Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

A Facebook felvásárolta az Oculus Riftet

2 milliárd dollárt tett le az asztalra a közösségi oldalt irányító cég, amelynek az eszköz hosszú távon sokkal szélesebb körű felhasználása lehet a cél.

2014.03.26. 13:26 | szerző: GeryG | kategória: Hardver

Mindenkit váratlanul ért a ma érkezett hír, amely szerint a Facebook felvásárolta az ígéretes Oculus Rift projekten dolgozó vállalatot. A vételár egyes források szerint 2 milliárd dollár körül mozog, ezt az összeget több részletben és formában fizetik ki 2014 második negyedévének végéig.
"Napjainkban a mobil platform dominál, de már most készülünk a jövő platformjára. Az Oculusnak megvan a lehetősége, hogy új közösségi platform alapja legyen, hogy megváltoztassa a hétköznapi munkát, a játékot és a kommunikációt." - nyilatkozta a Facebook atyja, Mark Zuckerburg, akihez csatlakozott az Oculus VR vezetője, Brendan Iribe is - "Nagy öröm Markkal és a Facebook csapatával együtt dolgozni, hogy elkészíthessük a világ legjobb virtuális valóság platformját. Hiszünk benne, hogy az embereket összekötő közösségi funkciók alapjaiban formálják majd a virtuális valóságot."
A felvásárlás új irányba viheti el a projektet, így lehet, hogy végül a játékok helyett a kommunikáció, a média, oktatás és az általános szórakoztatás felé mozdul el az eszköz. Ezt támasztja alá Zuckerburg nyílt levele is.
"Segíteni fogunk, hogy az Oculus befejezze az eszközt és partnereket találjon a jövőbeni játékokhoz. Az Oculus ezen a Facebook önálló részeként dolgozhat tovább. De ez csak a kezdet. A játékok után az a cél, hogy az Oculust felhasználási körét tovább szélesítsük. Képzeljétek el, hogy az oldalvonal mellől nézhetitek a meccset, a világ minden tájáról érkező diákokkal és tanárokkal ülhettek egy tanteremben, élőben konzultálhattok egy orvossal - mindezt egy szemüvegen keresztül, otthon ülve."
Egyes források szerint a felvásárlás révén néhány részletében változni fog maga az eszköz is. Ez a változás állítólag elsősorban a logót és a kezelőfelületet érintheti.
Itt érdemes megjegyezni, hogy máris van negatív hatása a dolognak a játékos társadalomra: Markus "Notch" Persson visszavonta a tervét, amely szerint a Minecraft is kapna Oculus Rift támogatást. Ennek oka egyszerű: nem bízik a Facebookban. A dolog azonban tovább gyűrűzni látszik: miután Notch a Twitteren közölte e szándékát, az egereiről és egyéb eszközeiről ismert Razer cég vezetője, Min-Liang Tan a következőt reagálta: "Talán mi tudunk segíteni. Jelentkezem!"
Ebből arra lehet következtetni, hogy talán a Razer is beszállna a virtuális valóság fejlesztésébe? Nem ők lennének az elsők, akik barátkoznak a gondolattal, hiszen korábban a Sony is jelezte, hogy Morpheus néven saját VR-eszközt fejlesztenek. Egyes pletykák szerint pedig a Microsoft háza táján is készülődik valami... ■

hozzászólások (1)

Drukala
Drukala 2014.03.26. 17:03
Ennyit erről. Azt azért remélem, hogy elindít egy folyamatot amiből még sok minden jó kisülhet.
ajánlott olvasnivaló
Újabb képek az Escape from Tarkovból Újabb képek az Escape from Tarkovból
Ingyen Rising Storm GOTY a Humble Store-ban Ingyen Rising Storm GOTY a Humble Store-ban
Dátumot kapott a Marvel’s Guardians of the Galaxy második epizódja Dátumot kapott a Marvel’s Guardians of the Galaxy második epizódja