünk?
Mik lehetnek a legősibb félelmeink?
Vagy 1általán miért félünk?
A félelem nem lenne más, mint egy figyelmeztetés, egy rossz omen?

Akárhogy is nézzük a félelem egy nagyon tág fogalom.
Az aggódás is félelem?
Mit nevezünk egyáltalán félelemnek?

Ti mitől szoktatok félni?

" A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek félelmemmel. Hagyom, hogy áthaladjon rajtam, fölöttem. És amikor mögöttem van, utánafordítom belső tekintetemet, követem az útját. Amikor a félelem elment, nem marad semmi, csak én magam. "
- Frank Herbert: Dune

Mi a véleményetek?

Muad-Dib, aki a helyes utat látjaA fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.