Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

A Facebook felvásárolta az Oculus Riftet

2 milliárd dollárt tett le az asztalra a közösségi oldalt irányító cég, amelynek az eszköz hosszú távon sokkal szélesebb körű felhasználása lehet a cél.

2014.03.26. 13:26 | szerző: GeryG | kategória: Hardver

Mindenkit váratlanul ért a ma érkezett hír, amely szerint a Facebook felvásárolta az ígéretes Oculus Rift projekten dolgozó vállalatot. A vételár egyes források szerint 2 milliárd dollár körül mozog, ezt az összeget több részletben és formában fizetik ki 2014 második negyedévének végéig.
"Napjainkban a mobil platform dominál, de már most készülünk a jövő platformjára. Az Oculusnak megvan a lehetősége, hogy új közösségi platform alapja legyen, hogy megváltoztassa a hétköznapi munkát, a játékot és a kommunikációt." - nyilatkozta a Facebook atyja, Mark Zuckerburg, akihez csatlakozott az Oculus VR vezetője, Brendan Iribe is - "Nagy öröm Markkal és a Facebook csapatával együtt dolgozni, hogy elkészíthessük a világ legjobb virtuális valóság platformját. Hiszünk benne, hogy az embereket összekötő közösségi funkciók alapjaiban formálják majd a virtuális valóságot."
A felvásárlás új irányba viheti el a projektet, így lehet, hogy végül a játékok helyett a kommunikáció, a média, oktatás és az általános szórakoztatás felé mozdul el az eszköz. Ezt támasztja alá Zuckerburg nyílt levele is.
"Segíteni fogunk, hogy az Oculus befejezze az eszközt és partnereket találjon a jövőbeni játékokhoz. Az Oculus ezen a Facebook önálló részeként dolgozhat tovább. De ez csak a kezdet. A játékok után az a cél, hogy az Oculust felhasználási körét tovább szélesítsük. Képzeljétek el, hogy az oldalvonal mellől nézhetitek a meccset, a világ minden tájáról érkező diákokkal és tanárokkal ülhettek egy tanteremben, élőben konzultálhattok egy orvossal - mindezt egy szemüvegen keresztül, otthon ülve."
Egyes források szerint a felvásárlás révén néhány részletében változni fog maga az eszköz is. Ez a változás állítólag elsősorban a logót és a kezelőfelületet érintheti.
Itt érdemes megjegyezni, hogy máris van negatív hatása a dolognak a játékos társadalomra: Markus "Notch" Persson visszavonta a tervét, amely szerint a Minecraft is kapna Oculus Rift támogatást. Ennek oka egyszerű: nem bízik a Facebookban. A dolog azonban tovább gyűrűzni látszik: miután Notch a Twitteren közölte e szándékát, az egereiről és egyéb eszközeiről ismert Razer cég vezetője, Min-Liang Tan a következőt reagálta: "Talán mi tudunk segíteni. Jelentkezem!"
Ebből arra lehet következtetni, hogy talán a Razer is beszállna a virtuális valóság fejlesztésébe? Nem ők lennének az elsők, akik barátkoznak a gondolattal, hiszen korábban a Sony is jelezte, hogy Morpheus néven saját VR-eszközt fejlesztenek. Egyes pletykák szerint pedig a Microsoft háza táján is készülődik valami... ■

hozzászólások (1)

Drukala
Drukala 2014.03.26. 17:03
Ennyit erről. Azt azért remélem, hogy elindít egy folyamatot amiből még sok minden jó kisülhet.
ajánlott olvasnivaló