Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Microsoft

Xbox One - rossz hírek áradata

A Microsoft megpróbálta pótolni a bemutatóról kimaradt információkat.

2013.06.08. 09:30 | szerző: Zoo_Lee | kategória: Konzol - Microsoft

Néhány hete volt csak, hogy a Microsoft sajtókonferenciáján először láthattuk az új konzolt, az Xbox One-t. A bemutató azonban enyhén szólva hagyott maga után némi kívánnivalót, mivel azt követően nagyobb és kétértelműbb találgatások indultak meg az olyan témákat illetően, mint a használt játékok, a folyamatos online kapcsolat és a mindent látó, folyamatosan üzemelő Kinect, mint a leleplezés előtt. A PR-osztály a tegnapi nap folyamán úgy döntött, végre választ ad ezekre a kérdésekre az E3-as zöld színbe burkolt show előtt, és infók tömkelegével árasztotta el a különböző nagyobb hírportálokat - a gond csak az, hogy ezek a bejelentések nem nevezhetőek túlzottan pozitívaknak.
Az Xbox One bejelentett funkciói ugyanis a következők:

  • A konzolnak 24 óránként egyszer fel kell csatlakoznia az internetre.
  • A Kinect kikapcsolható lesz, nem fogja folyamatos megfigyelés alatt tartani a szobát.
  • Az Xbox One családon belül legfeljebb 10 emberrel oszthatsz meg tartalmakat.
  • A használt játékok nem lesznek letiltva, ellenben csak kijelölt partnereknél lesz mód megvenni azokat, és csak azok a játékok működnek majd így, amelyeknél a kiadó támogatja az ilyen jellegű adás-vételt.
  • Korlátozva lesz, hogy a játékokat hogyan adhatod tovább más felhasználóknak, bár hogy ez konkrétan hogyan, az még elvileg tervezés alatt áll a cégnél.

Nem kell sokat gondolkodni azon, hogy lássuk, még a "nem túl rossz" hírek is milyen következményekkel járhatnak: a 24 óránkénti kötelező online bejelentkezés rengeteg embert meggátol a konzol használatában, akik ezt nem tudják biztosítani, arról nem is beszélve, hogy ha a szerverek esetleg leállnak, a konzolok egy napon belül használhatatlanná válnak. A Kinect kikapcsolhatósága a legalapvetőbb funkciót teszi megkérdőjelezhetővé, hiszen elvileg a konzol működtetését kellene megkönnyítenie, de így a ki-be kapcsolása csak még több macerát jelent majd azoknak, akik attól tartanak, a Nagy Testvér kémkedik utánuk. A használt játékokról pedig a kiadók dönthetnek, akik köztudottan évek óta szabályos boszorkányüldözést folytatnak a másodeladók ellen, ez pedig bárhonnan is nézzük, egy kicsi, végletekig lekorlátozott használtjáték-piac rémképét sejteti, és kötelezően kifizetendő teljes árakat akár még a kisebb, gyengébben sikerült játékokért is.
Mindez pedig párosul a már korábban elhangzott információkkal, miszerint a One elődjével ellentétben nem fogja támogatni az indie játékfejlesztőket, és a 360 játékaival sem lesz kompatibilis, még azokkal sem, amiket Live-on keresztül vásárolt meg a nagyérdemű. A bejelentések óta az internetet elárasztották a gyűlölködő, bojkottáló szándékú tweetek, blogbejegyzések, sokan tippelnek arra, hogy a One hatalmas mellélövés lesz, és hacsak a Microsoft nem tesz csodát a jövő heti E3 konferencián, a konzol "halva születik" majd.
Szakértők arra tippelnek, hogy a hírcsomag lényege pont az, hogy az E3-on a cég kizárólag a játékokra koncentrálhasson majd, többen egyetértenek abban, hogy akár tetszik, akár nem, egy hasonló csokor várható a Playstation 4-gyel kapcsolatban is (ha emlékszünk még, ott sem hangzott el túl sok konkrétum az ilyen témák terén). Egy valamiben azonban teljes az egyetértés: ha a hétfőn tartandó prezentáció nem arat elsöprő sikert, és nem feledteti el az elmúlt hetek negatív visszhangjait, az komoly veszélyt jelenthet az Xbox One megjelenésére. ■

Forrás: kotaku.com

hozzászólások (12)

gregmerch
gregmerch 2013.06.17. 13:12
Az a baj, hogy nekem kell a fizikai megjelenése, a kézzelfoghatósága valaminek. Igaz ez játékra, filmre, zenére, könyvre egyaránt. Nagyon jó beülni a kis kuckómba, ami körbe van rakva a játékaimmal és a kütyüimmel, jó dolog a kezembe venni, belelapozni, beleszagolni. Imádom a könyves sarkomat is, és nem örülnék, ha az ebook átvenné idővel az uralmat a papír alapú könyvek fölött. Ráadásul van az a félelmem is, hogy ha egyszer behal a szerver (mondjuk a Steam-en, vagy bárhol), esetleg feltörik és ellopják rossz emberek, akkor pótolhatatlan veszteség érne. Csak Steam-en közel 555 játékom van...
-T0ng-
-T0ng- 2013.06.17. 16:49
A Gaikai szerintem mint szolgáltatás úgy fog működni, hogy megveszed a játékot, de az nem töltődik le a gépre (mert ugyebár nem képes futni az új architektúra miatt) hanem a külső szerverről lesz futtatható.

A havidíjazást már csak azért sem hiszem hogy megjátszaná a Sony, mert ezzel a rendszerrel szeretné elérni, hogy a régi PS3-as játékokkal is játszhasson az ember. Nyilván ez csak az én spekulációm, de azt is meg merem kockáztatni, hogy aki korábban birtokolta mondjuk az Uncharted 2-t az a Gaikai rendszerében való megjelenéstől kezdve ingyen játszhatna vele bármikor, mert a profiljához a játék már egyszer csatolva lett, így nem kéne rá újra beruházni.

Remélem ez nem csak egy ábránd...nem mintha az én esetembe sokat számítana, mert nincs PS3-am, de azért a PS3 tulajok ezt megérdemlik.
Ami pedig pluszban megalapozza az elképzelésemet az az, hogy a Sony a PS3 esetében is lehetővé tette, hogy a PS2-es játékainkat futtassuk, nem követelve meg hogy az árát újra kifizessük...
balays82
balays82 2013.06.17. 19:00
"a Sony a PS3 esetében is lehetővé tette, hogy a PS2-es játékainkat futtassuk, nem követelve meg hogy az árát újra kifizessük..."


Az első szériában igen, aztán meggondolta magát (hivatalosan költségcsökkentés okán), és kivette ezt a funkciót a PS3-ból (a 80 GB-os verzióktól fölfelé). Utána a PSN-re feltöltött PS1-es, PS2-es játékokat már meg kellett venni.
gregmerch
gregmerch 2013.06.17. 19:58
Igaz, de legalább majdnem végig kapható volt mellette a csak a közelmúltban befejezett gyártású PS2, ami gond nélkül vitt mindent. A MS pedig ezen a téren példátlanul inkorrekt volt. Az is a "ki, ha én nem" hozzánk állását tükrözte. Lehetnének alázatosabbak azokkal, akikből élnek... Szerintem...
balays82
balays82 2013.06.17. 20:25
Lehetnének, de ez nem igazán a cég erőssége.:-)
ajánlott olvasnivaló