Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

GC 2007

GCDC 2007: Élet a WoW után

Kerekaszal-beszélgetés az MMO játékok jövőjéről.

2007.08.20. 15:23 | szerző: Dino | kategória: GC 2007

Egy érdekes kerekasztal-beszélgetésre ültünk be ebéd után, melyben több MMO fejlesztő cég munkatársai beszélgettek arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a World of Warcraft óriási sikerét akárcsak megközelíthesse egy új online játék. Néhány gondolatot emelnék ki most az előadásból.
A hardcore játékos fogalmának megítélése eléggé eltérő, hiszen attól, mert valaki csak heti 5-10 órát tölt hagyományos PC-s vagy konzol játékkal, akár napi 1-2 órát is játszhat különböző kis online "casual" játékokkal, sőt, van olyan szolgáltatás, melynek milliós fizetős bázisa nem is igazából a netes kártyajátékokért, hanem a közösséghez tartozásért fizeti a havidíjat. Abban mindenesetre megegyeztek az asztalnál ülők, hogy a Second Life-ot azt nem tekinthetjük igazából játéknak, inkább csak egy platform, ahol mindenki azt csinál, amit akar (és nem is néz ki jól - mint egyikük megállapította :-). Az egyik meghívott vendég jelenleg a Microsoftnak készít MMO játékot, de kijelentette, hogy ha nincs valaki mögött a Microsoft vagy a Sony, akkor nem érdemes konzolra készíteni online játékot, és ebben szintén egyetértettek a többiek, különösen, hogy mindenki PC-re dolgozik (pl. Warhammer Online, Lord of the Rings Online). Igaz, hogy konzolra a telepítés alapvetően egyszerűbb, de az irányítás, a testreszabás rengeteg problémát vet fel, például a billentyűzet hiánya miatt. Fontos megállapítás volt, hogy az MMO játékok esetében nincs vége a fejlesztésnek az aranylemezre kerüléssel, sőt, igazából akkor kezdődik a nagy munka: a folyamatos támogatás biztosítása a játékosoknak, és a játékosok megtartása. A játékosok alapvetően az első 15 perc alapján döntik el, hogy tetszik-e nekik, amit látnak, így lényeges, hogy a játék irányítása könnyen elsajátítható legyen, ne árasszák el rögtön az első pár órával bonyolult dolgokkal a felhasználót - ezen a téren is pozitív példának hozták fel a World of Warcraftot.
A beszélgetés utáni kérdések során megtudhattuk, hogy a Warhammer Online jövő év elejére várható, jelenleg a béta fázisnál járnak a fejlesztők. Amikor előfizetői számokról kérdezték a fejlesztőket, mindenki hallgatott, maximum annyit tudhattunk meg, hogy "igen, jók a mutatóink". A LotRO korlátlan előfizetési lehetőségével kapcsolatosan annyit árultak el, hogy többen éltek a felajánlott lehetőséggel, mint amennyire számított a kiadó.
Néhány rövid szemelvény volt ez csak az előadásból, de egyértelműen ez volt eddig a GCDC legérdekesebb témája. Később még jelentkezünk. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló