Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Sony Dual View tévé 3D-s és kétszemélyes játékokhoz

Teljes képernyős kétszemélyes játék egyetlen kijelzőn.

2011.09.14. 17:27 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

Érdekes technológiai ötletet mutatott be év elején a Sony, hogy aztán az E3 keretében már a konkrét termékről beszéljen, a gamescomon pedig azt is bejelentették, hogy Európában is a boltokba kerül új televíziójuk. Ez amellett, hogy a mai trendeknek megfelelően 3D-s megjelenítést nyújt, a hozzá adott speciális szemüveggel arra is alkalmas, hogy két játékos különböző képet láthasson ugyanazon a képernyőn. A Dual View elnevezésű technológia a 3D-s megjelenítéshez is alkalmazott megoldást használja, csak kicsit máshogy: ahelyett, hogy gyors egymásutánban a bal illetve jobb szemnek szánt információt jelenítené meg, egyszer az egyik, egyszer pedig a másik játékos képét mutatja, és az aktív, LCD-shutteres szemüvegek ennek megfelelően takarják el felváltva a két néző szemét. A tévé LCD panelje 240 hertzen frissíti a képernyőt, miközben ténylegesen másodpercenként 60-60 képkocka jut egy szemre (tehát kétszemélyes játéknál mindkét játékos 60 fps-es videót lát, ilyenkor 3D megjelenítésre érthető módon nincs lehetőség). Az információk alapján a szemüvegeken egy gombot kell megnyomni, hogy a bal-jobb kitakarás helyett a kétjátékos üzemmódra váltsunk át.
A Sony tervei szerint igyekeznek majd minél több új játékba beépíteni a Dual View használatát. Alapvetően ugye nem elég az, hogy a játék támogassa az osztott képernyős módot, hiszen olyankor normál esetben fél képernyőnyi információt kap mindkét játékos, ehelyett mindkettőnek teljes "méretű" adatot kell biztosítani (a fél kép megnyújtása nagyon bután nézne ki). Ettől függetlenül az is lehetséges, hogy korábbi játékokat egy patch formájában látják majd el Dual View támogatással.
Nem egy nagy televízióról van amúgy szó: 24 hüvelykes (61 cm) képátlójú változat kerül forgalomba, várhatóan ez év novemberében, 500 eurós áron. A Sony elképzelése szerint ugyanis ezt a készüléket nem a nappaliba, hanem a fiatalok hálószobájába szánják, ahol egyedül vagy barátokkal közösen tudnak így játszani PlayStation 3-ukon, nem zavarva ezzel a család többi tagját (tuner amúgy nincs is benne, így alaphelyzetben tévét nem is lehet nézni rajta). Ennek megfelelően az elsődleges célközönséget is a nyugati országok jobban kereső családjai jelentik, a hazai forgalmazásra nincsen konkrét terv – a dolgok jelen állása szerint ha valamelyik kereskedő berendeli a terméket, akkor hoznak csak belőle Magyarországra. A 140-150 ezer forint körüli ár miatt sajnos nem biztos, hogy sok fog fogyni belőle itthon, ennyiért valószínűleg inkább a nappaliba vesznek egy nagyobb televíziót, minthogy második tévének legyen egy kisebb modell. A technológia viszont mindenképpen ígéretesnek tűnik, ha sikerül az árat is csökkenteni, vagy nagyobb tévékbe is beépítik ezt a funkciót, várhatóan nagyobb mértékű elterjedés is várhat rá. ■

hozzászólások (4)

rootshaper
rootshaper 2011.09.14. 19:00
ez azert durva... ha lesz tamogatasa es jon belole nagyobb, elviselheto aron, en elgondolkozok rajta. kivancsi vagyok, hogy aki szemuveg nelkul nezi ,mit lat majd a dologbol :D
balays82
balays82 2011.09.14. 19:41
Támogatás biztosan lesz hozzá, mivel a Sony már most is nagyon nyomja a 3D-t, bár a kihasználásához nyilván nem árt rendelkezni egy PS3-al. Abból kiindulva azonban, hogy egy 61 centis tévé kerül nagyságrendileg 150 ezer forintba, elég horror ára lesz majd egy normális méretűnek. Nem biztos, hogy a magyar pénztárcáknak van ez kitalálva, sőt egész biztosan nem.
Mithorn
Mithorn 2011.09.14. 20:00
No most is lehet kapni Sony 82 cm-es TV-t kapni 2 szemüveggel 155.000 Ft-os áron,Bár gondolom abban a Dual View még lehet nincs benne, de pl. mpeg4 vevő igen. Az 500 eurós ár erősen túlárazott, Amerikában az ára 500 dollár azaz kb 100.000 Ft, ami még reális is
Dino
Dino 2011.09.14. 20:56
balays82: Igen, írtam is a hírben, hogy inkább a nyugati országok a célközönsége a terméknek, nem is hoznak automatikusan a Sony képviseletnél, csak ha valaki rendel.
Mithorn: Az amerikai árnál azt szokták elfelejteni sok esetben, hogy a kiírt ár nem tartalmazza az áfát, pl. mert az államonként eltérő is lehet, de mondjuk még azzal együtt is olcsóbbak kint az ilyen dolgok a hazai árakhoz viszonyítva.
ajánlott olvasnivaló