25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

A Steam kínálatának 38%-a 2016-ban jelent meg

Az elmúlt három év során nagyon felgyorsult a játékválaszték bővülése.

Írta: Dino 7 hozzászólás

Aki mostanában ránézett a Steam újdonságainak listájára, bizonyára tátott szájjal nézte, hogy jelenhet meg ennyi játék. Naponta 20-30-40 vagy akár még több szoftver kerül fel mostanában a Valve áruházába, leginkább talán amiatt, mert egyre könnyebbé vált a bejutás: a Greenlight segítségével minden kisebb fejlesztésnek megvan az esélye, hogy zöld utat kapjon a kínálatba. A Steam Spy oldal üzemeltetőjének is feltűnt ez a tendencia, és egy szép grafikont is készített, bemutatva, hogy a Steam 2003-as indulása óta melyik évből hány játék található az oldalon. (A grafikon nem számolja bele az adatokba DLC-ket, a filmeket és az egyéb - nem játék - szoftvereket.) Ami pedig kiderült a tortaszeletekből:

  • Az elérhető játékok 38%-a 2016-ban került a Steamre.
  • 2014-ben 16%-uk, 2015-ben pedig 26%-uk került a rendszerbe.
  • Azaz a jelenleg elérhető játékok négyötöde az elmúlt három esztendő során került fel.

Nagy kérdés persze, hogy jó-e ez nekünk, játékosoknak? Vagy egyáltalán a fejlesztőknek jó-e? A nagyobb játékok biztos, hogy így is megkapják a megfelelő promóciót, ez nem vitás, de a sok-sok megjelenés között egy-egy kiemelkedő indie fejlesztés simán elveszhet, ráadásul rengeteg olyan játék is a rendszerbe kerül, amelyekre igazából nem feltétlenül van szükség. (Érdekes lenne persze látni egy grafikont, hogy ebből a rengeteg játékból melyik mekkora eladást produkált.) Ti mit gondoltok, jó ez így, hogy ilyen mértékben nő a Steam kínálata?

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

TBone142
TBone142 [416]
Tényleg, a kártyákról meg is feledkeztem... Nincs több kérdésem. :D
warcat
warcat [2039]
Nem trollok,ez úgy működik,hogy ingyen kulcsot ígér azoknak,akik rászavaznak.
Vagy ott vannak a kifejezetten "greenlight" bundlek, 1.25 dollárért 8 játék,azzal az ígérettel,hogyha bejutnak Steamre,akkor kapsz egy Steam kulcsot. (Szavazz ránk!)

A vevőnek ebben az az üzlet(az esetlegesen élvezhető termékeken felül), hogy a játékok Steam trade cardsot dobálnak,ezek ára erősen változó,jellemzően az ingyen/fillérekért kiszórtaké a béka segge alatt van vagy gyorsan oda esik,de gyakran(főleg az egész elején) az volt a helyzet,hogy játékonként az eladáskor levont összeg után is bejött akár 0.3-0.4 euró a Steam pénztárcára.

8 játék esetén már bőven pozitívba fordult a mérleg és mindenki boldog, a készítő játékát beszavazzák(és ha a kutya sem veszi,akkor is kap pénzt a kártyák eladása után), a vevők szavaznak,hogy bekerüljön a játék és visszatérüljön a befektetés,cserében ingyen játékok és némi aprópénz a vásárokra.
subject17
subject17 [6532]
Azért ezt elég hülyeségnek tartom, hogy ilyenkor adnak ki statisztikát, amikor tényleg elég legalja dolgok is bekerülnek a "kínálatba". Persze, sok a játék... De akár csak ennek a 38 százaléknak is mekkora részéről mondható el vajon, hogy tényleges játékosbázisa van?
Lacko
Lacko [11514]
Értem és jogos is.
De nehezen tudom elképzelni, hogy ezer troll csak azért szavaz be egy fos indiet greenlightban, hogy telenyomják a Steamet idiota játékokkal. ;)
Plusz, ismerek olyat aki vesz is ilyet (amit en ingyen se inditanék el)...
Baracklekvár
Baracklekvár [1726]
Egy másik közösségemben jól ismert mottó-szállóige:

"Minden igény addig tart, amíg nem kell fizetni érte."
» Összes hozzászólás listázása a fórumban (7 db)