Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and FireÍrd ide hozzászólásod:

1790 levél
19.05.21. 18:11
Aribeth
Nálam Sansa mindig kedvenc volt. A könyvekben is, mert Martin kifejezetten érdekes női karaktereket ír, a tomboytól a klasszikus családanyákig, és a sorozatban is nagyon élveztem a jeleneteit az ötödik évadig. Nagyon szerettem a Sansa Snark jeleneteket, a finom kis beszólogatásait Pöcsfejnek, meg az olyan apróságokat, mint amikor ő nyugtatta le a bepánikolt nemesasszonyokat a Blackwater csata során. Illetve kedveltem a naiv, butuska kislány Sansát is, még akkor is, ha megráztam volna párszor, hogy ne legyél már annyira kamasz.

Aztán a sorozatban súlyosan elbaszták a karaktert, a fejlődési íve megtört az egy évados Jeyne Poole kitérővel, ugyanis DD gyakorlatilag a Sárkányok táncának 2011-es megjelenése óta arra vártak, hogyan erőltethetnék bele a karaktert ebbe a történetszálba, teljesen figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy mennyire szánalmasan repetitív lesz, ha ugyanaz a karakter egymás után két pszichopata (Joffrey és Ramsay) kezei közé kerül, valamint azt is, hogy az előző évadban már szintet lépett szarkeverésben (amikor a Völgyben maga mellé állította a nemeseket Kisujj tárgyalásán), és nem utolsósorban azt, hogy az egész Ramsay frigy logikátlan volt mind Kisujj, mind Sansa szempontjából. Nem vagyok egy hatalmas feminista, de DD középkoros fantasy = minék gyakrabban bemutatott nemi erőszak iránti megszállottságát én is rühellem, és van egy nagyon rossz mellékzöngéje az ötödik évados Sansa sztorinak, mely szerint “tizenéves nemeslányként azt hitted, hogy részt vehetsz a játszmában? majd akkor jól megerőszakolnak, hogy tudd, hol a helyed”.

Ritka gáz volt. Utána pedig ennek ellensúlyozására DD elkezdte kényszeresen tolni az irreális girl power vonalat, nemcsak Sansa kapcsán, hanem mindenki más tekintetében is, ekkor jött a feminista kiáltvány hatodik évad a sok Erős Nővel (TM), Dany felgyújtotta a gyík khalokat, Cersei felrobbantotta a szentélyt, a dorne-i különítmény tagjai kivégezte a saját családtagjaikat, mert a férfiak gyengék, Sansa gúnyos vigyorával vésni lehetett volna, Randyll Tarlyt sarokba rakta a neje, és Olenna és Yara is nagy pofával járkáltak fel-alá.
Persze mindenhol nagy ovációt kapott ez az évad a pozitív nőképe miatt, de aki emlékezett az előzményekre, meg egyáltalán, tudta, hogyan épül fel ez a világ, annak minimum furcsa volt ez a hirtelen váltás.

Sansára visszatérve, a hatodik évadban jött be a képbe véglegesen Brittany Stark.
A nevet a fandomentals nevű oldalról szedtem, néha még számomra is irritálóan sokat nyavalyognak SJW dolgokon, de egyes, a Trónok harcát cikiző írásaikat imádom. Itt jól összefoglalták, hogy DD jelenetről jelenetre, évadról évadra mennyire össze-vissza írták Sansa személyiségét, és mindegyiknek adtak egy nevet:

“Sansa Stark: Sansa Stark, as a concept, is the eldest daughter of Ned Stark and Catelyn Tully. She has naturally red hair, and that is the totality of the Sansa Stark Construct. However, astute viewers know her as “She of Many Faces,” for we are treated to many delightful characters that fall under this monolith.

The Many Faces of Sansa:

Darth Sansa: Darth Sansa is an Empowered™ Woman who lies to Vale Lords and cosplays as a Tier 8 warlock.

Sonsa Stork: Sonsa Stork shares Darth Sansa’s love of feathery shoulder pads and dark hair, but this face of Sansa doesn’t seem to be able to ask a single question of Batfinger when he illogically suggests marrying her enemy for revenge. She’s also never had beer before. Lol!

Sansa Bolton: Sansa Bolton is stripped of all her agency, though smartly goads her abuser by threatening the security of his claim. Her look is based on cleavage baring nightgowns and tasteful bruises.

Fansa Fark: Fansa shows her Empowerment™ by saying she’s willing to die and being afraid to cross a river. She also forgets the words to oaths she must have heard performed a hundred times and needs reassurance from the closest man before making an obvious decision.

Brittany Stark: Brittany is a Boss-Ass Individual. We LOVE her. She knows how to get shit done. She will make her opinion known and demand to be taken seriously. She will call you on your bullshit. She even sews!

Field Marshall Sandra Snark: Sandra is a Boss-Ass Individual who mostly stands silently in the background. Even in situations where no one is silencing her, she often chooses not to say anything. Or, like, share vital information she may have. But who can blame her? When she does open her mouth, she kind of betrays the fact that she’s…. Not all that smart.”

Na, a hatodik évadra Brittany maradt, Deres kemény, rideg, kompetens úrnője, akiben szinte nyoma sincs a régi empatikus Sansának, ellenben nagyon mennek neki a vészjósló pillantások, és normális történetszálak helyett jutott neki a baszakodás a Völgy seregével a hatosban, aztán az Aryás műbalhé a hetesben. Időnként mutatja, hogy tudna ő jól uralkodni, de aztán az írók állandóan szembeállítják más fanfavoritokkal, Jonnal, Aryával és Danyvel, amikből aztán totál fárasztó fan wars hozzászólások voltak szerte a neten.

De a karakterben teljesen benne van az, hogy jó uralkodó legyen, ezt a sorozat is mutatta már a legelején is, amikor még naiv kislány volt. Szóval részemről bármennyire is kifordították magából a karaktert, elhiszem, hogy Martin is ide akarja eljuttatni őt, és véleményem szerint meg is érdemel valami vezetői címet. Mondjuk a Lady of Winterfellt minimum. Vagy valami déli államot.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.

Vissza