Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

A Blizzard bepereli az illegális koreai StarCraft csatornákat

Bajban vannak a meccseket engedély nélkül közvetítő TV csatornák.

2010.12.05. 13:18 | szerző: Playbahnosh | kategória: Üzleti

Mint az már tudjuk, a StarCraft akkora sport lett Dél-Koreában, mint máshol a foci vagy a kosárlabda, sőt, még a politikában előfordul hasonlatként. A legjobb játékosok igazi sztárok lesznek, a bajnokságokat és meccseket pedig TV-ben és hatalmas kivetítőkön az utcán is közvetítik. A közvetítések teljesen rendben is vannak a Blizzard részéről, már ha a csatornáknak meg van rá az engedélye, amiből nemrégiben igen nagy problémák adódtak, mivel a kiadó engedélyhez kötötte a StarCraft meccsek sugárzását. A Blizzard egyetlen csatornának adott közvetítési engedélyt, ez pedig a GomTV. Az eddig meccseket közvetítő MBC Game és OnGameNet viszont engedély nélkül is tovább sugározzák a saját meccseik felvételeit, aminek viszont a kiadó nagyon nem örül. A bajnokságokat szervező KeSPA (Korean e-Sports Players Association) szerint a StarCraft közkincs. A Blizzard régebben jó kapcsolatban állt a KeSPA-val, viszont miután a KeSPA engedély nélkül eladta a meccsek sugárzási jogait a Blizzard megszakította az együttműködést. Most viszont a kiadó bejelentése szerint bíróságra viszi a MBC Game és OnGameNet csatornákat, valamint lépéseket fontolgat a KeSPA ellen is. A megegyezés szerint a két csatorna engedélyt kapott, hogy a tilalom életbelépése előtt a folyamatban lévő bajnokságaik felvételeit még leadják, ám azok azóta is közvetítik a meccseket a Blizzard akarata ellenére.
"Sajnálatos, hogy a koreai e-sport ipar ennyire le van maradva a többi iparághoz képest a szellemi tulajdon fogalmának felismerésében és az ahhoz kapcsolódó alapvető jogok és kötelezettségek ismeretében" nyilatkozta Szöul-i újságíróknak Paul Sams, a Blizzard egyik vezetője, majd hozzátette "Korea az egyetlen hely a világon, ahol jogi lépésekhez kellett folyamodnunk a tulajdonunk védelmében"
A StarCraft koreai közvetítési jogainak kezelője, a GomTV 12 hónapnyi StarCraft közvetítési jogért 100,000 wont (kb. 18 millió forint) kér ligánként. Sams "álszentnek" nevezte a két jogsértő TV csatornát amiért elutasították ezt ajánlatot, ugyanis ez mindössze 20%-a annak az összegnek, amiért a KeSPA illegálisan eladta nekik a közvetítési jogokat. A Blizzardot nem igazán a pénz érdekli ebben az esetben, hanem sokkal inkább a szellemi tulajdonaik védelméért harcolnak, csak úgy mint az NFL, az NBA vagy a többi hasonló szervezet. ■

hozzászólások (11)

gamator
gamator 2010.12.06. 07:50
Csak itt kényszerűltek jogi lépésekre... haha
Még szép hogy csak itt, mivel máshol nincsenek ilyen népszerű csatornák.

És miért nincsenek?
Mert Koreában a legnagyobb a Starcraft rajondgótábora.

És most pont őket kezdik szívatni. Előbb utóbb csak kitermelik a konkurenciát....
Kalwa
Kalwa 2010.12.06. 09:17
Biztos nem tetszik a Blizzardnak, hogy kevésbé fogy a koreaiaknál az SC2, mint várták, mivel a profi játékosok egyértelműen az SC mellett állnak ki... :) Nem akarok rossz májú lenni, de lehet, hogy gyermekded módon ezzel próbálnak bosszút állni Blizzardék.
Shadowguard
Shadowguard 2010.12.06. 09:35
A Blizzardot nem igazán a pénz érdekli ebben az esetben...

Muhahahaha :-D Persze, csak a szellemi tulajdonukat védik... Ennyi erővel lehet perelni a youtube-ot is, ott is fent van jópár mérkőzés...
Egyébként ez az egész Starcraft2-Korea dolog egyre viccesebb. Mindezt úgy, hogy a játék messze el sem éri az előző rész színvonalát... Szerintem.;-)
gregmerch
gregmerch 2010.12.06. 09:45
Mostanában nem arról lehet hallani Blizzardékkal kapcsolatban, hogy hogy állnak az új címek fejlesztésével, hanem egyfojtában a pereskedéseik, meg a jogaik védelme kerül elő. Nem gondolom, hogy csupán a WoW-ból befolyó havidíjak nem fedezik a párszáz alkalmazott megélhetését. Kezd igencsak kapzsi irányt venni a vállalat hozzáállása, elég, ha csak a három kampány miatt három részre kaszabolt SC2-re gondolunk. A Diablo III majd annyi darabban jön ki, ahány választható karakter lesz benne? Én már ezen sem csodálkoznék...
Kalwa
Kalwa 2010.12.06. 10:36
Nem akarok butaságot mondani, de úgy tudom, hogy a Diablo 3 is három részre bontva kerül majd kiadásra. Aztán persze elképzelhető, hogy az alapjáték mellett két kiegészítőről van szó, de mivel egyelőre túl sok információt nem adtak ki ezzel kapcsolatban, ezért érdemes kivárni azt a 'kis' időt, amíg megjelenik... :)


Blizzard Product Slate
ajánlott olvasnivaló