Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

Szuperszámítógép Magyarországon

2001.03.21. 15:03 | Delta | kategória: Egyéb

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) új nagysebességű hálózati és szuperszámítógép központját adták át ma délelőtt a NIIFI Victor Hugo utcai központjában. Az esemény a meteorológusként jól ismert, kevésbé köztudottan számítástechnikai végzettséggel is rendelkező Pártai Lucia vezetésével zajlott.

Pokorni Zoltán oktatási miniszter, Kroó Norbert, az MTA főtitkára köszöntője után megmutatták az újonnan vásárolt számítógépet, melynek adatait Tétényi István, a NIIFI Műszaki Tanácsának elnöke foglalta össze: A gép egy Starfire névre keresztelt Sun Enterprise 10000-es, 96 processzorral, 32 GB RAM-mal, Sun Solaris 8 operációs rendszerrel. A gépet azzal a céllal vásárolták, hogy a magyarországon folyó kutatási munkák nagy feldolgozási teljesítményű feladatait itthon is el tudják végezni, ne kelljen a projekteket ezért külföldre irányítani. Hasonló teljesítményű szuperszámítógép ugyanis nincs sem országunkban, Európában is körülbelül 40 ilyen gép van, emellett a gép bejutott a világ 500 legnagyobb szuperszámítógépét felsoroló Top 500 listába, a 462. helyre a maga szerény 59 gigaflops teljesítményével. A számítógép értéke meghaladja a 2 milliárd forintot, a NIIFI a Sun jóvoltából azonban 93%-os árengedménnyel, 140 millió forintért hozzájuthatott.

Emellett jelképesen átadásra került még az ország felsőoktatási-kutatási-közgyűjteményi csomópontjainak felújított hálózata, melynek 10 Mbitről 155 Mbitre bővítését az elmúlt másfél évben végezték el.

A tájékoztatón köszöntőt mondtak a megvalósításban résztvevő cégek, a Sun Microsystems, a Cisco, a Matáv és a Vivendi képviselői is, hangsúlyozva a fejlesztés eredményeinek fontosságát, és kifejezték reményeiket hogy ezzel magyarország informatikai infrastruktúrájának fejlődése nem áll meg, amelyet Pokorni Zoltán meg is erősített. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

előző
következő
Szuperszámítógép Magyarországon
Szuperszámítógép MagyarországonSzuperszámítógép Magyarországon

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló