Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Steam Early Access

Unod, hogy minden játékhoz utólag adnak ki egy sor javítócsomagot? Vagy mindig lemaradsz a játékok béta tesztjeiről? Erre kínál megoldást a Steam új szolgáltatása: megveheted a még meg sem jelent játékok bétáit.

2013.03.21. 14:09 | szerző: GeryG | kategória: Játék

Érdekes, és sok kérdést felvető ötlettel állt elő a Valve a Steammel kapcsolatban. A videojátékokra általánosságban jellemző, hogy a megjelenésük után egy tucat javítócsomag és frissítés érkezik hozzájuk, hogy a kisebb-nagyobb hibákat eltüntessék. Ez sok felhasználónak nincs ínyére még akkor sem, ha a frissítéseket a Steam általában automatikusan letölti és telepíti, azzal a felhasználónak nincs külön tennivalója. Ugyanennyire érdekes kérdés a megjelenés előtt álló alkotások béta tesztjein való részvétel, amelyhez legtöbbször külön regisztráció szükséges és gyakran így sem jut hely minden érdeklődőnek.
Ezekre kínálna megoldást a Steam az új Early Access szolgáltatásával. Ez lényegében annyit tesz, hogy megvásárolhatjuk a megjelenés előtt álló játékok béta változatait. Az érvelésük szerint az elmúlt évben a Kickstarter által kínált lehetőség egy játék látatlanban való támogatására hatalmas népszerűségnek örvend, a Steam viszont ennél sokkal kézzelfoghatóbb tartalmat kínál a játék egy korai verziójának képében.
A szolgáltatás már él, és a következő játékok szerepelnek benne:

 • Arma 3 Alpha - 24,99 €
 • Kenshi - 11,99 €
 • Kerbal Space Program - 21,99 €
 • StarForge - 18,99 €
 • Prison Architect - 20,99 €
 • Kinetic Void - 18,99 €
 • Gnomoria - 5,99 €
 • Under the Ocean - 4,99 €
 • Patterns - 7,99 €
 • Gear Up: Premium
 • Drunken Robot Pornography - 6,99 €
 • 1...2...3... KICK IT! (Drop That Beat Like an Ugly Baby) - 8,99 €

Hogy milyen fogadtatásban részesül a szolgáltatás, egyelőre kérdéses, hiszen egyaránt tekinthető a fejlesztés menetét szolgáló lehetőségnek, és újabb pénzszerzései formának is. ■

hozzászólások (6)

Lacko
Lacko 2013.03.21. 16:11
Relatív.
Az ArmA3 alpháért - ami alapból 20valamennyi dolcsi - vannak akik 60 dolcsit fizettek (támogató verzió).
Szóval van az a játék amiért - hiába alpha és bugos - csomót fizetnek.
Drukala
Drukala 2013.03.21. 16:22
Amíg szar van veréb is van.

Mindenesetre tisztelet azoknak akik azért fizetnek, hogy besegítsenek a játék javításán hogy mások jobban élvezhessék. Úgy érzem az elmúlt 10-15 évben jelentősen nőtt a bugok száma (bár ezt lehet, hogy az összetettség számlájára is lehet írni) mintha senki nem is tesztelné a drága pénzért vesztegetett játékokat.
Lacko
Lacko 2013.03.21. 20:05
Nem csak azért fizetünk ám. Hanem aki az alpháért fizet (ami kevesebb - kb fele - a kész játék árának) megkapjuk ezért a végén a teljes játékot is.
Dino
Dino 2013.03.22. 10:38
Szerintem egész máshogy kell hozzáállni az egészhez (amire Lackó utolsó hozzászólása is utal): nem arról van szó, hogy fizetsz és cserébe még bugokat is kereshetsz, hanem előre megvásárolod a játékot (hiszen egy ilyen elővásárlás után a végén megkapod a teljes, végleges verziót is, amint megjelenik a játék), hanem a jó korán fizetésért cserébe egyrészt kedvezményes árat kapsz (az Arma 3 például 50 euróba fog kerülni, de aki már most, az alfa verzióval megveszi, fele ennyit fizet), másrészt ha kedved van, már a fejlesztés aktuális állapotában kipróbálhatod a játékot (és ha kedved tartja, a bugokat is jelentheted). Legalábbis még nem tűnt fel ezeknél a játékoknál, hogy kötelezné a fejlesztő az elővásárlókat arra, hogy bugreportokkal lássák el őket. Nekik az a lényeg, hogy segítséget kapjanak a finanszírozáshoz, hogy tudjanak dolgozni a játékon.
Lacko
Lacko 2013.03.22. 10:49
Igen, senki nem kötelez bugreport írásra.
Viszont más játékok megjelenése után tele vannak a fórumok fikázással, hogy ez szar vagy az szar. Itt most fikázás helyett sokkal konstruktívabb dolgot lehet csinálni (ugyan annyi energiával, mint amennyit amúgy is beletesz mindenki a fikázásba). Egy ilyen bugreport kb ugyan az, mint egy fikázás (leírod, hogy mi szar és ha akarsz még csatolhatsz is hozzá képeket), csak a végén nem azt írod, hozzá, hogy: lámák, még ezt sem tudtátok megcsinálni? Hanem azt, hogy na ezt gyorsan javítsátok fiúk.
Sokkal szimpatikusabb az egész: a fejlesztők, a kritizálók...
ajánlott olvasnivaló