Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Mozi

Hamarosan mozikban A kék mélység

2006.09.12. 17:01 | szerző: Dino | kategória: Mozi

Hétfőn a nagyérdemű búvárfelszerelés nélkül ugorhatott a kék mélységbe: megtörtént a természetfilm hivatalos bemutatója. A kék mélység egy olyan – többévnyi filmezés során létrejött – újszerű mozifilm, amely az óceánok, tengerek szépségébe kalauzolja a nézőket, elviszi őket bolygónk utolsó érintetlen területeire.
Az alkotás bemutatója előtt Dr. Matskási István szakbiológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója mondott pár szót arról, miért fontosak a földi élet bölcsői, amelyek ugyan bolygónk területének kétharmadát alkotják, ennek ellenére igen keveset tudunk róluk. Keserű mosollyal tudtuk meg például, hogy a felmérések szerint négyszer-ötször annyi autómárkát ismernek az emberek, mint állati fajokat… „Köszönet a filmforgalmazónak, aki ebben a nyereségorientált világban képes egy ilyen alkotást a mozivászonra vinni, és bízom benne, hogy az utókor nemcsak felvételekről láthatja majd ezeket a ritka fajokat.” – mondta Matskási Úr.
Andy Byatt rendezőnek és a BBC csapatának az volt a célja, hogy ráébressze az embereket a felismerésre, mennyire színes és sebezhető az óceán, és mennyire fontos, hogy törődjünk vele. „Nem prédikálunk, hanem rámutatunk, hogy csak egy részét fedeztük fel az óceánnak, tehát sokkal többet tudunk a hold felszínéről, mint a tengerek mélyéről” – nyilatkozta a rendező.
Herold István, a Submarine Búvármagazin főszerkesztője számára pedig az nyújtotta a legnagyobb élményt, hogy a filmnek köszönhetően eljuthatott olyan területekre is, amelyekre gyakorlott búvárként sincsen lehetősége. „Engem leginkább a mélytengeri felvételek nyűgöztek le. Hihetetlen, hogy a fénytelen világban is éldegélnek élőlények. A Mariana-árok egyszerûen hátborzongató volt számomra. Mennyire sajnálatos, hogy a tudósok szerint a tengerek élővilágának csupán 5 százalékát ismerjük, miközben az űrkutatásban "fényévekkel" előrébb állunk.”
A Kék mélységben kulcsszerepet játszik a zene, amelyet kifejezetten a film számára komponált George Fenton, az eddig ötször Oscar-díjra jelölt zeneszerző. Elképzeléseit pedig a Berlini Filharmonikusok valósították meg. Az alkotás szeptember 14-étől tekinthető meg a hazai mozikban. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló