Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Fallout - vihar közeleg

Az Interplay kész visszaperelni a Fallout jogokat, ha a Bethesda keresztbe tesz a Fallout MMO előtt - interjúban üzengetett egymásnak a két kiadó.

2011.01.21. 14:52 | szerző: Retee | kategória: Játék

Tavaly már említést tettünk róla, hogy némi zavar támadt a Fallout jogok körül, mivel elvileg az Interplay azzal a kitétellel adta el a licenceket a Bethesda csapatnak, hogy az online jogok náluk maradnak. Épp ezért az Interplay - az eredeti alkotók jó részét bevonva a munkába - már fejleszti a Fallout MMO-t, ami viszont nem igazán tetszik az új tulajdonosnak. A vita mostanra mélyült el, hiszen a a két cég üzengetni kezdett egymásnak, sőt a korábbi részeket kiadó Interplay azzal fenyegette meg a Bethesdat, hogy visszavesznek minden jogot: "a szerződés egyértelmű, mi bizonyos pénzösszegért és az MMO jogokat magunknál tartva eladtuk a Falloutot. Ezzel szemben a Bethesda próbálja megakadályozni, hogy kiadhassuk az online változatot. Így tehát szerződésszegést követnek el, aminek az lesz a következménye, hogy a bíróság előtt követeljük vissza a jogokat. Az eredeti megállapodás ugyanis csak három részről és a hozzájuk tartozó digitális kiegészítésekről szólt. És ha kell, mi készítjük el a Fallout 6-ot" - nyilatkozta Eric Caen, az Interplay igazgatója a Eurogamernek, aki azt is elmondta, hogy az MMO fejlesztése jól halad, ám az ügy miatt egyelőre nem mutatják be a játékot a közönségnek. Ebben közrejátszhat az is, hogy elviekben csak a név marad a kiadónál, az apokaliptikus világ jellegzetes karakterei, a fegyverek kinézete stb. viszont nem.
De nem sokáig késlekedett a Bethesda sem a válasszal, ahol úgy tűnik, hogy hajlandóak akár bíróságra is vinni az ügyet: "Nem igaz. Az MMO jog a miénk és nem az Interplay-é. Minden a miénk, ami a Fallout címhez tartozik" - válaszolt az Interplay kijelentéseire a VG247 rövid interjújában a Bethesda menedzsere.
Így tehát egyre valószínűbb, hogy per lesz a jogvitából, amely azért is érdekes, mert 2010-ben, mikor először lebbent fel a Fallout MMO ötlete, a Bethesda már a tárgyalóterem felé indult, ám végül visszavonta keresetét. ■

hozzászólások (16)

somesz83
somesz83 2011.01.24. 15:27
Bánja a tököm mit pereskednek, csak maradjon a színvonal. Nekem a Fallout 3-mal sem a New Vegas-szal sem volt gondom. Mi több, a Fallout 3 jobban megfogott hangulatilag, a Vegas viszont jobban emlékeztetett az ősökre. Ezért nagyszerű mind.

Viszont a bétakulcsom ne barmolják el!!!:-D
-T0ng-
-T0ng- 2011.01.24. 15:52
Annak idején, mikor az első infók napvilágot láttak a Fallout 3-ról én nagyon kételkedtem a programban. Egyenesen szentségsértésnek tartottam pl.: az izometrikus nézet és a körökre osztás lecserélés, arról nem is beszélve, hogy a V.A.T.S. rendszert is értelmetlennek találtam.

Ma már másképp látom a dolgot. Nem viccelek, ha azt mondom, hogy a Fallout 3-ban bővel 100 óra játékidő felett jártam már, és ez csakis az atmoszférának köszönhető. A legnagyobb öröm az volt számomra, mikor Megatonból kiléptem karakteremmel, kijelöltem egy irányt és nekivágtam a végtelenségnek. Éjszakára biztos szálláshelyet kerestem magamnak, napközben elhagyott boltok polcait guberáltam stb. és el tudtam úgy játszani a játékkal, hogy nem hogy a fő küldetésszálhoz, de még a mellékküldetésekhez sem nyúltam hozzá.

Amit a Bethesda művel az sajnos játék a tűzzel, az más kérdés, hogy a cég egy egész franchise-t vett meg, egy konkrét termék nevet, így elvileg a Fallout MMO is őket illeti, ha lemondtak a készítéséről, ha nem...

Én csak remélem, hogy a Fallout nem kerül vissza az Interplay-hez. Lara néninek is jobbat tett, hogy elvették az eredeti készítőktől.
somesz83
somesz83 2011.01.24. 17:09
Úgy látom sokunkat elvarázsolt az az atmoszféra, amit az F3 adott. Bevallom sokkal jobban, mint a Vegas.:-) Én magától az MMO műfajtól tartok, bár ha olyan DDO szinten lesz, s nem síkhülye WoW szinten, akkor adok neki egy esélyt. Hangulatot persze elég nehéz lesz varázsolniuk.

Asztali d20-ra optimalizált Fallout is volt, csak nem jöhetett ki azon a néven meg több zűr is volt körülötte, így eltűnt a süllyesztőben. Sőt, Christopher Taylor (nem tudom ő most hol dolgozik) még táblás taktikai játékot is tervezett a Fallout: Tactics mellé.
Retee
Retee 2011.01.24. 17:21
>Christopher Taylor (nem tudom ő most hol dolgozik)

Ugyanott. Ő a vezető dizájnere az MMO-nak. Talán azért is érdekes ez a projekt - bár engem kevésbé érdekelnek az MMO-k -, mert több régi Falloutos arc is dolgozik rajta.
-T0ng-
-T0ng- 2011.01.24. 20:06
Hm...Az MMO gondolatával nekem nincs bajom, mert én látok benne potenciált. A probléma nekem ott van, hogy bár az Interplay szeretné jegyezni az MMO-t, az az Interplay ami régen szépeket-jókat alkotott ma már egy porhüvely, és az MMO amit fejlesztenek, kivülről sem tükröz olyan atmoszférát és látványt, mint amit a Fallout 3 után várnánk:S
ajánlott olvasnivaló