Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and FireÍrd ide hozzászólásod:

4337 levél
11.04.19. 00:06
Juraviel.Ihuan.Bedvin
Felagund fórumtársam véleménye a Tolkien.hu- és GoT.hu-ról.

"Hát, na, én is túlvagyok rajta!

Mivel elég aktívan követtem a megjelenő trailereket és werkfilmeket, ezért olyan nagyon sok új jelenet nem volt benne számomra, de azért az újak is tartalmaztak elég érdekességet ahhoz, hogy ne unatkozzak

Szeretném elhagyni a kötelező köröket, hogy jajdemilyenhű meg jajdemilyenszép, ezt már előttem szinte mindenki elmondta, de azért leszögezném rögtön így az elején: az összbenyomásom totál pozitív.
Igaz, hogy a rész eléggé lassan csordogált, de egy igen sok "fő"szereplős történetben, ahol minden karakter majdnem egyforma "fontos", kell időt hagyni arra, hogy a néző megismerje az adott karaktert. Ez szerintem igen jól sikerült, még ha tök laikus lennék is (pedig nem vagyok ), elég jó képet kapnék arról, hogy melyik szereplő miféle jellem. A "ki kinek a kije" az egy fogósabb dolog, de talán nem annyira fontos, mint az, hogy az illető kicsoda is igazából, a rokoni viszonyok majd tisztázódnak később, szerintem.

Nem sokan említették meg, de szerintem a legeslegnagyobb erőssége a sorozatnak a parádés (noha nem hivalkodó!) színészi játék. Egy-egy rövid gesztus annyi mindent el tud árulni... Catelyn szemvillanása Robbnak a lakománál, Sansa rövid vállrántása a "Hol a húgod?" kérdésre, mind-mind beszédesebben árulkodnak az egymás közti viszonyról, mint megannyi narráció. Rengeteg kedvenc jelenetem lett hirtelen Remélem ezt az egyszeri néző is észreveszi, és tudni fogja, hogy ez itt bizony nem a kardozásról meg a tűzgolyóhajigálásról szól, hanem bizony, emberi drámákról, még ha a körítés talán kicsit szokatlan is a mai ember számára.

Színészekről szólva, toronymagasan kiemelném Mark Addyt (aki talán előzetesen a legtöbb kritikát és lesajnálást kapta), aki briliánsan kerülte el, hogy azonnal beskatulyázódjon az "élveteg kövér disznó" kategóriába, gyönyörűen mutatta meg, hogy Robert bizony ennél jóval árnyaltabb figura (és az igen sajátos formális vs informális viszonya Neddel szerintem az egyik fő humorforrás volt a részben).
Catelyn a másik nagy kérdőjel volt, nem csak nekem, hanem a rajongók többségének, továbbra is tartom, hogy szerintem túl öreg(nek néz ki), külsőre és habitusra Jennifer Ehle sokkal jobb lett volna, de a korát leszámítva abszolút tökéletesnek jött le nekem. Mind a gyerekeihez, mind a férjéhez, mind az Északhoz fűződő viszonya nagyon szépen jött át a jelenetein. (És külön nagyon tetszett az a kis grimasza, amit akkor vágott, mikor Sansa Joffreyról áradozik neki :mrgreen: ).
Kit Harrington se lesz rossz, szerintem, amennyire emlékszem a Stark házban azért Jon Snow eléggé olyan kis színtelen-szagtalan kis pukkancs volt, ez most abszolút stimmelt, várjuk a továbbiakat
Továbbá itt és most ki kell jelentenem, hogy menthetetlenül szerelmes vagyok Emilia Clarke-ba, ennek megfelelően képtelen vagyok elfogulatlanul nyilatkozni <3 Viccet félretéve szerintem ő is abszolút a helyén volt, mondjuk a "állunk és patetikusan, szomorú bociszemekkel nézünk a távolba" jeleneteket én kicsit ritkítottam volna, mert elég öncélú...
Hogy negatívumokat is említsek, a prológus hemzsegett a hibáktól. :roll: Mindenfélétől... Nem megyünk ellenséges vidéken egyedül felderíteni, ha tél van és hideg, akkor az embernek látszik a lehellete, stb-stb... És a mai napig nem értem, hogy a félőrült Will hogyan került át a Fal déli oldalára...
Na mindegy...

A másik nagy előzetes félelmem a szintén meglehetősen ambivalensen értékelt zene volt. Erről azt kell mondanom, hogy nem rossz. Nem is kifejezetten jó (a főcímzene pl tipikusan az, ami lehetne nagyon jó is, csak épp Djawadiból hiányzik az a kis szikra, ami belerakja a szükséges plusszt), de abszolút kellemes, és nem vonja el az ember figyelmét. (A Deres első megpillantásakor hallható kb négy ütem pedig még kifejezetten szép is, kár, hogy annyiban marad )

Summa summarum, nekem nagyon tetszett, várom a jövő hétfőt!"

Vissza